Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ενθαρρυντικά σημάδια αλλά χαμηλός ο τζίρος

Μετά το χθεσινό υποτιμητικό ξεπούλημα στην Εθνική η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον. Κλειδί η επαναφορά στα 5,20 ευρώ για την ΕΤΕ, η επιβεβαίωση των χαμηλών (622) για τον FΤ 20.

H Εθνική Τράπεζα διαψεύδει την πρόθεση πώλησης χαρτοφυλακίων δανείων ύψους 478,59 εκατ. ευρώ- αναφέρεται σε νεότερο τηλεγράφημα του Reuters- επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του ομίλου.

«Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση και καμία τράπεζα δεν έχει λάβει εντολή να πραγματοποιήσει μια τέτοια συναλλαγή», δήλωσε στο πρακτορείο ο Αγ. Λεόπουλος, γενικός διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της Εθνικής.

Η καλύτερη απάντηση- καθότι και επώνυμη- σε όσα… τζιμάνια (κυρίως από το λονδρέζικο Σιτυ- υιοθέτησαν εχθές μία ανεπιβεβαίωτη φήμη για να ακολουθήσει το… χτύπημα της μετοχής.

Πονηρή, ούτως ή άλλως και η χθεσινή αλλά και η σημερινή συνεδρίαση (το γνώριζαν οι περισσότεροι) με τέτοια κινητικότητα στις αγορές σύνθετων προιόντων, δανεισμού τίτλων και το "κλείσιμο" ανοιχτών θέσεων κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους. Ειδικότερα στην Εθνική, που στοχοποιήθηκε εχθές δέχθηκε ομοβροντία ανοιχτών πωλήσεων και υποχώρησε στα χαμηλά ημέρας οριακά πάνω από τα 5 ευρώ.

Θα επιμείνουμε- για πολλοστή φορά- να θέτουμε εύλογα ερωτήματα στις καθ΄ ύλην αρμόδιες αρχές για την αποτελεσματικότητα της εποπτείας, των ελέγχων και εν κατακλείδι της προστασίας των επενδυτικών συμφερόντων που ασκείται.  

Νισάφι πια, τη μία με τον… τορναδόρο ΙΙ (ανέκδοτο θα καταντήσει, όπως και η προσπάθεια επιβεβαίωσης φημών για στημένο παιχνίδι από ισχυρά χέρια ) την άλλη με τις αναπαραγωγές ξένων ΜΜΕ- που τάχατες κυκλοφορούν από συγκεκριμένους κύκλους- που εν συνεχεία αρκούνται σε μία απλή διάψευση σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό.

Ρηχή αγορά το ΧΑ, εύκολα χειραγωγήσιμη από "ισχυρά χέρια" που έχουν πρόσβαση και γνώση του "βάθους" της, με τα κάθε λογής… καλόπαιδα να παίζουν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα ή ανησυχία, πως μπορεί και να εντοπιστούν, να τους αποδοθούν ευθύνες και να πληρώσουν.

Αστεία πράγματα, έχει καταντήσει το ΧΑ στην κυριολεξία… ξέφραγκο αμπέλι με τους εποπτεύοντας να τυρβάζουν περί άλλων. Εχουμε την αγορά, που μας αξίζει θα πείτε και ίσως έχετε χίλια… δίκια.

Εν πάση περιπτώσει και η σημερινή συνεδρίαση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη όχι μόνο για την βραχυπρόθεσμη τάση της Εθνικής αλλά και του υπόλοιπου κλάδου κατ΄ επέκταση δε του Ftse20, των ενεργών μερών της αγοράς. Νόμος του κράτους αναμλενεται να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις και για να δούμε τι μπορεί να γίνει και σε αυτό το μέτωπο. Στο σχετικό θέμα αναφέρεται πως "…το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει το πότε και το πώς θα γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις.

Για παράδειγμα, το ότι φέτος θα πουληθεί ποσοστό έως 10% του ΟΤΕ, ή ότι θα ανανεωθεί η σύμβαση παραχώρησης που υπάρχει για το «Ελ. Βενιζέλος», ή ότι του χρόνου θα διατεθεί ποσοστό έως 17% της ΔΕΗ χωρίς να παραχωρηθεί ο δημόσιος έλεγχος και το μάνατζμεντ της επιχείρησης."

Προεξόφληση που αποτυπώνεται ήδη στο… ταμπλώ κυρίως για τη μετοχή του ΟΤΕ, δευτερευόντως για ΔΕΗ (ενώ… καλωπίζεται και ο ΟΠΑΠ) με κύριο ζητούμενο το ουσιαστικό άνοιγμα συγκεκριμένων αγορών, όπως είναι ενδεικτικά η ενέργεια.

Το σταθερό "μάζεμα", που γίνεται σε μετοχές εταιρειών που εμπλέκονται λιγότερο ή περισσότερο (λ.χ Μυτιληναίος, Μέτκα, ΜΟΗ, Ελ. Πε, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.) επιχειρείται από βασικούς μετόχους, επιχειρηματίες και ισχυρούς επενδυτικούς πόλους. Μπορεί να αποτελέσουν το… αντίβαρο στη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των τραπεζών, την υποτίμηση των ελληνικών ομίλων, την διακριτή πλέον προσπάθεια να "μικρύνει" η Εθνική και όταν αλλάξει το κλίμα να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στο… ταμπλώ.

Όμως βραχυπρόθεσμα προέχει η διασφάλιση των τελευταίων αμυνών για τον ΓΔ και τον Ftse20, την αποσαφήνιση των όσων πραγματικά επιχειρήθηκε να "στηθούν" εχθές στις τράπεζες κυρίως όμως στην Εθνική.

Να δούμε και ποιοι (κυρίως από γραφεία του Λονδίνου) ξεπούλησαν την τραπεζική μετοχή, ποιοι έκλεισαν εσπευσμένα short θέσεις, ποια… καλόπαιδα έκαναν τη ζημιά από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης. Από τεχνικής πλευράς ισχύουν μέχρι… κεραίας όλα όσα υποστηρίζουμε και με την βοήθεια φίλων "ανεβάζουμε" στις στήλες μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v