Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίστηκε το rebound στις τράπεζες

Σημαντικά κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση για τις τράπεζες (+5,41%), με τη Eurobank να πρωταγωνιστεί, με σωρευτικά κέρδη 15% στο διήμερο. Πάνω από τα 5,2 ευρώ η ΕΤΕ. Στο +7% η Alpha. Παρέμεινε "σφιχτός" ο τζίρος.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι Τραπεζικοί τίτλοι πήραν πρωτοβουλίες ανοδικής αντίδρασης, έχοντας μάλιστα σημαντικές βοήθειες και από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον FTSE (πλην του ΟΠΑΠ) να κλείσουν με θετικό πρόσημο και αρκετές από αυτές τις μετοχές με αξιοπρόσεκτα κέρδη.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το σημερινό +5,41% του Τραπεζικού δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 31 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να εντοπίζεται στην συνεδρίαση της 14/3 (+8,71%).

Σαφώς υποτονικότερα τα πράγματα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχώρισαν θετικά οι Ιντρακόμ, ΕΛΒΕ, Ιντρακάτ, Lavipharm, Σωλ. Κορίνθου, Μηχανική, Ιατρικό, Axon και Κυριακίδης (αξιοπρόσεκτη αναρρίχηση από τα 0,34 ευρώ) και αρνητικά οι Σφακιανάκης και Euromedica.

Όμως όλα αυτά θα είχαν σαφώς μεγαλύτερη σημασία, αν η σημερινή συνεδρίαση είχε συνοδευτεί και από έναν κάπως ανεκτό τζίρο.

Δυστυχώς, τα 65 εκατ. δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας, παρά μόνο για κινήσεις απόλυτα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα και μάλιστα με “σφιχτά” “stop loss”.

Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν θετικό μήνυμα, το γεγονός ότι ο τίτλος της Εθνικής έκλεισε εκ νέου υψηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (5,20 ευρώ), όπως και η διάθεση της μετοχής της Eurobank που μέσα σε δύο συνεδριάσεις καταγράφει αθροιστικά κέρδη 15,15%.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, οριοθετούνται στις 1435, 1458, 1466, 1486 και 1510 μονάδες, όμως όπως υποστηρίζει και η Εμπορική στην τελευταία της ανάλυση για να ακυρωθεί το πτωτικό κανάλι του τελευταίου διμήνου, πρέπει να σημειωθούν συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 1530 μονάδων και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές, με το τελευταίο (οι αυξημένες συναλλαγές) να μην διαφαίνεται προς το παρόν.
Εννοείται ότι οι αρνητικές εκτιμήσεις για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη συνεχίστηκαν με τους ίδιους περίπου ρυθμούς.

Για παρατεταμένη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, που προέρχεται από τις μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης της Περιφέρειας, κάνει λόγο ο κ. Joseph Ackermann, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, σε επιστολή του προς τους μετόχους της Τράπεζας, την οποία δημοσιεύει το Bloomberg.

"Παρά τη συμφωνία για την επέκταση του ταμείου στήριξης της Ε.Ε. και τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων από το 2013, εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες στις Κεφαλαιαγορές, κυρίως λόγω των σημαντικών απαιτήσεων χρηματοδότησης που υφίστανται στην Περιφέρεια της Ευρωζώνης", δηλώνει ο Γερμανός Τραπεζίτης.

Παρά ταύτα οι μεγάλες διεθνείς Αγορές συνεχίζουν ανοδικά. Μπορεί να παρατηρούνται σημάδια σχετικής κόπωσης, όμως σε καμία περίπτωση (μέχρι στιγμής) δεν δίνουν την εντύπωση ότι ετοιμάζονται να “παραδώσουν” μέρος των σημαντικών κερδών τους.
Μάλιστα ούτε η χθεσινή χαμηλότερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη 1ου τριμήνου στις ΗΠΑ (1,8% - εκτ. 2% - προηγ. 3,1%) στάθηκε αρκετή να αναχαιτίσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Μπαράζ μεγεθών ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε με ποσοστό υψηλότερο των εκτιμήσεων, ενώ παράλληλα το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται για δεύτερο συνεχή μήνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat ο πληθωρισμός άγγιξε το 2,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στο 2,7%.

Επιπλέον, έρευνα της Κομισιόν κάνει λόγο για επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη για δεύτερο συνεχή μήνα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε στο 106,2 τον Απρίλιο από 107,3 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 107.

