Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Κρατά τα 5,04 € και την αποτίμηση 4,89 δισ. η ΕΤΕ και τη 2η θέση στον σχετικό "πίνακα". Εμφανής η προσπάθεια αντίδρασης με περισσότερες πιθανότητες στη Eurobank και Alpha. Νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,99 € για Πειραιώς.

Εγκλωβισμένο στην τελευταία καθοδική κίνηση παραμένει το Χ.Α.

Με τον Γ.Δ. να υποχωρεί προς τις 1.394,5 μετά την αρχική αντίδραση έως τις 1.404,4 μονάδες.

Ανάλογα για τον FTSE-20 η κλίση είναι προς τις 626,2 μετά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης έως τις 632,1 μονάδες.

Το πρόβλημα παραμένει κυρίως στις τράπεζες, καθώς λίγο πιο νωρίς η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε σε νέα ιστορικά ενδοσυνεδριακά χαμηλά στο 0,99 ευρώ, με την αποτίμηση του ομίλου να περιορίζεται και άλλο στο 1,17 δισ. ευρώ.

Σταδιακά, η μετοχή επανήλθε πάνω από το 1 ευρώ, με στοχευμένη όμως προσφορά στο εύρος του 0,99 - 1,05 ευρώ.

Έως τα 3,50 ευρώ υποχώρησε νωρίτερα η Alpha Bank, που προηγουμένως είχε επιχειρηθεί να αντιδράσει έως τα 3,61 ευρώ.

Η αποτίμηση της Alpha Bank έχει περιοριστεί στο 1,89 δισ. ευρώ.

Κάπως καλύτερη η συμπεριφορά για τη Eurobank, που κρατά τα 3,30 ευρώ και την αποτίμηση του 1,78 δισ. πολύ κοντά σε αυτήν της Alpha Bank.

Στην Εθνική τοποθετήθηκαν αρκετά φράγματα σε πολλά επίπεδα, με χαμηλότερα τα 5,04 ευρώ.

Στις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια περί τις 808.000 τεμάχια, με την αξία των συναλλαγών να φτάνει στο 53,3% του συνολικού τζίρου.

Η αποτίμηση της Εθνικής κυμαίνεται στα 4,85 δισ. ευρώ.

Η άλλη μετοχή ενδιαφέροντος, του ΟΠΑΠ, πιέζεται έως τα 14,46 ευρώ, με μάλλον μέτριες συναλλαγές, ωστόσο υποχωρεί περίπου 1,2% με αποτέλεσμα η αποτίμηση του Οργανισμού να διορθώνει στα 4,62 δισ. ευρώ και να παραμένει στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης.

Έως 1,1% αντιδρά η μετοχή της ΔΕΗ στα 10,86 ευρώ, με την αποτίμηση της Επιχείρησης στα 2,52 δισ. ευρώ.

Η αποτίμηση του ΟΤΕ υποχωρεί ελαφρώς στα 3,83 δισ. ευρώ, ενώ η Αγροτική χάνει και άλλο έδαφος καθώς η τιμή της διορθώνει στο 0,43 ευρώ και η αποτίμησή της στα 389,3 δισ. ευρώ.

Λίγο μετά τις 11:10 οι πωλητές έγιναν πιεστικότεροι και στις μετοχές της 3E (-2,2%) και του Τ.Τ. (-1,8%).

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μετριότατος ο τζίρος σε Intralot, ΕΧΑΕ, Forthnet και μόλις ένα ρετάλι (μία μετοχή) στα 5,69 ευρώ, του Φουρλή, μόλις 7 μετοχές στα 14,95 ευρώ, του ΟΛΠ, μόλις 11 τεμάχια στο 1,06 ευρώ για την J&P ΑΒΑΞ και καμία πράξη για τις Σιδενόρ, Σαράντη, Eurobank Properties και ΕΥΑΘ.

Όλα αυτά στις 11:15, δίνοντας μία ενδεικτική και μόνο εικόνα του τι γίνεται στην υποτιθέμενη μεσαία κεφαλαιοποίηση του υποτιθέμενου ανεπτυγμένου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Περίπου την ίδια ώρα, οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούσαν τα 10,5 εκατ. ευρώ, με την εικόνα απαξίωσης να αποτυπώνει μέρος της γενικότερης κατάστασης.

Παράλληλα, τα επιτόκια ελληνικών ομολόγων, τα ασφάλιστρα κινδύνου, πιεστικά δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ και φήμες εντείνουν το ασφυκτικό κλίμα γύρω από την ελληνική οικονομία, γεγονός που αποτυπώνεται στα χαμηλά του Χ.Α.

Αποτελεί βέβαια κοινό μυστικό πως μέσα στους επόμενους δύο μήνες, με ορίζοντα τον Ιούνιο ενδεχομένως, με αφορμή τα stress tests των τραπεζών και την επόμενη δόση του δανείου στη χώρα μας, ο στοιχηματισμός διεθνώς θα φτάσει στο κόκκινο.

Μεταξύ εκείνων που ποντάρουν τα… ρέστα τους στην επίσπευση μιας διαδικασίας κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης και εκείνων που εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα γίνει με ψυχραιμότερους όρους και προϋποθέσεις σε επόμενη φάση.

Κοινό μυστικό είναι πως το ελληνικό στοίχημα (για το αν θα συρθούμε τώρα σε κάποιας μορφής αναδιάρθρωση ή σε ευθετότερο χρόνο και για τα συμφέροντά μας) είναι ένα από τα πιο πολυπαιζόμενα πονταρίσματα διεθνώς.

Και γι’ αυτό θα λέγαμε πως πρέπει ακόμη και τώρα, μέσα στον γενικότερο… ορυμαγδό πιεστικών αρνητικών εξελίξεων, να διατηρούμε όσο αυτό είναι δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή και ψυχραιμία.

Περίπου την ίδια ώρα, στη Φρανκφούρτη ο Dax συνεχίζει την πορεία του επιστροφής προς τα ιστορικά υψηλά αντιδρώντας πριν από λίγο στις 7.450 μονάδες.

Ακόμη πιο αδύναμο το δολάριο έναντι του ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αντίστοιχα για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v