Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματίζει το ΧΑ το ελληνικό χρέος

Επανέρχεται στο τραπέζι ο προβληματισμός για την διαχειρισιμότητα του "ελληνικού χρέους". Εύλογη η πίεση στις τράπεζες και περισσότερο στην ΕΤΕ, που δεν θα πρέπει να χάσει τα 6,6-6,4 ευρώ. Σε δοκιμασία οι 1.600 για τον ΓΔ.

"...Τώρα όμως πιστεύω ότι οι τράπεζες έχουν προετοιμαστεί για μια ελληνική ή ιρλανδική χρεωκοπία. Μπορεί να απαιτηθούν νέα κεφάλαια για τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες, ωστόσο δεν θα προκληθεί μια σημαντική τραπεζική κρίση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη".

Λίγο… ανορθόδοξα ξεκινάμε σήμερα αλλά βρίσκουμε εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα όσα υποστηρίζει η M. Greene στην κατατοπιστική συνέντευξη της στον Γιώργο Α. Σαββάκη.

Ενδιαφέρουσα, καθώς η αναλύτρια του Economist εκφράζει σταθερά μία εκτίμηση εδώ και πολύ καιρό (σημασία δεν έχει τόσο εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί της όσο η σταθερή και τεκμηριωμένη άποψη της ) και αφορά στον…πυρήνα του εγχώριου συστήματος, δηλαδή τις τράπεζες.

Η χθεσινή πίεση στις περισσότερες μετοχές του κλάδου μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί καθώς εκδηλώνεται εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων για τα πραγματικά αποτελέσματα των ομίλων, τις δημοσκοπήσεις ξένων πηγών (τελευταία του BBC) για τις πιθανότητες αποφυγής της ελληνικής χρεοκοπίας και διαπίστωσης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας.

Το, ότι σώθηκαν οι 1.600 μονάδες οφείλεται- όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο Θανάσης Σταυρόπουλος- στην Coca Cola / 3 E και τον ΟΤΕ ωστόσο το πρόβλημα στον…πυρήνα του εγχώριου συστήματος όχι μόνο παραμένει αλλά…υπερθερμαίνεται.

Παράλληλα η αγορά αποτιμά αρνητικότατα την εκτίναξη του ελλείμματος στο 10% την προεξόφληση και άλλων μέτρων σε μία ούτως ή άλλως στραγγισμένη οικονομία-κοινωνία.

Και αν οι πιέσεις, πωλήσεις στη μετοχή της ΔΕΗ δεν μας ξάφνιασαν μας προβλημάτισε (και ) από τεχνικής πλευράς η αδυναμία της Εθνικής, που υποχωρεί και πάλι προς τα 6,60 και 6,40 ευρώ. Εν μέρει δικαιολογημένα θα πείτε από τη στιγμή κάθε φορά, που γίνεται κουβέντα για το ελληνικό χρέος και τα σενάρια χρεοκοπίας η ΕΤΕ πρώτη και….χειρότερη από τους ελληνικούς ομίλους ΄΄πληρώνει το μάρμαρο΄΄ .

Οι συναλλαγές των 2,6 εκατ. μετοχών- δεδομένου του συνολικού τζίρου των 94,7 εκατ. ευρώ- δεν ήταν λίγες καθώς διενεργήθηκαν σε πτωτική συνεδρίαση που πίεσε την τιμή έως τα…6,66 για να κλείσει τελικά στα 6,69 ευρώ. Ωστόσο από τεχνικής πλευράς εάν η μετοχή της ΕΤΕ δεν αντιδράσει άμεσα (από τα 6,6 ή τα 6,4 ευρώ) πολύ δύσκολα θα αποφύγει την εκ νέου διόρθωση της προς τα 6,2 ευρώ με αυξανόμενες συναλλαγές- πωλήσεις.

Ισχυρές οι πιέσεις, απώλειες και για την Κύπρου, ενώ το -3,5% του ΤΤ δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η αγορά (κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι) στην απραγία, αναβλητικότητα της κυβέρνησης και την αναποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου.

Για Τιτάν, ΟΤΕ και Coca Cola 3 E η θέση μας αλλά και η εκτίμηση των ισχυρών παικτών είναι γνωστή τους τελευταίους μήνες, ενώ αξιοπρόσεκτη ήταν η αντίδραση του ΟΠΑΠ στα 16,72 ευρώ. Σταθερά τα ΄΄λιμάνια΄΄ , με σταθερούς αγοραστές τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, στα 6,18 ευρώ ο Fourlis (με τον ίδιο τον Βασίλη Φουρλή να έχει πάρει πάνω του το στοίχημα κόντρα και στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών), αντίδραση στα 0,63 ευρώ για το Υγεία.

Δεδομένης της κατάστασης θεωρούμε, πως και οι Τέρνα Ενεργειακή, Forthnet, ΓΕΚ/Τέρνα, J&P Αβαξ κράτησαν τα κεκτημένα, ενώ η Μέτκα στα 10 ευρώ παραμένει πάντα κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων (11,13) και αρκετά μακρυά από τα χαμηλά των 7,75 ευρώ. Σημειωτέον, πως για τη μετοχή η τοπική κορυφή σημειώθηκε στην διάρκεια της προ-τελευταίας αντίδρασης (στις 10/2/11) που πρακτικά συντηρεί την ανοδική φορά σε ορίζοντα 3μηνου.

Βραχυπρόθεσμα μένει να φανούν οι αντοχές για τους βασικούς δείκτες, καθώς οι τράπεζες παραμένουν υπό πίεση και η αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του εφαρμοζόμενης πολιτικής εντείνεται εκ νέου.

Παρήγορο, πως ο DAX με μικρές απώλειες εχθές (-0,11%) συντηρείται πάνω από τις 6.900 μονάδες αν και το πρόβλημα του ΧΑ έχει αρχίσει να αποκτά και πάλι καθαρά ΄΄ελληνικά χαρκατηριστικά΄΄ .

Στην περίπτωση που δοκιμασθούν οι 1.600 μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η ανθεκτικότητα των 1.580 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 720 (και 710 μονάδων) για τον FΤ 20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v