Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε καλύτερη θέση έναντι των ευρωαγορών

Συνεχίζεται σε στενό εύρος η διακύμανση για Γ.Δ. (1.610) και FTSE-20 (750 μονάδες). Ισχυρότερη η ΕΤΕ έναντι Alpha Bank, Eurobank, κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και υπεραπόδοση για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ.

Εγκλωβισμένοι σε στενό εύρος διακύμανσης βασικοί δείκτες, μετοχές.

Με τους βραχυπρόθεσμους παίχτες να ποντάρουν σε κάτι πιο χειροπιαστό στη Σύνοδο Κορυφής και ορισμένους να μεταθέτουν τις προσδοκίες τους για τον Ιούνιο.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από τις 1.600 μονάδες, ο FTSE-20, έχει ανέβει λίγο στην επόμενη ζώνη των 745-750 μονάδων με την αξία των συναλλαγών στα 178 εκατ. ευρώ, πριν από λίγο στις 14:05.

Από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του 20άρη και μετοχών σηματωρών φαίνονται πως οι περισσότεροι ποντάρουν στο ενδεχόμενο μίας διόρθωσης διαδοχικά προς τις 710, 700 έως το βάθος των 670-680 μονάδων.

Όσοι προεξοφλούν πως στη Σύνοδο Κορυφής θα ανακοινωθούν ουσιώδεις κινήσεις, ενέργειες κάνουν λόγο ενδεχόμενο αντίδρασης προς τις 780 και στη συνέχεια στις 800-810 μονάδες.

Όμως, και στις δύο περιπτώσεις, η αγορά συσσωρεύει, κινείται εδώ και καιρό σε ένα εύρος μεταξύ πυθμένα 670 και κορυφής 810 μονάδων.

Παρατηρείται, επίσης, η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ευρωαγορών, η υπεραπόδοση του κλαδικού τραπεζικού δείκτη έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αλλά και η υπεραπόδοση των Alpha BankEurobank, έναντι της Εθνικής.

Πρακτικά το ΧΑ υποχωρεί λιγότερο έναντι των περισσότερων ευρωαγορών σε φάσεις διόρθωσης.

Πρακτικά, τις τελευταίες συνεδριάσεις Alpha Bank, Eurobank, μετά την αντίδρασή τους έως τα τοπικά υψηλά διορθώνουν περισσότερο έναντι της Εθνικής που υποαποδίδει, όμως (έναντι των δύο) από την αρχή του έτους.

Ασπαζόμεθα απόλυτα την εκτίμηση της EZMarket πως μόνο με πειστική ανοδική διάσπαση των 8 ευρώ για την ΕΤΕ, αλλάζει μεσοπρόθεσμα η τάση σε τράπεζες, 20άρη.

Διαπιστώνουμε, όμως, την προσπάθεια αυτονόμησης ορισμένων μετοχών, που οφείλεται κυρίως στην παρουσία «έξυπνου χρήματος», αλλά και παιχτών που προεξοφλούν άμεσα εξελίξεις.

Αυτό είναι εμφανές τόσο σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ όσο σε μετοχές επιχειρήσεων όπως ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί και δικαιολογημένα εν μέρει, που προεξοφλούν ενίσχυση της αποτίμησης φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα βραχυμεσοπρόθεσμα.

Προφανώς ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν μπορεί να γίνει στα τρέχοντα p/e και αυτές τις αποτιμήσεις.

Στα 5,73 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που μετά την ανοδική διάσπαση των 5,6-5,7 ευρώ προσελκύει και βραχυπρόθεσμο χρήμα.

Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και για την ΕΥΑΘ σε ενδεχόμενο πειστική υπέρβαση των 5,2 ευρώ.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει και η ΑΤΕ μετά την εκ νέου υπέρβαση των 0,80 ευρώ.

Λίγο μετά τις 14:15 ο Γ.Δ. περνούσε τις 1.610 μονάδες γράφοντας οριακά θετική απόδοση με τη συνδρομή και των Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Motor Oil.

Περίπου την ίδια ώρα ο Dax στη Φραγκφούρτη διόρθωνε 0,4% στις 6.751 μονάδες, με τους βραχυπρόθεσμους να έχουν, δικαιολογημένα, στραμμένο το ενδιαφέρον τους και στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, στη Βάδη Βυτεμβέργη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v