Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σημείο καμπής η Σοφοκλέους

Τελευταία συνεδρίαση για το ΧΑ πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Με τον ΓΔ πολύ κοντά στις 1.560-1.580, τον FΤ 20 σε κλίση προς τις 700 και την ΕΤΕ στα 6,65€ η βραχυπρόθεσμη τάση παραπέμπει σε νέα δοκιμασία στηρίξεων.

Για…καυτό 48ωρο για τα ελληνικά συμφέροντα, κάνουν λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου και ο Στέφανος Κοτζαμάνης και δεν έχουν άδικο. Με το ΧΑ να"αδειάζεται" εχθές, με βαρίδι τις τράπεζες και τους βασικούς δείκτες, μετοχές να υποχωρούν δραματικά μετά τις 16:30-16:40 σε μία διορθωτική κίνηση, που πίεσε σχεδόν στα χαμηλά ημέρας.

Από τεχνικής πλευράς οι πωλητές και όσοι ποντάρουν σε μία διόρθωση της αγοράς σε αυτή τη φάση πήραν εχθές πολλούς πόντους μαζεμένους.

Για να δούμε… Πολλά θα εξαρτηθούν εάν τελικά στη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν τελικές, ουσιώδεις αποφάσεις ή ορισμένες θα μετατεθούν για τον Ιούνιο.

Το δεύτερο ενδεχόμενο φαίνεται να απασχολεί αρκετούς βραχυπρόθεσμους παίκτες, οι οποίοιμετακυλίουν θέσεις προς την δεύτερη Σειρά Παραγώγων (λήγει 17/6).

Για να συνεκτιμήσουμε και αυτή την παράμετρο δεδομένου, ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα "προλάβει" (λόγω της αργίας ) την αυριανή συνεδρίαση των αγορών και οι όποιες θέσεις θα μένουν "ανοιχτές" μέχρι και την Δευτέρα.

Προοπτική, που σε μία τόσο ασταθή περίοδο εμπεριέχει ένα ρίσκο.

Η Wall αντέδρασε κόντρα σε οικονομία, πετρέλαιο, οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο εντείνονται (…σαν να καθοδηγούνται από ένα "αόρατο" διευθυντήριο), στην Γερμανία ο κυβερνητικός συνασπισμός δοκιμάζεται στις κυριακάτικες εκλογές (Βάδη-Βυτεμβέργη) τη στιγμή που η Πορτογαλία "σπρώχνεται" στον Μηχανισμό.

Στο ΧΑ το χθεσινό άδειασμα αντιμετωπίστηκε σχετικά ψύχραιμα, καθώς αρκετοί είχαν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο υποχώρησης του 20άρη προς τις 700 μονάδες- σε αυτή τη φάση- ποντάροντας ακόμη στην προοπτική άμεσης δοκιμασίας των 670-680 μονάδων.

Πράγματι από τεχνικής πλευράς οι πωλητές έχουν πλεονέκτημα αλλά οι μεσοπρόθεσμοι ελάχιστα επηρεάζονται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν είναι στο… στόχαστρο- σε αυτόν τον κύκλο της ΕΕ- η Αθήνα φαίνεται πως τα έχει βρει σε σημαντικό βαθμό με το Βερολίνο και περιμένει να εγγράψει κάποια οφέλη από τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Παραμένει όμως, όπως επανειλημμένα έχουμε σημειώσει, το πρόβλημα στις τράπεζες με τα συνεχή… επεισόδια στο σήριαλ Εθνικής- Alpha Bank να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, ειδικότερα προς την πλευρά της δεύτερης. Τη στιγμή μάλιστα, που εγκρίνονται άλλα 30 διs. ευρώ (με τη μορφή εγγυήσεων) ξεσηκώνοντας- και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα- θύελλα αντιδράσεων εχθές το βράδυ στην Βουλή.

Πρακτικά αυτή η κίνηση αναιρεί- σε κάποιο βαθμό- την επάρκεια των οικονομικών μεγεθών που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες καθώς το πρόβλημα στους ομίλους είναι βαθύτερο και συνθετότερο.

Στα 6,65 ευρώ η Εθνική πολύ κοντά στο χαμηλό όριο του εύρους των 6,60-6,80 ευρώ και με την προοπτική άμεσης επιβεβαίωσης των 7,20 ευρώ να έχει εγκαταλειφθεί προσώρας. Δεν πειράζει πιθανότατα θα αγοράσουμε…. Εθνικές χαμηλότερα μειώνοντας περισσότερο το μέσο όρο κτήσης.

Ούτως ή άλλως ο βραχυ-μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός μας δεν αλλάζει και η στόχευση της επαναπροσέγγισης των 10 ευρώ παραμένει πάντα ενεργός.

Μεγαλύτερη η διόρθωση για Alpha Bank-Eurobank που άλλωστε είχαν υπεραντιδράσει σε σχέση με την ΕΤΕ, ενώ στα υπόψη κρατάμε την συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά κατ΄αρχήν της ΜΟΗ αλλά και των ΟΤΕ, ΔΕΗ,ΟΠΑΠ ,Τιτάν.

Στα υπόψη η ανθεκτική και εχθές η ΕΥΔΑΠ (που ενδοσυνεδριακά υπερέβη τα 5,60 ευρώ), οι 59.446 μτχ στην Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο της τιμής στα 3,55 ευρώ, οι συγκριτικά ήπιες απώλειες για ΟΛΠ, ΟΛΘ με μέτριες συναλλαγές, η συντήρηση της τάσης για την ΓΤΕ προς τα 1,7-1,8 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v