Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ασφυκτική πίεση ο Τραπεζικός κλάδος

Οι τράπεζες αποτέλεσαν για ακόμη μια συνεδρίαση τον αρνητικό πρωταγωνιστή, μετά και τη χθεσινή υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P. Απώλειες για ΕΤΕ (2,33%), Alpha (5,25%). Κέρδη για Κύπρου, MIG.

Αμείωτες οι πιέσεις στους Τραπεζικούς τίτλους, μετά την χθεσινή υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor΄ς (σήμερα υποβάθμισε και την Κύπρο), ενώ δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που περιμένουν την επόμενη κίνηση της Fitch.

Ενδεικτικό της εικόνας που επικρατεί στο Τραπεζικό ταμπλό είναι και η εικόνα του κλαδικού δείκτη, ο οποίος επαναπροσεγγίζει το κλείσιμο της 31/12/2010 (1250,99 μονάδες), έχοντας απωλέσει το σύνολο σχεδόν των κερδών του 2011, ενώ από το μέχρι στιγμής υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους των 1556,63 μονάδων (18/2/2011) οι αθροιστικές απώλειες φθάνουν στο -18,38%.

Εν τω μεταξύ το σημερινό -2,07% του Τραπεζικού δείκτη επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την τεχνική εικόνα και όλα πλέον “παίζονται” στην στήριξη των 1251 μονάδων, επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση της οποίας ενδέχεται να επιφέρει επιθετικές κινήσεις “stop loss” και τον εν λόγω δείκτη να αναζητεί στήριξη στο επίπεδο των 1167 μονάδων.

Με λίγο καλύτερη εικόνα ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να κρατηθεί υψηλότερα από την στήριξη των 1543 μονάδων, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1522, 1507 και 1457 μονάδες.

Ελάχιστοι οι τίτλοι από το ταμπλό του 20αρη που κατόρθωσαν να πετύχουν θετικό πρόσημο και ακόμα λιγότεροι αυτοί από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχώρισαν οι Ιασώ, Axon, Vivere.

Τελείως διαφορετική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που προσπαθούν να πάρουν ανοδικές “ανάσες” (ίσως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η ανοδική διάθεση που συνεχίζει να επιδεικνύει το Euribor 3μηνου το οποίο πέρασε ψηλότερα από το 1,23%), ενώ με θετικό πρόσημο ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Αντίθετα μάλλον αρνητικά παραμένουν τα μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, με το Ελληνικό 10ετές να “κοιτά” υψηλότερα των 940 μονάδων, κοντά σε ιστορικά υψηλά τα spreads της Ιρλανδίας, σε νέα ιστορικά υψηλά τα spreads της Πορτογαλίας.

Δυστυχώς η βραχυπρόθεσμη τάση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από πολιτικές αποφάσεις και αυτοί που θεωρητικά αποφασίζουν για την τύχη του Χ.Α. και της Ελληνικής οικονομίας γενικότερα αναλώνονται σε τουλάχιστον “ατυχείς” δηλώσεις εντυπώσεων, που μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο σε “ημέτερους” συνδικαλιστές και ψηφοφόρους, αλλά τυγχάνουν εξαιρετικά αρνητικής υποδοχής από τους ξένους διαχειριστές και τους οίκους αξιολόγησης.

Οι αποκρατικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση τής χώρας αποτελούν πλέον θέματα της ημερήσιας ατζέντας και ζητούν άμεσες και ρηξικέλευθες λύσεις.
“Δεν νοείται η πολυφωνία και η εσωστρέφεια στην εκτέλεση του Κυβερνητικού έργου. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και όσο δεν υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα μπορεί να υπάρξει πλήρη ανατροπή των έως τώρα δεδομένων”, τονίζει με έμφαση εμπειρότατος παράγων της Αγοράς.

