Ζητείται συνέχεια στην αντίδραση

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα φανεί εάν η άνοδος της Πέμπτης ήταν βραχυπρόθεσμα "πονταρίσματα" ή έπεται συνέχεια. "Κλειδί" η Σύνοδος και οι εξελίξεις στα διεθνή μέτωπα. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Από επίπεδα υψηλότερα των 1.600 για τον Γενικό Δείκτη και των 745 μονάδων για τον Ftse20 θα ξεκινήσει η πρώτη- μετά την Σύνοδο Κορυφής- συνεδρίαση.

Ο μέτριος τζίρος, που πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση της 24/3 σε συνδυασμό με τις λίγες νέες θέσεις που «άνοιξαν» στην αγορά Παραγώγων παραπέμπουν περισσότερο σε στάση αναμονής (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών και λιγότερο στην προεξόφληση των όποιων αποφάσεων.

Οι αναλυτές στην πλειονότητα τους δεν περιμένουν θεαματικές ανατροπές, αν και οι ραγδαίες εξελίξεις στην Πορτογαλία ενδέχεται να επηρεάσουν το ΧΑ. Πάντως μέχρι και τις 23/3 το ΧΑ απέδιδε περίπου 13% έναντι μόλις 2% του πορτογαλικού, που δείχνει προς τα πού κλίνουν τα «στοιχήματα» των ξένων για αυτή την φάση των αγορών (στην σχετική ενότητα του euro2day αναφέρονται λεπτομερώς οι εξελίξεις και τα νεότερα της…πορτογαλικής κρίσης)

Επίσης μένει να αποτιμηθεί και η υποβάθμιση 30 ισπανικών τραπεζών από τη Moodys, κίνηση που επιβαρύνει συνολικά την Ιβηρική.

Στο ΧΑ οι βασικές θέσεις των επενδυτών έμειναν αμετάβλητες καθώς τα περισσότερα σενάρια (της Σ.Κ) έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί και ενσωματωθεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Όμως η υπεραπόδοση (μετά τις 16.30-16.45) του Ftse20 με συντονισμένες αγορές τραπεζικών μετοχών (Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank κ.α. ) αποδόθηκε περισσότερο στην διάθεση βραχυπρόθεσμων παικτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο εν όψει του κρίσιμου 48ωρου (σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου & Στέφανου Κοτζαμάνη)

Εάν τους βγει το…ποντάρισμα θα έχουν αγορασμένες θέσεις σε χαμηλότερες τιμές έτσι ώστε στο διήμερο 28-29/3 θα επιδιώξουν να τις ρευστοποιήσουν υψηλότερα. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν χάσει μόνο ένα…στοίχημα.

Από τεχνικής πλευράς το κλείσιμο του 20άρη πολύ κοντά στο «υψηλό ημέρας» αποδόθηκε στην προσπάθεια αγοραστών της «τελευταίας στιγμής» (καθώς την Πέμπτη μετά τις 16.30 ενισχύονταν ο DAX στην Φρανκφούρτη κατά 1,7% υψηλότερα των 6.900 μονάδων) να προλάβουν τις εξελίξεις.

Η αντίδραση του 20άρη πέραν των 755 μονάδων (έχοντας επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά τις στηρίξεις προς τα χαμηλότερα των 700 μονάδων) δεν ξεπερνά το όριο μίας τεχνικής αντίδρασης. Τουλάχιστον όσο εκτυλίσσεται προς τις 780 μονάδες, καθώς υψηλότερα των 800-820 μονάδων θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση μας.

Ωστόσο ακόμη και τώρα παραμένουμε αυστηρά (και μόνο) στο πλαίσιο ακόμη μίας τεχνικής αντίδρασης. Με αιχμή και αυτή τη φορά τις τράπεζες και…σηματωρό την ΕΤΕ. Καλή η κίνηση της Εθνικής- προς το κλείσιμο- αλλά μόνο με πειστική ανοδική διάσπαση (κατ΄αρχήν) των 7,20-7,40 ευρώ θα μιλάμε για κάτι περισσότερο.

Δεδομένης της αργίας της 25/3 οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων θα μετρηθούν από το άνοιγμα κιόλας της συνεδρίασης της Δευτέρας και ανάλογα με τις εξελίξεις στα διάφορα ανοιχτά «μέτωπα», τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ακόμη και με το γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής (Βάδη- Βυτεμβέργη).

Και μέχρι τη Δευτέρα, ευχές πολλές σε εορτάζοντες και εορτάζουσες.


Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών βοήθησαν την αγορά να βρει εγχώριους καταλύτες και να διαφοροποιηθεί σε κάποιο βαθμό πριμοδοτώντας τις θετικές επιδόσεις της πολύ δύσκολης χρήσης του 2011.

Κύριο χαρακτηριστικό των εταιριών που ξεχωρίζουν είναι η εξωστρέφεια καθώς το εγχώριο οικονομικό κλίμα επηρέασε δυσμενώς τόσο την δραστηριότητα όσο και την κοστολογική βάση των επιχειρήσεων ανάλογα με την ελαστικότητα της ζήτησης που παρουσιάζει η κάθε δραστηριότητα.

