Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Κερδίζει πόντους η "φιλική" αναδιάρθρωση

Κερδίζει πόντους το σενάριο φιλικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους χωρίς "κούρεμα", σημειώνει η Merit. Για το Χ.Α. επισημαίνει ότι η τάση παραμένει πτωτική και οι ανοδικές αντιδράσεις παραμένουν τεχνικής φύσεως.

Merit: Κερδίζει πόντους η φιλική αναδιάρθρωση
Κερδίζει πόντους το σενάριο φιλικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους χωρίς "κούρεμα", σημειώνει η Merit. Για το Χ.Α. επισημαίνει ότι η τάση παραμένει πτωτική και οι ανοδικές αντιδράσεις παραμένουν τεχνικής φύσεως.

Ειδικότερα, αναφέρει στο τακτικό της σχόλιο για την αγορά: Με πτώση 2,57% για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε από αναμονή των επενδυτών, από άνοδο των spreads, μεταβλητότητα και αρκετά χαμηλούς τζίρους, οι οποίοι δεν οφείλονταν αποκλειστικά στο εορταστικό κλίμα λόγω του Πάσχα.

Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε επίσης πτωτικά, με την αναθεώρηση του ελλείμματος που ανακοινώθηκε την Τρίτη να κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Το έλλειμμα για το 2010 αναπροσαρμόστηκε τελικά στο 10,5% του ΑΕΠ και το χρέος στο 142,8% του ΑΕΠ. Το νούμερο ήταν αναμενόμενο και δεν προκάλεσε πολύ μεγάλους κλυδωνισμούς στην ελληνική αγορά, η οποία το είχε προεξοφλήσει στην πτωτική κίνηση των δύο τελευταίων μηνών. Είναι όμως ένα γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερες συνθήκες πίεσης στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Η διαφορά των 2,3 δισ. ευρώ μεταξύ του τελικού ελλείμματος και του αρχικού στόχου θα καλυφθεί με το πακέτο νέων μέτρων που θα ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου. Παράλληλα, με την παραπάνω απόκλιση πρέπει να καλυφθεί και η υστέρηση των εσόδων του πρώτου τριμήνου, η οποία ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Έτσι, τα επιπλέον μέτρα για τα 2011 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, με σκοπό την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011.

Ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων για το έλλειμμα και των έντονων συζητήσεων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι πιέσεις στα spreads των ελληνικών ομολόγων εντάθηκαν και πάλι, με αυτά των 10ετών να ξεπερνούν και τις 1.300 μονάδες. Αποδεικνύεται έτσι ότι όσο υπάρχουν αποκλίσεις στους στόχους που έχουν τεθεί σχετικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας τόσο δεν μπορεί να τεθεί φρένο στην πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Παράλληλα, το γεγονός πως ακόμα και οι αποδόσεις βραχυχρόνιων ομολόγων βρίσκονται στα ύψη δείχνει ότι οι χρηματαγορές προεξοφλούν ήδη πιθανή αναδιάρθρωση. Πάντως, το σενάριο της φιλικής αναδιάρθρωσης χωρίς haircut κερδίζει πόντους για διαφόρους λόγους.

Με βάση τα παραπάνω, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος καταλύτης που να μπορεί να δώσει ώθηση για ανοδική κίνηση στους ελληνικούς δείκτες. Δεν αποκλείεται να δούμε αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά μέχρι να έχουμε κάποιες εξελίξεις, η τάση όμως παραμένει πτωτική και τυχόν ανοδικές αντιδράσεις παραμένουν τεχνικής φύσεως.

Σοβαρή ανοδική αντίδραση θα είχαμε αν ο Γενικός Δείκτης διασπούσε τουλάχιστον τις 1.450 μονάδες, με αυξημένο όγκο, όμως αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες αυτήν τη στιγμή, με τον Δείκτη να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα χαμηλά 13,5 ετών.

Ο τραπεζικός δείκτης και αρκετές τράπεζες σημειώνουν διαδοχικά νέα χαμηλά καθώς οι ανησυχίες εντείνονται. Πλέον, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ο συστημικός και έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ακόμα και τράπεζες με ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα αντιμετωπίζουν ισχυρές πιέσεις στο ταμπλό.

Ίσως θα είναι η πρώτη φορά όπου τα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα θα περάσουν τόσο απαρατήρητα, παρότι ο κλάδος αναμένεται να επιστρέψει σε κερδοφορία.

Το προηγούμενο Σάββατο, τέλος, συμπληρώθηκε ένα έτος από την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ και στην ευρωζώνη για οικονομική βοήθεια. Μέσα σε αυτό το έτος ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 23%, ενώ έγινε φανερό από τις πρώτες εβδομάδες μετά την προσφυγή πως οι αγορές δεν πίστεψαν ότι αυτή η οικονομική βοήθεια θα έλυνε οριστικά το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. 

Αυτό το διάστημα είχαμε μόνο βραχυπρόθεσμες ανοδικές κινήσεις, λόγω κάποιων προσδοκιών που δημιουργήθηκαν στην αγορά, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν, όπως αυτές για τραπεζικά deals και για πιθανό καινούργιο σχέδιο διάσωσης με επαναγορά ομολόγων, που όμως έμεινε στα χαρτιά. Στο ίδιο διάστημα, μόνο δέκα μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατάφεραν να σημειώσουν θετικές αποδόσεις.

Ανάμεσά τους συναντάμε τίτλους από τον κλάδο των μετάλλων, που έχει ανακάμψει σημαντικά, κρατικά χαρτιά αλλά και μετοχές με εξωστρεφή χαρακτήρα. Μικρές απώλειες παρατηρούμε επίσης σε μερικές από τις πιο σταθερές μετοχές του Χ.Α., όπως η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Μέτκα, ο Τιτάν και η Coca Cola 3E.

Αντίθετα, η μεγάλη πτώση των τραπεζών απεικονίζει την αδυναμία του bailout να περιορίσει τον συστημικό κίνδυνο που έχει μεγάλη επίδραση στις τιμές τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις απώλειες της Αγροτικής (-65%), της Πειραιώς (-64%), της Marfin Popular Bank (-46%), της Εθνικής (-45%), της Eurobank (-39%) και της Alpha Bank (-39%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v