Με αυτά τα δεδομένα, ευνόητο είναι ότι τα αρνητικά δημοσιεύματα και οι απαισιόδοξες “εισαγόμενες” εκτιμήσεις, βρίσκουν “πεδίον δόξης λαμπρόν” στην ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών και όχι μόνο.

Η δυνατότητα αναδιάρθρωσης Κρατικού χρέους που θα εκδοθεί μετά τον Ιούλιο του 2013 - όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής - απειλεί με κλείσιμο τις Αγορές ομολόγων των Περιφερειακών Χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Οι διαπραγματευτές ομολόγων είναι σκεπτικοί για τα σχέδια της Ευρωζώνης», αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση συνεπάγεται τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης και ότι ήταν αυτή που οδήγησε στις ανακοινώσεις του οίκου Standard & Poor’s για υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

Η συμφωνία της ΕΕ για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) αυξάνει το βραχυπρόθεσμο ρίσκο χρεοκοπίας και ασκεί πιέσεις στις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, προειδοποιεί η Fitch και επισημαίνει ότι η συμφωνία για τον ESM ασκεί βραχυ-μεσοπρόθεσμες πιέσεις στην αξιολόγηση της Ελλάδας. "Όσο αμφισβητείται η βιωσιμότητα των Χωρών της Περιφερειακής Ευρώπης, η εισαγωγή του ESM από τον Ιούλιο του 2013 ως βασικού πιστωτή, σε συνδυασμό με την πολιτική δέσμευση για διασφάλιση της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, εντείνει αντί να εξαφανίζει τους φόβους της Αγοράς για αναδιάρθρωση Κρατικού χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών τίτλων", σημειώνει μεταξύ άλλων ο οίκος.

Την ίδια στιγμή η Morgan Stanley με έκθεσή της προειδοποιεί ότι Ελλάδα και Ιρλανδία δεν θα επιστρέψουν στις Αγορές το 2012. Βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνει ο οίκος, φαίνεται απίθανο είτε η Ελλάδα είτε η Ιρλανδία να πουλήσουν ομόλογα, τουλάχιστον όχι, σε ιδιώτες επενδυτές. Παράλληλα, αμφιβάλλει αν θα υπάρξει διάθεση των επενδυτών για αγορά ομολόγων όταν γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν επιμήκυνση της λήξης τους και “haircuts”.

Εν τω μεταξύ, σε ΄A-΄ υποβάθμισε σήμερα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου η Standard & Poor΄s Ratings Services από ΄A΄ προηγουμένως, επικαλούμενη την έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Χώρας στην Ελλάδα.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ και ξεκινώντας από το ταμπλό του 20αρη, ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι οι Coca-Cola, MPB, Ελλάκτωρ και Πειραιώς κινούνται χαμηλότερα από το κλείσιμο της 31/12/2010, ενώ η μετοχή της Αγροτικής ακριβώς στο κλείσιμο της 31ης Δεκεμβρίου.

Από εκεί και πέρα από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, τα μεγαλύτερα κέρδη για Κύπρου (+3,17% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι ΔΕΗ και MIG.

Μικρότερα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο και Coca-Cola και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελ. Πετρελαίων, Τιτάνα και Αγροτικής.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-5,25%) και αμε απώλειες μεγαλύτερες του 4% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ. Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Ελλάκτωρα και Πειραιώς και του 2% για Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Εθνική, Jumbo, Eurobank, MPB. Μικρότερες απώλειες για τις υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με σχετικά ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 1588,84 μονάδες (10.36), όμως μετά τις 10.46 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1548,59 μονάδες (16.24) και έκλεισε τελικά στις 1558,57 μονάδες με απώλειες 1,34%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 112 εκατ. από τα οποία τα 2,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 91 πτωτικών και 24 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 17,10%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η εγχώρια Αγορά, όχι μόνο στερείται του θετικού καταλύτη που μπορεί να αλλάξει την “ορατότητα” των επενδυτών, αλλά φοβάται κίνηση υποβάθμισης και από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, τονίζει ο Σπύρος Παπαθανασίου.

