Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την Παρασκευή ...κληρώνει και για το ΧΑ

Την Παρασκευή "κληρώνει" και για το ΧΑ και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες εντείνουν τα πονταρίσματα για την Δευτέρα. Κρίσιμες οι 745-740 για τον 20άρη και κλειδί τα 6,6-6,8 ευρώ για την Εθνική.

Μία και…σήμερα έμειναν για να αποσαφηνισθούν οι όροι του παιχνιδιού. Ο λόγος για την Σύνοδο Κορυφής της 24-25 Μαρτίου και κυρίως όσους έχουν προσεγγίσει βραχυμεσοπρόθεσμα την αγορά.

Μέσα σε ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον, που ωστόσο έχει τους κανόνες και τους όρους του, οι αγορές ακολουθούν συγχρονισμένη πορεία. Πολλά, πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από την Σ.Κ – τουλάχιστον για την ελληνική οικονομία, το ΧΑ και τις επιλογές μας. Σε αυτή την συγκυρία μόνο …τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία.

Όμως η ελληνική πλευρά πηγαίνει στην Σ.Κ έχοντας δώσει δείγματα γραφής στο Βερολίνο, ενώ περισσότερα θα σκιαγραφηθούν στην Διυπουργική Αποκρατικοποιήσεων. Κατά την εκτίμηση μας η Αθήνα προσέρχεται σε αυτή την…μάχη σε καλύτερη θέση απ΄ ότι η Λισσαβώνα ή το Δουβλίνο. Εκτίμηση μας που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι, άμεσα.

Το θετικό της υπόθεσης είναι, πως η τάση θα αποσαφηνισθεί τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με τα τεχνικά διαγράμματα βασικών δεικτών, μετοχών να σχηματίζουν όλο και στενότερες "σφήνες", με μεθοδικό μάζεμα θέσεων αλλά και πολλές αντασφαλίσεις ,με πωλητικά Συμβόλαια στον Ftse20 και μετοχές αυξημένης βαρύτητας.

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.611,2 μονάδες, ο 20άρης στις 750,1 με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν έναντι του μέσου ευρωπαικού όρου, το ΧΑ σχεδόν 14% υψηλότερα από την αρχή του έτους και το…μεγάλο στοίχημα να κληρώνει Παρασκευή- Δευτέρα. Από τεχνικής πλευράς φαίνεται πως για μετοχές σηματωρούς έχουν δημιουργηθεί σφηνοειδείς σχηματισμοί με εμφανέστερη αυτή την διαδικασία στη μετοχή της Εθνικής.

Προσώρας η συγκέντρωση, που παρατηρείται εδώ και εβδομάδες παραπέμπει σε άμεση λύση του σχηματισμού με βίαιο τρόπο, είτε έντονα ανοδικά είτε πιεστικά χαμηλότερα. Εκτίμηση ομάδας φίλων παραμένει, πως "…μόνο πειστική ανοδική αντίδραση της Εθνικής θα σηματοδοτεί ολοκλήρωση του σχηματισμού πυθμένα" (και συνάμα αποφυγής καταγραφής νέου χαμηλότερου των 623,9 μονάδων για τον Ftse20).

Για να συμβεί αυτό το ΧΑ χρειάζεται θετικό σοκ- που μένει να φανεί από πού μπορεί να προέλθει- ικανού να οδηγήσει την ΕΤΕ πάνω από τα 8 προς τα 10 ευρώ, την Eurobank να διασπά ανοδικά τα 5 ευρώ, την Alpha Bank τα 5,65 και στη συνέχεια τα 6,35 ευρώ, την Πειραιώς τα 2 ευρώ με παράλληλη μόχλευση σε κάποιον από τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Σε αντίθετη περίπτωση οι πωλητές θα έχουν (από Δευτέρα) τον πρώτο λόγο με τους βασικούς δείκτες να δοκιμάζονται προς χαμηλότερες στηρίξεις τους. Μία αρκετά πειστική παράμετρος- σε αυτή την φάση- θεωρείται η οικονομική θέση των επιχειρήσεων, έτσι όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα 2010- ειδικότερα όμως σε αυτά του τέταρτου τριμήνου. Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ έδωσαν εχθές ξεκάθαρη εικόνα, η Alpha Bank εμφάνισε καθαρά κέρδη 147,8 εκατ. ευρώ με αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους και έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα που έχει η αγορά για εισηγμένες όπως λ.χ. η Motor Oil.

Βραχυπρόθεσμα – σε ορίζοντα το πολύ τριών συνεδριάσεων- αρκετοί στοιχηματίζουν (με ρίσκο βέβαια) σε ανοδική λύση της μετοχής της ΕΥΔΑΠ (πάνω από τα 5,6 ευρώ), σε υπέρβαση των 3,2 ευρώ για τη Σιδενόρ, την αντίδραση των ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΓΕΚ/Τέρνα αλλά και σε Dionic, Cyclon και ακόμη ορισμένων από αυτή την κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v