Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντάθηκαν οι πιέσεις στην αγορά

Η υποβάθμιση της χώρας από την S&P εντείνει τις απώλειες στην ελληνική αγορά που υποχωρεί κατά 2% κάτω και από τις 1.580 μονάδες. Πτώση 4% για ΕΤΕ, άνω του 5% για Eurobank, Πειραιώς.

Η υποβάθμιση της χώρας από την S&P εντείνει τις απώλειες στην ελληνική αγορά που υποχωρεί κατά 2% κάτω και από τις 1.580 μονάδες. Πτώση 4% για ΕΤΕ, άνω του 5% για Eurobank, Πειραιώς. 
 

---------

Επιβαρύνεται και τεχνικά η εικόνα της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει σχεδόν 1% προς τις 1.595 μονάδες, τον FTSE 20 περίπου 1,2% προς τις 737 μονάδες καθώς διευρύνονται οι απώλειες τραπεζικών μετοχών.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημείωναν πως από τη στιγμή που οι αγορές δεν αντέδρασαν ανοδικά μετά την Σύνοδο Κορυφής λογικό είναι να πάρουν το… πάνω χέρι οι πωλητές. Εδώ και μισή ώρα εντείνονται οι πιέσεις και στο γερμανικό χρηματιστήριο με τον DAX να διορθώνει χαμηλότερα των 6.900 μονάδων (-0,75%) και την τεχνική εικόνα του να βαραίνει βραχυπρόθεσμα.

Στην περιοχή του 1,41$ το ευρώ ωστόσο ο κίνδυνος-απειλή νέας υποβάθμισης των αγορών της «ευρωπαϊκής περιφέρειας» (αυτή τη φορά στο στόχαστρο είναι η αγορά πορτογαλικών ομολόγων και οι τράπεζες της χώρας) συντηρεί τον εφιάλτη του χρέους πάνω από τις ευρωαγορές.

Εύλογα επενεργεί επιβαρυντικά και στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο με την Εθνική κάτω από τα 6,60 ευρώ (έως τα 6,56 ευρώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό) την Eurobank έως 3,10% χαμηλότερα στα 4,72 ευρώ και πιέσεις σε Alpha Bank, Αγροτική, ΤΤ, Πειραιώς, Marfin Popular. Από τον κλάδο μόνη σταθερή η μετοχή της Κύπρου στα 2,60 ευρώ αλλά με άσχημη τεχνική εικόνα.

Από τον 20άρη λιγοστές είναι οι δυνάμεις, που αντιδρούν στην όλο και πιεστικότερη διόρθωση των τραπεζών με τις ΔΕΗ, Coca Cola 3E να κρατούν ακόμη. Από κοντά Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια με τον κλάδο να έχει καλύτερη εικόνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ στα 5,53 ευρώ αντιδρά η Jumbo.

Η αξία των συναλλαγών μετριότατη- δεν ξεπερνούσαν τα 35 εκατ. ευρώ στις 13:30- από τα οποία 7,9 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ και 3,8 στην Alpha Bank.

Μία σύντομη ματιά στην ενδοσυνεδριακή διακύμανση (του ΓΔ και του FTSE 20) ενισχύει την επιφυλακτικότητα όσων – βραχυπρόθεσμα- κάνουν λόγο για δοκιμασία της αγοράς προς τις 1.580 μονάδες.

Το σχετικό διάγραμμα του ΓΔ ξεκάθαρα διορθωτικό (σε ορίζοντα 3 ημερών) με όλο και κατώτερες τοπικές κορυφές, με όλο και χαμηλότερους τοπικούς πυθμένες. Εως 0,8% χαμηλότερα ο FTSEM(στις 1.605 μονάδες), έως 1,4% ο Small Cap ( χαμηλότερα και πάλι των 280 μονάδων) καθώς πιέσεις- πωλήσεις σημειώνονται και σε αρκετά χαρτιά της κατηγορίας.

Στα 0,50 ευρώ διορθώνει η Forthnet, στα 0,60 το Υγεία, στα 2,95 ευρώ η Σιδενόρ, υποχωρούν τα «νερά», αντιδρά στα 16,30 ο ΟΛΘ και ο ΟΛΠ (με μόλις 820 μετοχές στις 13:35) πιέζεται στα 16,39 ευρώ.

Από πλευράς απόδοσης Axon Συμμετοχών, Κορδέλλου, Vivere (με 4,2 εκατ. μετοχές), Μινωικές, Βαλκάν, Ελτράκ, Creta Farm, Κέκρωψ, Pasal αντιδρούν (από 3% έως …18,9%) με συναλλαγές (τουλάχιστον) χιλίων τεμαχίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v