Παρά το γεγονός ότι οι αναμενόμενες αποκρατικοποιήσεις “απαιτούν” θετικό χρηματιστηριακό περιβάλλον, αυτοί που καλούνται να διαμορφώσουν θετικό κλίμα και διαθέσεις, όχι μόνο δεν προσπαθούν να αποκαταστήσουν το θετικό κλίμα, αλλά “επιβραδύνουν” και τα όποια κύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας εμφανίζονται κατά καιρούς στο Χ.Α., αναγκάζοντας τους επενδυτές σε στάση αναμονής.

Σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής γνωστά αποτελέσματα των εισηγμένων, ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει ότι παρατηρείται από την μία μεγάλη πτώση της κερδοφορίας και πολλές αρνητικές εκπλήξεις, αλλά από την άλλη και μία προσπάθεια νοικοκυρέματος.

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., επισήμανε ότι η πρώτη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 1520 μονάδες. Αντίστοιχα, η αντίσταση τοποθετείται στις 1.675 μονάδες, ενώ για τον FTSE η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 700 μονάδες.

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Παπαθανασίου, ο μοναδικός καταλύτης που μπορεί να αλλάξει, έστω και βραχυπρόθεσμα, το αρνητικό κλίμα, είναι ένας πιθανός Κυβερνητικός ανασχηματισμός, με Υπουργούς – προσωπικότητες, που θα τύχει θετικής υποδοχής από την Αγορά και τους ξένους διαχειριστές.

Αν η Αγορά δεν αντιδράσει άμεσα και πειστικά, το κλίμα θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των εισηγμένων 24 ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας δημοσίευσης η εικόνα έχει ως εξής:

Αποτελέσματα Χρήσης 2010: Εταιρίες 117 (41,5%)
Κύκλος Εργασιών (χιλ. ευρώ): 55.551.210 +9,5%
Λειτουργικά Κέρδη (EBITDA): 7.623.501 -7,1%
Καθαρή Κερδοφορία: 2.051.070 -54,1%
Κερδοφόρες: 66 56%
Ζημιογόνες: 51 44%

Από τις σημερινές δημοσιεύσεις ισολογισμών ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ ξεχωρίζει για την θετική εικόνα των μεγεθών τους, από τις εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης τις: Καρέλιας, ΕΛΒΑΛ, Νexans, και Elton Χημικά.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση νεότερης υποχώρησης με σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές.

Τα συμβόλαια του 20αρη, με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,55%.

Πωλήσεις στην αρχή και λίγες αγορές προς το τέλος της συνεδρίασης από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7199, τιμή εκκαθάρισης 708,88) κινήθηκαν μεταξύ 704 και 725 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (36800 MIG, 218000 Πειραιώς, 35000 Alpha Bank, 5000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5651), Alpha Bank (2778), Πειραιώς (2599), Eurobank (1085), ΟΤΕ (1607), Ταχ. Ταμιευτήριο (282), ΔΕΗ (951), Μυτιληναίος (268), Κύπρου (489), MIG (151), Αγροτική (585), ΟΠΑΠ (219), MPB (296), Ελλάκτωρα (355), ΕΧΑΕ (130).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (176663 τεμ.), Εθνική (544971 τεμ.), Eurobank (35894 τεμ.), Πειραιώς (137741 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (10000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (138000 τεμ.), ΟΠΑΠ (24415 τεμ.), Alpha Bank (11000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11061445 τεμ.), Eurobank (13838535 τεμ.), Εθνική (12681778 τεμ.), Πειραιώς (6816543 τεμ.), MPB (6435794 τεμ.), Κύπρου (5664908 τεμ.), MIG (8559743 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 29/03/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (89.084) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,12%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 28 Μαρτίου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 30/03/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (88.421) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,11%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 29 Μαρτίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v