XA: Πιέσεις από ΕΚΤ-"επιτρόπους" στις τράπεζες

Σφίγγει, από ΕΚΤ και κυβέρνηση, ο κλοιός γύρω από τις τράπεζες. Σε τελική φάση ξεκαθαρίσματος και σημαντικών αποφάσεων ο κλάδος. Χαμηλότερα και των 6 δισ. η αποτίμηση της ΕΤΕ στα 2,4 και 2,3 για Alpha-Eurobank αντίστοιχα.

"Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση επεκτείνει στους επιτρόπους του Δημοσίου που είναι τοποθετημένοι στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών το δικαίωμα της αρνησικυρίας («βέτο») αναφορικά με αποφάσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του euro2day".

Καλό μας μήνα…

Να δούμε εάν όντως το Δημόσιο εννοεί πως έστω και στο και…πέντε θα διαδραματίσει-επιτέλους- έναν ρόλο που εξ΄αρχής και εξ΄ορισμού θα έπρεπε να έχει ήδη παίξει.

Εστω σε αυτά τα επίπεδα της αγοράς, μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2010 και μετά τις αλλεπάλληλες προτροπές τόσο της κυβέρνησης όσο (κυρίως ) της ΕΚΤ προς τους έλληνες τραπεζίτες.

Ούτως ή άλλως στο ΧΑ βασικοί δείκτες, μετοχές είτε έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων διαμορφώνοντας εμφανή κλίση είτε ΄΄αγγίζουν΄΄ επικίνδυνα κρίσιμες τεχνικές περιοχές.

Προφανώς η κίνηση της κυβέρνησης δεν είναι άσχετη με τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της ΕΚΤ, που όπως πληροφορούμεθα στο σχετικό θέμα του euro2day ΄΄κόβει΄΄ 50 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα ΄΄…ρευστότητα ύψους 50 δισ. ευρώ «κόβει» από τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Euro2day, ζητά να βρουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για να μειώσουν κατά τουλάχιστον 50% το δανεισμό τους από την ίδια΄΄ σύμφωνα με τους Αν. Παπαιωάννου- Χρ. Κίτσιο με ό τι αυτό συνεπάγεται και για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Όπως εκτιμούσε χαρακτηριστικά κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας ΄΄…τώρα αρχίζουν τα ενδιαφέροντα΄΄ συμπεριλαμβάνοντας προφανώς και τον δικό του όμιλο.

Χαμηλότερα των 6 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας, στα 2,43 της Alpha Bank και στα 2,37 δισ. ευρώ της Eurobank.

Σημαντικά χαμηλότερα η αποτίμηση των υπόλοιπων με του ΤΤ στα 958 και της ΑΤΕ στα 643 εκατ. ευρώ. Εμπειρη χρηματιστηριακή πηγή εκτιμούσε, πως αυτός ο γύρος στις τράπεζες μπορεί να είναι και ο τελευταίος πτωτικός για τον κλάδο, τελειωτικός από την άποψη της υ π ο χ ρ ε ω τ ι κ ή ς πλέον προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα (που θέτουν οι δανειστές) και ενδεχομένως της πιο ενδιαφέρουσας από πλευράς εξελίξεων.

Εύλογο το ενδιαφέρον των παικτών για τον κλάδο, καθότι η συμπεριφορά του τραπεζοβαρούς ΧΑ εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από την πορεία των τραπεζών με πρώτο και καλύτερο τον όμιλο της ΕΤΕ. Αυτό γιατί με βάση τα αποτελέσματα του 2010 και τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις των επιχειρηματιών (για το πρώτο τρίμηνο του ΄11) αργά αλλά σταθερά ξεχωρίζουν όλο και περισσότερες εταιρείες και όμιλοι που αξίζουν καλύτερης (χρηματιστηριακής ) θέσης και στο.,..ταμπλό.

Βέβαια με τις τράπεζες σε κλίση δύσκολα μπορεί να μιλήσει κάποιος για βραχυ-μεσοπρόθεσμη αναστροφή της τάσης και προοπτική κίνησης πάνω από τις 810-820 μονάδες (για τον Ftse20 ) .

Ωστόσο θα επιμείνουνε πως όλο και περισσότερες εισηγμένες (εκτός τραπεζικού κλάδου) δείχνουν σημάδια ανάσχεσης ή και βελτίωσης της καθαρής θέσης τους. Σε αυτή την φάση του ΧΑ, που για ορισμένους κρίνονται ακόμη και τα ΄΄χαμηλά 12-13 ετίας΄΄ σε αρκετές μετοχές έχουν διαμορφωθεί σχηματισμοί πυθμένα, σε άλλες είναι εμφανής η ανοδική αντίδραση (μεσο-μακροπρόθεσμα) ενώ ορισμένες ελκύουν μέρος του ΄΄έξυπνου χρήματος΄΄ .

Να δούμε εάν η τεχνικότητα του 20άρη μπορεί να δώσει- βραχυπρόθεσμα- μία αντίδραση από τα επίπεδα της κρίσιμης στήριξης των 675-680 μονάδων και υπό ποίες συνθήκες θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουμε (πάντα ) την βραχυπρόθεσμη τακτική μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v