ΟΤΕ και Coca-Cola έσωσαν τις 1600 μονάδες

Επέστρεψε η επιφυλακτικότητα στο ΧΑ καθώς η Σύνοδος Κορυφής δεν έδωσε τίποτα νεότερο στις Αγορές και τα προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη παραμένουν. Απώλειες 2,11% για τράπεζες. Κέρδη για ΟΤΕ (2,79%), 3Ε (2,2%).

Το ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον, για Τραπεζικούς τίτλους, που παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης αποδείχθηκε ότι είχε “κοντά πόδια”, η πρόσφατη σύνοδος Κορυφής δεν έδωσε τίποτα νεότερο στις Αγορές, τα προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη παραμένουν απειλητικά και ήταν απόλυτα φυσιολογικό να επιστρέψει η επιφυλακτικότητα συνοδευόμενη από ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο.

Ο Τραπεζικός κλάδος (-2,11%) βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων και αν οι ΟΤΕ και Coca-Cola (με βοήθειες από Τιτάνα και ΟΠΑΠ προς το τέλος) δεν έδειχναν διαθέσεις διαφοροποίησης επί το θετικότερον, τα πράγματα θα ήταν σαφώς χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE.

Υπό σημαντική πίεση και ο τίτλος της ΔΕΗ (έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και κοντά στην πρώτη στήριξη των 11,80 ευρώ), όχι μόνο λόγω των χειρότερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων για το 2010, αλλά και λόγω των πρόσφατων δηλώσεων Μπιρμπίλη σύμφωνα με τις οποίες το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο στα δίκτυα της ΔΕΗ, του φυσικού αερίου και της ΕΥΔΑΠ.

Ασφαλώς η κ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής δεν έκανε τίποτα περισσότερο από ότι κάνουν οι περισσότεροι Υπουργοί της Κυβέρνησης που φροντίζουν να “ξορκίσουν” τις αποκρατικοποιήσεις που αφορούν τα Υπουργεία τους (για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους, από τους ημέτερους “άτακτους” συνδικαλιστές) και η “άμοιρη” και “ταλαίπωρη” Σοφοκλέους που παρακολουθεί όλες αυτές τις δηλώσεις, ασφαλώς και αναρωτιέται τι αποκρατικοποιήσεις τελικά θα γίνουν που θα αποφέρουν τα 50 δισ;

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι μόνο η μετοχή της Alpha Bank “πάλεψε” για το θετικό πρόσημο και την παραμονή της υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ (πέτυχε μόνο το δεύτερο), όμως και αυτή παρουσιάζει “υψοφοβικά σύνδρομα” μόλις βρεθεί υψηλότερα από την αντίσταση των 5,20 ευρώ και δείξει διαθέσεις κίνησης προς την επόμενη αντίσταση των 5,60 ευρώ.

Αντίθετα ο τίτλος της Εθνικής, μετά το ανοδικό διάλλειμα της Πέμπτης, επέστρεψε σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι και αν συνεχίσει να κινείται “νότια” δεν αποκλείεται να βάλει για μία ακόμα φορά σε δοκιμασία την στήριξη των 6,50 ευρώ.

Νέο υψηλό τρέχοντος έτους, αλλά και νέο υψηλό 10μηνου για τον τίτλο του ΟΤΕ που κατά την σημερινή συνεδρίαση έδωσε νέα υψηλότερη κορυφή και ανοδική διαφυγή υψηλότερα από την αντίσταση των 8,30 ευρώ. Αν η αντίσταση μετατραπεί σε στήριξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί “απαιτητική” κίνηση προς τα 9,80 ευρώ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται να επέδρασε θετικά και η έκθεση της S&P για πιθανή αναβάθμιση της Deutsche Telekom.

Μικτά το μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, με το spread του Ελληνικού δεκαετούς να παραμένει υψηλότερα των 930 μονάδων, ενώ Πορτογαλικά και Ιρλανδικά spreads κινούνται απειλητικά προς νέα ιστορικά υψηλά.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι αναλυτές, φροντίζουν να επισημάνουν ότι η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων (των αποτελεσμάτων χρήσης 2010) την προσεχή Τετάρτη εκτός από τις θετικές εξαιρέσεις σε επίπεδο θεμελιωδών στοιχείων θα αποκαλύψει και την εξαιρετικά δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες εταιρείες πολλές εξ αυτών πλέον κινούνται στο όριο της βιωσιμότητας από πλευράς κεφαλαίων.

Με αυτά τα δεδομένα, η επόμενη ημέρα της δημοσίευσης των ισολογισμών δεν αποκλείεται να δώσει λόγους αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων καθώς η ψαλίδα ανάμεσα στην καλές και τις αδύναμες εταιρείες θα μεγαλώσει βελτιώνοντας την επενδυτική ορατότητα της Αγοράς.
Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ συνεχίστηκαν οι “εισαγόμενες” αρνητικές εκτιμήσεις που έχουν σημείο αναφοράς το Ελληνικό χρέος.

