Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο ΟΠΑΠ "απειλεί" την Εθνική

Σε κλοιό απαξίωσης τράπεζες και FΤ 20. Σε απόσταση αναπνοής ο ΟΠΑΠ από την ΕΤΕ που ΄΄κινδυνεύει΄΄ να υποχωρήσει στην τρίτη θέση (από πλευράς αποτίμησης). Εντείνονται τα πτωτικά στοιχήματα σε σημείο-κλειδί η μετοχή της ΕΤΕ.

Σε νέες ΄΄κορυφές΄΄ βασικοί δείκτες στην Wall, πάνω από τις 7.400 μονάδες και πάλι ο DAX σε μία εμφανή κίνηση επαναφοράς προς τα ΄΄ιστορικά υψηλά΄΄, σε νέα μέγιστα ο χρυσός, άνοδος για το πετρέλαιο και μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτυπωθεί βραχυ-μεσοπρόθεσμα έρχεται από το μέτωπο των αμερικανικών επιτοκίων.

Και τις συγκρατημένες εκτιμήσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Fed για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Σε διαμετρικά αντίθετη πορεία η ελληνική οικονομία, οι βασικοί δείκτες και το ΧΑ- όπου επιχειρείται μία από τις μεγαλύτερες κινήσεις προεξόφλησης των επερχόμενων.

Το…κούρεμα σε κάθε μορφή, χαρακτήρα και έκφανση του αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της ειδησεογραφίας που αφορά στο ΄΄ελληνικό πρόβλημα΄΄. Κάτι, που αν και εκ πρώτης όψεως- βραχυπρόθεσμα επενεργεί αρνητικά, απαξιωτικά, υποτιμητικά σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ενδέχεται να λειτουργεί υπέρ των προσεκτικών, μεθοδικών επενδυτών οι οποίοι παρακολουθούν τη μεγαλύτερη αναδιανομή θέσεων που εξελίσσεται εδώ και πολλές 10ετίες στην εθνική οικονομία, το χρηματιστήριο.

Με τον ΓΔ οριακά στις 1.400 (δηλαδή εγγύτατα του χαμηλού των 1.351 μονάδων), τον FΤ 20 στις 629 (μία…ανάσα από τον πυθμένα των 622,9 μονάδων) και με την αποτίμηση των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών (Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς) να μην ξεπερνά π λ έ ο ν τα ΔΕΚΑ δις. ευρώ σ υ ν ο λ ι κ ά.

Και μάλιστα με την Εθνική στα 4,83 δις. ευρώ (την τιμή της μετοχής κάτω από το όριο- κλειδί λόγω α.μ.κ των 5,20 ευρώ) και με άλλες μη τραπεζικές δυνάμεις να διεκδικούν καλύτερο…πλασάρισμα στο…ταμπλό.

Εδώ και καιρό αναφερόμαστε στο…ποντάρισμα ορισμένων κύκλων που σχετίζεται με την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αξίας του ΟΠΑΠ σε σημείο, που να ξεπερνά σε μέγεθος την ΕΤΕ επανερχόμενοι στο σχετικό θέμα τελευταία. Πράγματι ο ΟΠΑΠ με αποτίμηση 4,67 δις. ευρώ ΄΄απειλεί΄΄ σε όρους αποτίμησης την Εθνική με ταχύτατα μειούμενη την απόκλιση.

Για να έχουμε ακόμη μία ένδειξη της νέας τάξης μεγέθους, που διαμορφώνεται στο…ταμπλώ δεν μπορούμε παρά να επαναλάβουμε την περίπτωση των ΑΤΕ-ΕΥΔΑΠ καθώς η αποτίμηση της τράπεζας έχει περιοριστεί στα 398,4 εκατ. ευρώ(!) έναντι 548 εκατ. ευρώ της Επιχείρησης.

Οποιος δεν αντιλαμβάνεται την ουσία των όσων διαδραματίζονται, εκτυλίσσονται στην οικονομία, το…ταμπλό και βεβαίως τις ευκαιρίες-παγίδες που δημιουργούνται μάλλον είναι εκτός παιδιάς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v