Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή σκηνικού με αγορές σε τράπεζες - ΟΠΑΠ

Βρήκαν αγοραστές σήμερα οι τράπεζες και με επιχορήγηση του ΟΠΑΠ, επανέφεραν τον ΓΔ υψηλότερα των 1600 μονάδων. Πονταρίσματα στο ΧΑ μετά τα θετικά αποτελέσματα της ΕΤΕ, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Μπορεί στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις ο Τραπεζικός κλάδος να έδειξε ότι αποτελεί το “μαλακό υπογάστριο” της Αγοράς, όμως σήμερα βρήκε αγοραστές και με την σημαντική επιχορήγηση του ΟΠΑΠ, επανέφεραν τον Δείκτη υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 1600 μονάδων.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν το ξαφνικό Τραπεζοβαρές ενδιαφέρον οφείλεται σε βραχυπρόθεσμα “πονταρίσματα” και προσδοκίες για θετικές εξελίξεις από την επικείμενη σύνοδο Κορυφής, αν η υποχώρηση των αποτιμήσεων δημιούργησε πρόσκαιρο αγοραστικό ενδιαφέρον και βέβαια αν όλα αυτά βοηθήθηκαν από τα σχετικά καλύτερα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων που έδειξαν να περνάνε “ντούκου” την πολιτική κρίση στην Πορτογαλία και την υποβάθμιση της αξιολόγησης 30 Ισπανικών Τραπεζών κατά μία ή δύο βαθμίδες, από την Moody’s.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στους Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές ημέρας, μία πρώτη υποσημείωση χρειάζεται ο τίτλος της Εθνικής που μετά από συνεχόμενες συνεδριάσεις με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα απαιτητικά προς υπέρβαση των 6,90 ευρώ (κλείνοντας στο υψηλό ημέρας), κάτι που μπορεί να δώσει στην μετοχή τον απαιτούμενο “αέρα” για να επαναδιεκδικήσει τα 7,50 ευρώ.

Ακόμα καλύτερα τα πράγματα για τον τίτλο του ΟΠΑΠ που δείχνει όχι μόνο να εδραιώνεται στην τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., αλλά δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα να διεκδικήσει και κάτι περισσότερο (οι αθεράπευτα αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι απίθανο προς το τέλος του χρόνου η κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού Προγνωστικών να βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου) (!!!)

Καθαρά τεχνικά, ο τίτλος εισήλθε στην “καυτή” ζώνη 16,50 – 16,80 ευρώ και αν δώσει ανοδική διαφυγή, η κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 17,50 ευρώ δείχνει να είναι μέσα στις δυνατότητές του (!)

Από εκεί και πέρα σημειώνεται η επιστροφή του τίτλου της Alpha Bank υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στα 5,20 ευρώ, αλλά και η υπέρβαση της αντίστασης των 5,75 ευρώ για την μετοχή της Μυτιληναίος, με “καύσιμο” ανόδου τα θετικά αποτελέσματα για το 2010, τις εξ ίσου θετικές εκτιμήσεις για το τρέχον έτος και την επικείμενη διανομή δωρεάν μετοχών, με την επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 6,10 ευρώ.

Εκτός 20αρη, ίσως αξίζουν επισήμανσης η επιμονή για πλαγιοανοδική αντίδραση της Creta Farm, η έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Dionic, και η συνεχιζόμενη αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του τίτλου της Euromedica και όλα αυτά εν μέσω ενός ιδιαίτερα χαμηλού τζίρου που επιβεβαιώνει την κρατούσα επιφυλακτικότητα και την πιθανή παράταση της μεταβλητότητας.

Από την άλλη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και υψηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή τις 1620 μονάδες και αυτό αν μη τι άλλο δείχνει ότι “αγόρασε” χρόνο και περιμένει τις εξελίξεις, όμως οι εντυπωσιακές αλλαγές της συμπεριφοράς της Αγοράς είναι βέβαιο ότι κρατάνε σε απόσταση τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή στο μέτωπο της εγχώριας οικονομίας.

Εφιαλτικές προβλέψεις για εκτίναξη της ανεργίας στο 20%-22% το 2012 έκανε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, μιλώντας στην Βουλή.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΟΑΕΔ το 2012 ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει το 1.200.000

Επιπλέον, εκτός από τα μέτρα που ελήφθησαν πριν από αρκετούς μήνες και επιβάρυναν κυρίως τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, σήμερα οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν σε επίπεδο εξαγγελιών, ενώ δεν είναι σίγουρο εάν θα έχουν αποτέλεσμα, για να πείσουν τις Αγορές. Όμως και οι “εισαγόμενες” εκτιμήσεις συνεχίζουν να αποπνέουν συγκρατημένη απαισιοδοξία.