Η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων την προσεχή Τετάρτη εκτός από τις θετικές εξαιρέσεις σε επίπεδο θεμελιωδών στοιχείων θα αποκαλύψει και την εξαιρετικά δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες εταιρίες πολλές εξ αυτών πλέον στο όριο της βιωσιμότητας από πλευράς κεφαλαίων.

Η παράμετρος αυτή δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθώς ακόμα και αν μια εταιρία έχει απαξιωθεί από τις δυνάμεις της αγοράς, οι επιπτώσεις ενδεχομένως στους πιστωτές της να μην έχουν γίνει ακόμα αντικείμενο αξιολόγησης.

Η επόμενη ημέρα της δημοσίευσης των ισολογισμών εκτιμούμε ότι θα δώσει λόγους αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων καθώς η ψαλίδα ανάμεσα στην καλές και τις αδύναμες εταιρίες θα μεγαλώσει βελτιώνοντας την επενδυτική ορατότητα της αγοράς. Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά τα πρώτα νέα από τα έσοδα στα δημοσιονομικά δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αντιστάθμισαν τις όποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις υπήρξαν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής για τις Ελληνικές επιδιώξεις.

Πάντως το ρευστό περιβάλλον στο οποίο επανήλθαν οι διαπραγματεύσεις για τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης αποτέλεσε και την βασική αιτία αδυναμίας της αγοράς στο ξεκίνημα της εβδομάδας και ενδεχομένως κάποια καλά νέα το Σαββατοκύριακο να έδιναν λόγους επαναπροσδιορισμού της κατάστασης ως προς το θετικότερο.

Τεχνικά η αγορά κινείται πολύ κοντά στο τέλος ενός τριγώνου που ορίζεται από τα όρια της πλαγιοκαθοδικής αντίστασης που ξεκινάει από την κορυφή των 1.747 μονάδων, της πλαγιοανοδικής που ξεκινάει από τα χαμηλά των 1.353 μονάδων και έχει χρονική κατάληξη την πρώτη ημέρα του Απριλίου.

Την «πρωταπριλιά» επομένως τελειώνουν τα ψέματα αφού στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά εφάπτεται σχεδόν μόνιμα πάνω στην χρονοσειρά των 200 ημερών δίνοντας την εντύπωση αναμονής όπου καμία από τις δύο δυνάμεις της αγοράς δεν μπορεί να πάρει αποφασιστικά το πάνω χέρι και να εκτονώσει προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση την τάση.

Το σενάριο το οποίο ψηφίζουμε ως επικρατέστερο για την επόμενη εβδομάδα δίνει προβάδισμα στην άνοδο καθώς κατά την διάρκεια των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων ο χαμηλός σχετικά τζίρος προοδευτικά συρρικνώνονταν και έδειξε ότι δεν είναι ικανός να δώσει κάποια απόσταση από τις 1.600 μονάδες όπου οι εντυπώσεις θα ήταν πολύ πιο έντονες και θα ενεργοποιούσαν αντανακλαστικά μείωσης του κινδύνου στην αγορά.

Οι αγοραστές θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη ισχύ εφόσον διασπάσουν νωρίτερα από την 1η Απριλίου τις 1.625 μονάδες αιφνιδιάζοντας όσους ποντάρουν ή αναμένουν την λήξη του σχηματισμού και την κατεύθυνση μετά την λήξη του τριγωνικού σχηματισμού.

Διαχειριστικά δεν μεταβάλλουμε την στρατηγική μας, παραμένοντας αγορασμένοι σε υψηλό ποσοστό (80%) έχοντας ωστόσο ορίσει την περιοχή των 1.550 μονάδων ως το επίπεδο περικοπής ζημιών σε μια αρνητική μεταβολή της τάσης".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.622,15 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 1,78% και ετήσια κέρδη 14,73%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 1,29%, ο Mid 30 με άνοδο 2,86% και ο Small Cap 80 σημείωσε απώλειες 0,43%.

Από τους επιμέρους κλάδους τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν: 6,6% ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης, 1,94% τα Τρόφιμα & Ποτά και 1,72% τα Χημικά.

Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Ασφάλειες 10,51%, Πετρέλαιο & Αέριο 6,22% και Τηλεπικοινωνίες 5,91%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Creta Farm (47,18%), Unibios (28,57%), Ελφίκο (28,57%), Αττι-κατ (16,67%), Σέλμαν (16,67%), Ευρωπαϊκή Πίστη (12%), Dionic (11,76%), Παίρης (11,36%), Ηλεκτρονική Αθηνών (11,11%) και Q&R (11,11%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Νεώριον (-21,88%), Τεγόπουλος (-21,43%), Κυριακούλης (-19,23%), Μπουτάρης (-18,18%), Βαρβαρέσος (-15,79%), Σαραντόπουλος Κυλ/μυλοι (-14,86%), Altec (-14,29%), Εδραση (-14,29%), Γαλαξίδι (-13,89%) και Ατλάντικ ( -11,11%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v