Εν τω μεταξύ το EUR/USD πλησιάζει εκ νέου προς το πολύ σημαντικό επίπεδο αντίστασης του $1,49, όπου θα δοκιμαστεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Από την άλλη, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Η Bank Rossii αύξησε το επιτόκιο επαναχρηματοδότησης στο 8,25% από 8%. Η απόφαση ήταν αναπάντεχη, αφού η πλειοψηφία των αναλυτών περίμεναν ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητη πολιτική.

Από την άλλη υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης που θυμάται το “sell in May and go away" και καταστρώνει τα επόμενα επενδυτικά της σχέδια.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, η σημερινή συνεδρίαση ανέτρεψε τα δεδομένα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σημειώσει οριακά εβδομαδιαία κέρδη 0,23% και ο Τραπεζικός 1,71%.

Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του Γενικού Δείκτη στο +1,46% και οι απώλειες του Τραπεζικού στο -13,28%.

Όπως προαναφέρθηκε, από το ταμπλό του 20αρη με αρνητικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-0,97%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+10,79%), Alpha Bank (+7,07%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολούθησαν οι Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Μυτιληναίος, Jumbo.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1434,65 μονάδες με κέρδη 2,39%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 65 εκατ. από τα οποία τα 0,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 128 ανοδικές μετοχές έναντι 37 πτωτικών και 29 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 7 έως 18,42%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η άνοδος του spread σε νέα ιστορικά υψηλά ήταν ο κύριος λόγος πανικού και “ξεπουλήματος” της Ελληνικής Αγοράς, κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Οι Ελληνικοί τίτλοι όχι μόνο έχασαν την ευκαιρία να συντονιστούν με την άνοδο των ξένων Αγορών αλλά βρέθηκαν σε επίπεδο αποτίμησης στην χαμηλότερη τιμή της τελευταίας δωδεκαετίας (53,6 δισ ευρώ συνολική κεφαλαιοποίηση Χ.Α.) παρά την άρνηση του Γενικού Δείκτη να καταγράψει νεότερο φετινό χαμηλό (1.388,09).

Ωστόσο αυτή η εικόνα ήταν προϊόν περισσότερο αρνητικής ψυχολογίας και φημολογίας παρά κάποιου ισχυρού νέου αρνητικού καταλύτη που θα δικαιολογούσε επιθετικές πωλήσεις και ένα γενικευμένο ξεπούλημα επί “δικαίων και αδίκων”.

Η Αγορά παρουσιάζει αρκετές περιπτώσεις υποτιμητικών στρεβλώσεων που είτε αγνοούνται λόγω πίεσης είτε τροφοδοτούνται από παρασκήνιο το οποίο προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται.

Επισημαίνεται ακόμα η σταδιακή μείωση των ανοικτών θέσεων σε Τραπεζικούς τίτλους από μεσοπρόθεσμους παίκτες με απαισιόδοξη οπτική, γεγονός το οποίο προς το παρόν μεταφράζεται σε μερική αλλαγή στάσης λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών αποτιμήσεων.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε εκ νέου την “διακεκαυμένη” ζώνη κάτω από τις 1.400 μονάδες, επίπεδο το οποίο έδειξε κάποια ανθεκτικότητα, τουλάχιστον ως προς το μέγεθος της προσφοράς. Οι τζίροι παραμένουν ακόμα χαμηλοί και εδώ ίσως οι αγοραστές να έχουν μια ευκαιρία “οικονομικής” αντίδρασης η οποία λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας της πτώσης αλλά των αρκετών “χαμένων” μονάδων να έχει ικανοποιητικό εύρος αποδόσεων και χρόνο εκδήλωσης.

Ιδιαίτερα κομβική ίσως αποδειχθεί η περιοχή των 1.450 μονάδων υπέρβαση της οποίας θα δώσει momentum στην αντίδραση η οποία ξεκινάει από υποτιμημένες ζώνες τιμών. Γενικά η εικόνα των ταλαντωτών των περισσοτέρων Τραπεζικών διαγραμμάτων βρίσκεται σε υποτιμητική υπερβολή με αρκετό εύρος έως την πρώτη αντίσταση τιμών, γεγονός το οποίο δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για τις αποδόσεις ενός ενδεχόμενου βραχυχρόνιου ράλι.

