Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με Εθνική και τράπεζες η… ανάσα στο ΧΑ

Απαλλαγμένη από τα… δεσμά της χθεσινής υποτιμητικής κερδοσκοπίας η Εθνική, πιάνει τον "στόχο" των 5,2 ευρώ. Υπεραπόδοση για τράπεζες, στις 640 μονάδες ο FTSE-20, αντιδρούν σε επικείμενες εξελίξεις Αγροτική, Ελλάκτωρ.

Επιτέλους… ανάσα.

Απαλλαγμένος από την υποτιμητική κερδοσκοπία και το παιχνίδι που παίχτηκε χθες σε βάρος της Εθνικής Tράπεζας ο τραπεζικός κλάδος, οδηγεί την αγορά στη χρωστούμενη τεχνική αντίδραση.

Με την Εθνική να σπεύδει να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους και με αυξημένες συναλλαγές να πλησιάζει τα 5,2 ευρώ.

Αυτό δηλαδή που εξαρχής είχαμε θέσει (από το προσυνεδριακό σχόλιό μας) ως ικανή και απαραίτητη συνθήκη για τη μετοχή του ομίλου.

Στην περιοχή των 1.420 μονάδων ο Γ.Δ. και οριακά πάνω από τις 640 ο FTSE-20, με σχετικά καλές συναλλαγές και σχεδόν το 38% του τζίρου στη μετοχή της Εθνικής.

Αντιδρά, όμως, συνολικότερα ο κλάδος, με την Alpha Bank στα 3,82 ευρώ (3,6%), τη Eurobank στα 3,56 ευρώ (3,8%), την Πειραιώς στο 1,09 ευρώ (3,8%) και το σύνολο των τίτλων του 20άρη να ακολουθεί.

Με όλο και αυξανόμενες συναλλαγές και ενδιαφέροντα πονταρίσματα.

Ενδιαφέρουσα η κίνηση για τη μετοχή της Αγροτικής, με τον διοικητή του ομίλου Θ. Πανταλάκη να ανοίγει τα χαρτιά του εν όψει της Γ.Σ. για την ΑΜΚ σε συνέντευξή του στην Αν. Παπαϊωάννου.

Στη μετοχή της Αγροτικής οι συναλλαγές είναι μέτριες, η τιμή όμως ενισχύεται έως 4,6%.

Ενδιαφέρουσα και η κίνηση της Ελλάκτωρ κατά 3,7% στα 3,1 ευρώ, με το ΥΠΕΚΑ να είναι πολύ κοντά στο… πράσινο φως προς τη European Goldfields για τα δύο χρυσωρυχεία στην Κασσάνδρα.

Στα 7,86 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 14,53 ο ΟΠΑΠ, στα 11,24 η ΔΕΗ, αν και η ημέρα δικαιωματικά ανήκει στις τράπεζες με μπροστάρη την Εθνική.

Μάλιστα, όταν λίγο μετά τις 11:05 η απόδοση της Εθνικής έφτασε στο 4%, παρασύροντας και τη Eurobank στο 5%, με τη μετοχή να επανέρχεται πάνω από τα 5,2 ευρώ, ενισχύθηκαν κατά πολύ οι θέσεις «αγοράς».

Να υπενθυμίσουμε πως σε χθεσινό σχόλιό μας είχαμε κάνει εκτενή αναφορά στο εσπευσμένο κλείσιμο short θέσεων, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές (στη συνεδρίαση της 27ης/4).

Σημειώναμε πως σύμφωνα με στοιχεία (που επεξεργάστηκε ο Χρ. Μουδάκης - Solidus Χρηματιστηριακή), στη συνεδρίαση της Τετάρτης σημειωνόταν υψηλότατη σχέση «κλεισίματος θέσεων» έναντι εκείνων που «άνοιγαν».

Ποντάραμε στην αντίδραση προς μία ελάχιστη επιβεβαίωση της τεχνικότητας της αγοράς και μετά την ομοβροντία αρνητικών έως αρνητικότατων ειδήσεων, φημών και υποτιμητικών κερδοσκοπικών παιχνιδιών από ορισμένα… καλόπαιδα.

Το ενθαρρυντικό είναι πως επιμέρους μετοχές αντιδρούν με αφορμή και την προεξόφληση επικείμενων επιχειρηματικών, οικονομικών εξελίξεων, με ενδεικτικότερες τις περιπτώσεις της Αγροτικής και της Ελλάκτωρ.

Σχετική κινητικότητα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη να επανέρχεται στις 1.450 μονάδες.

Με υπεραπόδοση για Γενική Τράπεζα, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, FF Group, Forthnet, Σιδενόρ, J&P Άβαξ, ΕΧΑΕ.

Σταθερά ανοδική η φορά της αγοράς, ιδιαίτερα δε όταν λίγο μετά τις 10:40 αποσαφηνίστηκε το τοπίο στη μετοχή της Εθνικής.

Περίπου την ίδια ώρα, ο Dax διορθώνει οριακά από τις 7.470 μονάδες, ενώ ο Cac διορθώνει κατά 0,4% στις 4.085 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v