Το ευρώ δεν έχει σταθερή βάση ακόμα και μετά το "Σύμφωνο για το Ευρώ" το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου, εκτιμά ο Thomas Mayer, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, όπως μεταδίδει το CNBC. "Τα εγγενή προβλήματα στη συμφωνία είναι πως αντιμετωπίζει μόνο μελλοντικές κρίσεις χρέους.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί με τα συσσωρευμένα χρέη του παρελθόντος αν οι Αγορές δεν είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν να τα χρηματοδοτούν", δήλωσε ο Mayer σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC. "Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο χρήματα στο ταμείο; Ακόμα και αν η Πορτογαλία φαίνεται πλέον πιο πιθανό να ζητά βοήθεια, υπάρχουν αρκετά χρήματα", δήλωσε ο Mayer και πρόσθεσε: "Κανείς ωστόσο δεν επιθυμεί η Ισπανία να καταλήξει στο σημείο που θα χρειαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό".

Η τρέχουσα κρίση χρέους που έχει ως επίκεντρο την Ελλάδα, την Ιρλανδία και τώρα την Πορτογαλία μπορεί να επιλυθεί μόνο με την αναδιάρθρωση του χρέους σημείωσε ο Mayer.
Η κατάρρευση του κοινού νομίσματος της Ευρωζώνης δεν είναι καθόλου απίθανη, υποστήριξε σήμερα στο Αμερικανικό δίκτυο CNBC ο διάσημος επενδυτής Warren Buffett.

Ωστόσο ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος σημείωσε ότι πιστεύει πως θα γίνουν τεράστιες προσπάθειες για να διασωθεί το ευρώ. Στο μεταξύ, υπογράμμισε οι Χώρες της Περιφέρειας όπως η Πορτογαλία θα πρέπει να βρουν τρόπο να επιλύσουν τη δημοσιονομική κρίση. “Δεν μπορεί να υπάρξουν τρεις, τέσσερις ή πέντε Χώρες που στην ουσία εξαρτώνται πλήρως από τις άλλες Χώρες. Κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα – πρέπει να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους σε σχετική αρμονία”, υπογράμμισε.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση επέτρεψε στον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώσει την εβδομάδα με κέρδη 1,78%, ενώ αντίθετα ο Τραπεζικός έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 0,71%. Τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο +14,73% και +9,97% αντίστοιχα.

Επίσης μετά και την σημερινή συνεδρίαση οι πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. διαμορφώνονται ως εξής (με την Εθνική να πλησιάζει απειλητικά την 3Ε: Coca-Cola (6,83 δισ), Εθνική (6,64 δισ), ΟΠΑΠ (5,29 δισ), ΟΤΕ (4,04 δισ), ΔΕΗ (2,94 δισ), Alpha Bank (2,70 δισ), Eurobank (2,61 δισ), Κύπρου (2,41 δισ), Ελ. Πετρέλαια (2,34 δισ).

Μόνο η Coca-Cola (-0,21%) με αρνητικό πρόσημο από το ταμπλό του 20αρη, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι Jumbo, MPB.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+7,41%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολούθησαν οι Μυτιληναίος, Εθνική και Πειραιώς.

Κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, Ελλάκτωρα, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σχεδόν μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1623,65 μονάδες (17.03) και έκλεισε τελικά στις 1622,15 μονάδες με κέρδη 2,13%, ενώ ο χαμηλός τζίρος έφθασε τα 88 εκατ. από τα οποία τα 4,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 90 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 19,14%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά έδωσε ένα πρώτο τεχνικά ζητούμενο αλλά δεν πήρε απόσταση από αυτό, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, που δεν παραλείπει να επισημάνει την παρουσία της έντονης μεταβλητότητας στον Τραπεζικό κλάδο και να συστήσει στάση αναμονής σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις, λόγω των ειδικών συνθηκών και των εξελίξεων που αναμένονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι αρνητικές πολιτικές εξελίξεις στη Πορτογαλία μπορεί να έχουν τελικά θετική επίδραση στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διαμορφώσουν περιβάλλον που θα οδηγήσει τους Ηγέτες να προχωρήσουν άμεσα στην αντιμετώπιση του χρέους των Χωρών της Ευρωζώνης.