Στο σενάριο τάσης της επόμενης εβδομάδας οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο καθώς η διατήρηση έστω και σε επίπεδο κλεισιμάτων της περιοχής των 1.400 μονάδων αποτελεί μια θετική ένδειξη απορρόφησης της προσφοράς, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο λόγος για αυτή την μεταστροφή αποδίδεται στην πτωτική υπερβολή και το ανεπαρκές άλλοθι που έχουν οι πωλητές για να επιμείνουν σε περαιτέρω διολίσθηση των τιμών.

Επιπλέον η έναρξη της δημοσίευσης των εγχώριων αποτελεσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα (5/5 Τιτάν, 6/5 S&B, Emporiki και ΟΤΕ) ίσως βελτιώσει κάπως το περιεχόμενο των χρηματιστηριακών νέων και αναλύσεων το οποίο μονότονα περιστρέφεται το τελευταίο μήνα γύρω από τις εξελίξεις των δημοσιονομικών μεγεθών και της διαχείρισης του χρέους.

Αν και ο τζίρος παραμένει ακόμα ανεπαρκής για να υποστηρίξει μια ισχυρότερη ανοδική αντίδραση εκτιμάται ότι η Αγορά θα κινητοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο ακολουθώντας την τάση καθώς τα περισσότερα χαρτοφυλάκια παραμένουν ρευστοποιημένα αναμένοντας καλύτερο μίγμα ειδήσεων ή παύση των επιθετικών πωλήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Με αυτός το εξαιρετικά χαμηλό τζίρο ο ημερήσιος “δυνατός” θα συνεχίσει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις στην εγχώρια Αγορά, με αποτέλεσμα η τάση να εναλλάσσεται χωρίς να αποτελεί βάση εξαγωγής συμπερασμάτων, έστω και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, εκτιμά ο Θεόδωρος Κρίντας.

Αυτοί που στην παρούσα φάση ονομάζονται ξένοι θεσμικοί επενδυτές, είναι παντελώς διαφορετικοί από αυτούς που εννοούσε η εγχώρια Αγορά ενάμιση χρόνο πριν.

Τα σημερινά ξένα χαρτοφυλάκια κινούνται σε εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, πράγμα που δικαιολογεί και την αυξημένη μεταβλητότητα που παρατηρείται στο Χ.Α., σε “πτωτικό φόντο”.

Το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να εμφανιστούν οι απαραίτητοι καταλύτες που θα σηματοδοτήσουν το σημείο αναστροφής και οι οποίοι περισσότερο από ποτέ εξαρτώνται από πολιτικές αποφάσεις – πράξεις, μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. και της Ελληνικής Κυβέρνησης, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ουσιαστικά ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας το discount στο 0,11%, ενώ μετά τις 17.00 σημειώθηκαν πράξεις με premium έως και 0,50%

Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12219, τιμή εκκαθάρισης 642,86) κινήθηκαν μεταξύ 621,5 και 647 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (650000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4372), Alpha Bank (1134), Πειραιώς (1333), Eurobank (1228), ΟΤΕ (931), Κύπρου (925), Ταχ. Ταμιευτήριο (394), ΔΕΗ (236), MPB (154), Αγροτική (615), Μυτιληναίος (125), ΓΕΚ (114), Intralot (105), Motor Oil (246), MIG (192).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (50000 τεμ.), Κύπρου (46941 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (59000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (133500 τεμ.), Eurobank (70000 τεμ.), Δίας ΑΕΕΧ (10200 τεμ.), Εθνική (258500 τεμ.), Κύπρου (38307 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α.
οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10164127 τεμ.), Eurobank (14426603 τεμ.), Εθνική (13035635 τεμ.), Κύπρου (4716908 τεμ.), Πειραιώς (9981675 τεμ.), MPB (4544182 τεμ.), MIG (7181254 τεμ.), Αγροτική (4655020 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 28/04/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει την ακόλουθη καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας EFG Eurobank ERGASIAS ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP. Ονομασία Εκδότη: EFG Eurobank Ergasias ΑΕ. ISIN: GRS323013003. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1.914.000 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,35%. Μείωση ανοικτής θέσης κατά την 28/04/2011: 0,01%.

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 28/04/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει την ακόλουθη καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ AE: Ταυτότητα Διαχειριστή: FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP. Ονομασία Εκδότη: ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ AE. ISIN: GRS015013006. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1.337.918 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,25%. Μείωση ανοικτής θέσης κατά την 28/04/2011: 0,05%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v