Στην πρώτη των περιπτώσεων και όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές, ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι σήμερα το Euribor τριμήνου ξεπέρασε το 1,2% και κινείται σαφώς ψηλότερα από το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Στην δεύτερη περίπτωση, σύσταση στους πελάτες της να μην τοποθετηθούν στις Χρηματιστηριακές Αγορές της Περιφέρειας της Ευρωζώνης διατύπωσε η JPMorgan Cazenove, διατηρώντας ωστόσο σύσταση “overweight” για τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο. Ως προς την Περιφέρεια της Ευρωζώνης, οι αναλυτές του οίκου αναφέρουν ότι “οι αποτιμήσεις δεν είναι ελκυστικές” πως “οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων είναι σημαντικά υψηλότερες συγκριτικά με τα ιστορικά επίπεδα” ενώ επισημαίνεται πως τα εμπόδια από τον Δημοσιονομικό τομέα “θα εξακολουθούν να υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Επίσης αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε η δήλωση του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ewald Nowotny (στο δίκτυο ORF2), ότι είναι πολύ πιθανό στο τέλος η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της.

Ο Αυστριακός Τραπεζίτης τονίζει ότι εάν η ανάπτυξη στην Ευρώπη βελτιωθεί, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να μείνει συνεπής. Ωστόσο δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια που καλείται να πληρώσει η Χώρα είναι εξαιρετικά υψηλά.

Από την άλλη, πιθανή θεωρούν την χρεοκοπία της Ελλάδας κορυφαίοι οικονομολόγοι που απάντησαν σε ερωτηματολόγιο του τηλεοπτικού δικτύου BBC. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων βλέπει τη χρεοκοπία, καθώς θεωρούν ότι η Χώρα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της. Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε 52 οικονομολόγους, οι οποίοι ειδικεύονται στα Ευρωπαϊκά θέματα. Οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρούν ότι η Ευρωζώνη, με τη σημερινή της μορφή δε θα αλλάξει. ”Είναι μία αποτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας”.
 
Δεν υπάρχουν πιθανότητες να πετύχει η Χώρα τους στόχους της ανάπτυξης και του ελλείμματος που έχουν τεθεί, δήλωναν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι. Το χρέος θα καταστεί μη βιώσιμο. Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ιρλανδία θα τα καταφέρει. Μόλις επτά από τους 52 οικονομολόγους εκτιμούν ότι και η Πορτογαλία θα χρεοκοπήσει.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, πολύ λιγότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη και στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του Τιτάνα (+3,09%).
Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για ΟΤΕ και Coca-Cola, απλά θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-5,29%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Αγροτική, Εθνική, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο και του 2% για Ελ. Πετρέλαια και MIG. Μικρότερες ημερήσιες απώλειες για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Εκτός 20αρη, υπό σημαντική πίεση η μετοχή της Proton Bank, επιθετική κατοχύρωση σημαντικών κερδών για την Creta Farm, με μόνιμα θετικό πρόσημο κινήθηκε η InfoQuest και δεύτερη συνεδρίαση σημαντικών κερδών για την Axon.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1632,37 μονάδες (11.41), μετά τις 12.19 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, προσέκρουσε αρκετές δορές στις παρυφές των 1605 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 1611,51 μονάδες με απώλειες 0,66%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 95 εκατ. από τα οποία τα 7,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
 
Κακή η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 90 πτωτικών και 27 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 19,15%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι αποφάσεις της πρόσφατης συνόδους της Ευρωζώνης δεν έδωσαν τίποτα νεότερο στην Αγορά και η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί στα σενάρια των αποκρατικοποιήσεων, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec., αν και η σημαντική ανάκαμψη των δεικτών S&P 500 και DAX από τα χαμηλά έτους στις 16 Μαρτίου δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ανακλαστικού τύπου αντίδραση, εν τούτοις δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε το πρόσφατο νέο ιστορικό ρεκόρ στα συμβόλαια του χρυσού στα $1.448,60 ανά ουγγιά του επόμενου μήνα (επόμενες αντιστάσεις στα $1.460-1.465 ανά ουγγιά και στα $1.515-1.525 ανά ουγγιά), αλλά ούτε και η άνοδος του αργού πετρελαίου στα $106,7/bbl, το οποίο και αποτελεί νέο υψηλό από τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2008.

Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν και η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το ευρώ μάλιστα να κινείται πάνω από τα $1,42 (οι επόμενες αντιστάσεις στο $1,4275-1,4285, στο $1,4334 και στο $1,46), επίπεδα τα οποία είχε δει τον Ιανουάριο του 2010 και ουσιαστικά πριν από την απόφαση οικονομικής βοήθειας ύψους €110 δισ. υπέρ της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Βέβαια η άνοδος του ευρώ ίσως έχει να κάνει περισσότερο με τις δηλώσεις Τρισέ για επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ και λιγότερο με την υποχώρηση του γεωπολιτικού κινδύνου σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή ή με την ισχυρή προοπτική ανάκαμψη της οικονομίας της Ιαπωνίας μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί, ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία (όσο αναφορά την τελευταία, το κόστος του καταστροφικού σεισμού αναμένεται να ανέλθει σε $309 δισ.) ασκούν ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing).

