Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαραίνει το κλίμα στη Σοφοκλέους

Η διόρθωση του FΤ 20 προς τις 705 εντείνει την ανησυχία για τη δυναμική της πτώσης. Κυρίως βραχυπρόθεσμοι ρευστοποιούν με αφορμή τα αποτελέσματα. Κρατά τα €6,2 η ΕΤΕ, απώλειες για ΟΠΑΠ, Κύπρου, Eurobank.

Βαραίνει το κλίμα στο ΧΑ, καθώς οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να υποχωρούν χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων.

Στις 1.538 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, επικίνδυνα προς τις 705 ο FΤ 20 χωρίς η αξία των συναλλαγών να μπορεί να θεωρηθεί αυξημένη.

Σταδιακά μετά τις 11.45-11.50 οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν με τον 20άρη να χάνει τις 720 μονάδες κάτι που προβλημάτισε αρκετούς βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Πωλήσεις σε Eurobank, Alpha Bank χαμηλότερα προς τα 6,20 ευρώ η μετοχή της Εθνικής αν και το πρόβλημα για τον δείκτη έρχεται από το μείον 3,90% του ΟΠΑΠ.

Ωστόσο η υποχώρηση του FΤ 20 προς τις 705 μονάδες φέρνει τον δείκτη ΄΄αντιμέτωπο΄΄ με το ενδεχόμενο υποχώρησης του μέχρι την εσχατιά των 675-680 μονάδων. Αναφερόμαστε σε…εσχατιά καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών ενδεχόμενη υποχώρηση κάτω κ α ι από αυτή την ζώνη θα ενίσχυε τις πιθανότητες καταγραφής ΄΄νέου χαμηλού΄΄ .

Σύμφωνοι ακόμη είναι νωρίς ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι- λόγω της κλίσης που έχει λάβει ο 20άρης- να πάμε ένα βήμα παραπέρα στην προσέγγιση μας. Το αποθαρρυντικό είναι, πως το ΧΑ στερείται (σε αυτή τη φάση) κινήτρων να αντιδράσει – έστω και τεχνικά- δεν υπάρχει…δέλεαρ και ουσιαστικές προσδοκίες προς μία τέτοια κατεύθυνση.

Αποθαρρυντικό, το ότι οι τράπεζες παραμένουν υπό πίεση (σε μία περίοδο, που πολλά καθορίζονται σε κεντρικό επίπεδο στην ΕΚΤ) αν και νωρίτερα η ΕΤΕ διόρθωσε έως τα 6,23 ευρώ απ΄όπου αντέδρασε ελαφρώς.

Θα επαναλάβουμε όμως, πως από τεχνικής πλευράς, η ΕΤΕ ΄΄βλέπει΄΄ χαμηλότερα και εάν δεν κρατήσει τα 6,2 έστω τα 6 ευρώ τότε ΄΄απειλούνται΄΄ τα τελευταία ελάχιστα των 5,62 ευρώ.

Το επίσης αποθαρρυντικό είναι, πως διαδοχικά φράγματα- στηρίξεις δεν λειτουργούν ούτε καν από τεχνικής πλευράς κάτι που επιτείνει την επιφυλακτικότητα και ενισχύει τον δανεισμό τίτλων, τις θέσεις πώλησης στα Παράγωγα.

Είναι ενδεικτικό, πως πριν από λίγο (στις 13.25) μόλις δύο μετοχές του 20άρη η Βιοχάλκο και τα Ελληνικά Πετρέλαια κρατούσαν κάπως.

Απώλειες έως 3,55 για τον Ελλάκτωρα που πρακτικά αποδίδεται σε πωλήσεις κυρίως βραχυπρόθεσμων, που μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ρευστοποιούν θέσεις τους.
Πλέον η απόδοση για τη μετοχή είναι μείον 7,2% από την αρχή του έτους και 27,8% από τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Αναφερόμαστε λίγο παραπάνω στην περίπτωση του Ελλάκτωρα, καθώς οι τελευταίες πωλήσεις σχετίζονται με τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου. Και από αυτή την άποψη θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένα από τα… τελευταία χτυπήματα και αφορμές για διόρθωση.

Οριακά χαμηλότερα πριν από λίγο ο DAX αλλά σταθερά πάνω από τις 7.000-7.050 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v