Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάνει ...ταμείο η Σοφοκλέους

Στον απόηχο των διεθνών εξελίξεων αλλά και των αποφάσεων της Σ.Κ θα κινηθεί το ΧΑ. Στο πλαίσιο της τεχνικής αντίδρασης ο Ftse20 (έως τις 780-790 μονάδες) με κλειδί τις τράπεζες και τις αγορές προεξόφλησης της Πέμπτης.

Σε διαφορετικούς δρόμους φαίνεται, πως…βαδίζουν το ιαπωνικό και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια καθώς οι απώλειες για τον Nikkei δεν φαίνεται να επηρεάζουν το "άνοιγμα" των ευρωαγορών.

Περισσότερο στον ρυθμό της Συνόδου Κορυφής, δευτερευόντως των γερμανικών εκλογών σε Βάδη- Βυτεμβέργη ξεκινά ο DAX και λιγότερο στις…πυρηνικές ανησυχίες, που έπληξαν το Τόκυο.

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες, μετοχές διαμορφώνονται σε "πονηρά" σημεία με τον τραπεζικό κλάδο ρυθμιστή της βραχυπρόθεσμης τάσης. Στις 1.622,1 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 754,9 ο Ftse20 και με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου σε φορά βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη γίνεται εκτενής αναφορά στα stress test του κλάδου (σε Ελλάδα και Ευρώπη) σε μία συγκυρία, που στην ΕΕ υπήρξαν "καυτές πατάτες" που δεν συζητήθηκαν (σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου), στην Λισσαβώνα εντείνονται οι πιέσεις, το Βερολίνο δοκιμάζεται από την ιστορική συντριβή του CDU στις καθοριστικές χθεσινές εκλογές.

Σε αρκετά πιο διαφορετικό κλίμα η Αθήνα, σημειώνονταν από αρκετούς ανθρώπους της αγοράς, τις τελευταίες ημέρες πως η ελληνική αγορά ΔΕΝ ήταν και ΔΕΝ είναι στο στόχαστρο των πωλητών τουλάχιστον για αυτή τη φάση.

Οι κινήσεις προεξόφλησης, που επιχειρήθηκαν προς το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης ( και με κλειστό το ΧΑ την αμέσως επόμενη και…εκκρεμή αρκετά ζητήματα) αν και χαμηλού κόστους μπορεί να θεωρηθούν ενδεικτικές μίας γενικότερης διάθεσης, που διαμορφώνεται και πάλι στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Το οικονομικό επιτελείο ανοίγει το παιχνίδι με το…δέλεαρ των ιδιωτικοποιήσεων, μοιράζει δουλειές και συμφωνίες, επιχειρεί να βάλει εντός παιδιάς ξένους οίκους με…κίνητρο γενναίες προμήθειες. Αίφνης η Αθήνα μπορεί να έχει- και πάλι- ενδιαφέρον τουλάχιστον για παίκτες- λ.χ. όπως η Citigroup- για γαλλικά, γερμανικά ή αγγλοσαξωνικά συμφέροντα με ορισμένες εισηγμένες να αποτελούν εμφανείς "στόχους".

Βέβαια, όπως πολύ σωστά σημειώνουν οι αναλυτές, ουδεμία ουσιαστική ανοδική κίνηση μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν ολοκληρωθούν οι πωλήσεις- πιέσεις στις τράπεζες, εάν δεν διασπασθούν ανοδικά πολύ συγκεκριμένες αντιστάσεις λ.χ. για την Εθνική.

Αλλωστε ο Ftse20 παραμένει στις 755 μονάδες και προσώρας δεν φαίνεται ικανός να διασπάσει πειστικά τις 780 μονάδες (τουλάχιστον). Ωστόσο μέχρι αυτά τα επίπεδα οι βραχυπρόθεσμοι μπορεί να επικεντρωθούν σε μία καθαρά τεχνικής και μόνο αντίδραση, που θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη σε μετοχές εταιρειών του Ftse20 αλλά και του Mid και λιγότερο του Small Cap.

Για ΟΤΕ η θέση της στήλης ξεκάθαρη, για ΔΕΗ να δούμε τα οικονομικά μεγέθη, για πετρελαικές και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται (άμεσα είτε έμμεσα) στην ενέργεια οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο.

Να δούμε τα πρώτα 10-20 της συνεδρίασης προκειμένου να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το εάν είναι εφικτή η συνέχεια της αντίδρασης. Κατ΄αρχήν στα πλαίσια της καθαρά τεχνικής κίνησης και των…τοποθετήσεων προεξόφλησης, που έγιναν προς το κλείσιμο της Πέμπτης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v