Άλλωστε η σημαντική άνοδος του πετρελαίου μάλλον υπονομεύει νέα όπως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Λιβύης από τις Συμμαχικές δυνάμεις και δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες σε περίπτωση διάσπασης της αντίστασης των $106,95/bbl (οι επόμενες στα $110-1111/bbl και στα $120-121/bbl) ως παράγοντας που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, μέσω της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων και κατ’ επέκταση της αύξησης των επιτοκίων.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η διστακτικότητα των Ευρωπαίων Ηγετών να πάρουν αποφάσεις για την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF (οι όποιες αποφάσεις φαίνεται να μετατίθενται για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου) οδηγούν σε νέο ρεκόρ τα spread των 10ετών Ιρλανδικών και Πορτογαλικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονέα, ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE/ASE-20 εκτελούν κίνηση συσσώρευσης. Επιβεβαιωμένη διάσπαση των ορίων προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση θα οδηγήσει και σε κίνηση της Αγοράς. Παρά ταύτα ο αναλυτής της Solidus δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεκαθαρίσουν οι εξελίξεις στην Πορτογαλία και από την άλλη η Ελληνική Κυβέρνηση θα καταθέσει επιτέλους ένα πειστικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με σφιχτά χρονοδιαγράμματα που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των ξένων οίκων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Το περιεχόμενο των εγχώριων νέων δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα αισιόδοξο ώστε να αντισταθμίσει ενδεχομένως τις όποιες πιέσεις εκδηλωθούν από το εξωτερικό όπου θα τιμολογηθεί πιο έντονα το αποτέλεσμα των χθεσινών Γερμανικών εκλογών, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, θεωρεί ότι στην παρούσα φάση επιβάλλεται η ύπαρξη ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια, με πιθανές επανατοποθετήσεις προς την περιοχή των 1580 μονάδων και τονίζει με σημασία ότι “την Πρωταπριλιά τελειώνουν τα … ψέματα”, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τη χρήση 2010, θα έχει λάβει χώρα το όποιο “window dressing” για το τέλος του χρηματιστηριακού τριμήνου, και πιθανότατα η Αγορά θα αποσαφηνίσει τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις της.

Η πρόσφατη σύνοδος Κορυφής δεν έδωσε τον απαιτούμενο καταλύτη προκειμένου το Χ.Α. να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς πολλά από τα “φλέγοντα” θέματα φαίνεται να παραπέμπονται για τον Ιούνιο, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος που τονίζει ότι για να διασπαστούν οι 1700, 782 και 1456 μονάδες για Γενικό Δείκτη, FTSE και Τραπεζικό δείκτη αντίστοιχα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμφιβόλου δυναμικότητας εσωτερική “δεξαμενή καυσίμων”.

Τεχνικά ζητούμενο για την μετέπειτα βραχυχρόνια πορεία του Χ.Α., σύμφωνα με την άποψη του μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, είναι η διατήρηση ή μη του επιπέδου των 1600 και 1344 μονάδων για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη αντίστοιχα. Καθοδική διάσπαση των εν λόγω επιπέδων, δεν αποκλείεται να ωθήσει τους εν λόγω δείκτες προς τις 1522 και 1251 μονάδες αντίστοιχα, επιφέροντας πτωτική διαγραμματική ταλαιπωρία.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Τα συμβόλαια του 20αρη, με χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 0,67%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5896, τιμή εκκαθάρισης 738,73) κινήθηκαν μεταξύ 738 και 754,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (475300 MIG, 20000 Αγροτική, 14000 Μέτκα), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (13649), Alpha Bank (677), Πειραιώς (203), Eurobank (457), ΟΤΕ (1220), Ταχ. Ταμιευτήριο (225), ΔΕΗ (899), Μυτιληναίος (642), Κύπρου (358), MIG (150), ΓΕΚ (130), Βιοχάλκο (340), Μέτκα (160).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Τιτάνα (18132 τεμ.), Coca-Cola (14000 τεμ.), Eurobank (20000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (36661 τεμ.), ΚΑΕ (12100 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11047445 τεμ.), Eurobank (13838535 τεμ.), Εθνική (12681778 τεμ.), Πειραιώς (7083543 τεμ.), MPB (7078689 τεμ.), Κύπρου (6094008 τεμ.), MIG (7858923 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 25/03/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (74.084) μετοχές.

Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,10%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 24 Μαρτίου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία IVALDI CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 25/03/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία MARFIN INVESTMENT GROUP: Επενδυτής: IVALDI CAPITAL LLP. Εκδότης: Marfin Investment Group. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (500.000) μετοχές.

Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,0649%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 24 Μαρτίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v