Βέβαια οι Αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για την ενεργοποίηση Ταμείου EFSF με βάση τα δημοσιεύματα του διεθνούς και εγχώριου Τύπου.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακόμη και στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει επηρεασθεί αφού τα βασικά ελληνικά ζητήματα έχουν εγκριθεί από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου.

Η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα που έρχεται θα κινηθεί στον “αστερισμό” των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων, που δεν πρόκειται να αλλάξουν δραματικά την πορεία της Αγοράς.

Οι ισολογισμοί του 2010 θα αναδείξουν ότι η ύφεση είναι παρούσα και οι ανάγκες των εταιρειών για ρευστό μεγάλες. Πάντως και τα δύο γεγονότα είναι ήδη γνωστά στους επενδυτές.

Ωστόσο δεν μπορούν να αποκλειστούν επενδυτικές κινήσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση λόγω επερχόμενου τέλους του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου.

Αυτό που θεωρείται πιθανό είναι ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές και ο Γενικός Δείκτης θα κινείται κοντά στην περιοχή των 1600 μονάδων. Οι εκπλήξεις προς την θετική κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενες χωρίς να αγνοείται ότι υπάρχουν προσδοκίες μερίδας επενδυτών που επιθυμεί την πτώση των τιμών των μετοχών με σκοπό να επανατοποθετηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα στην Αγορά.

Οι συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Αγορά αναζητά συγκεκριμένες πράξεις – ειδήσεις ως εφαλτήριο για την επόμενη κίνηση, εκτιμά ο Θεόδωρος Κρίντας.

Σύντομες ανακοινώσεις δράσεων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας γενικότερα, μπορεί να δώσουν πορεία στην Αγορά, όχι απλά θετικά, αλλά επαναπροσδιορισμού της αξίας των εισηγμένων.

Από την άλλη και μέχρι στιγμής η εγχώρια Αγορά δείχνει αξιοπρόσεκτη ανθεκτικότητα στις αρνητικές ειδήσεις, περιμένοντας τον θετικό καταλύτη που θα την κάνει να κινηθεί ψηλότερα.

Βασικός παράγοντας που συντηρεί την μέχρι στιγμής πλάγια κίνηση της Αγοράς είναι η έλλειψη ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος από μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές και έτσι το ημερήσιο κλίμα συνεχίζει να διαμορφώνεται καθαρά από κινήσεις trading.

Συνέπεια των παραπάνω είναι η διατήρηση της μεταβλητότητας και το “παικτικό” ενδιαφέρον συνεχίζει να συγκεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε τίτλους του 20αρη, όπου ο όγκος συναλλαγών “εγγυάται” την εύκολη “επιβίβαση” και “αποβίβαση” των βραχυπρόθεσμων “παικτών”.

Όμως σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management, αρκετές εταιρείες μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης θα διαχειριστούν αποτελεσματικά την κρίση και θα βγουν δυναμωμένες από αυτήν.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν πτωτικές διαθέσεις.

Τα συμβόλαια του 20αρη, με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,12%, ενώ μετά τις 17.00 έγιναν και πράξεις με σχετικό premium.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8021, τιμή εκκαθάρισης 749,31) κινήθηκαν μεταξύ 726 και 753,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (26500 MIG, 30000 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2197), Alpha Bank (1530), Πειραιώς (1005), Eurobank (878), ΟΤΕ (152), Ταχ. Ταμιευτήριο (218), ΔΕΗ (454), Μυτιληναίος (998), MPB (1076), Κύπρου (241), MIG (799), Ελλάκτωρ (120), ΟΠΑΠ (324), ΓΕΚ (424).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (136586 τεμ.), Alpha Bank (11270 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (16594 τεμ.), Alpha Bank (30000 τεμ.), MIG (564520 τεμ.), Κύπρου (122000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11054445 τεμ.), Eurobank (13838535 τεμ.), Εθνική (12681778 τεμ.), Πειραιώς (7153543 τεμ.), MPB (8010139 τεμ.), Κύπρου (6094008 τεμ.), MIG (7832423 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία IVALDI CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 24/03/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία MARFIN INVESTMENT GROUP: Επενδυτής: IVALDI CAPITAL LLP.

Εκδότης: Marfin Investment Group. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1.064.520) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,1382%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 23 Μαρτίου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 24/03/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (80.699) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,10%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 23 Μαρτίου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 24/03/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (79.699) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,10%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 22 Μαρτίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v