Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε εξέλιξη η βραχυπρόθεσμη διόρθωση

Στα όρια της τεχνικής ανάλυσης η διόρθωση του Γ.Δ. κάτω από τις 1.580 και του 20άρη στις 720 μονάδες. Κρατά τα 6,2 και «παλεύει» τα 6,4 ευρώ η ΕΤΕ. Υπεραπόδοση για 3E, MIG, ΑΤΕ, ΔΕΗ, ΤΤ.

Αγόραζε – πούλα στη φήμη και πούλα – αγόραζε στην είδηση.

Η επισημοποίηση και τυπικά της… απρόσμενης υποβάθμισης της S&P προκαλεί μέχρι τώρα ψυχραιμότερη, ηπιότερη αντίδραση από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρό καθοδικό κενό για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE-20, που αντέδρασαν στη συνέχεια και πριν από λίγο κινούνταν εξισορροπητικά.

Στις 1.575 -1.580 μονάδες ο Γ.Δ., πέριξ των 725 μονάδων ο FTSE-20.

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε έως τα 6,35 ευρώ, αντέδρασε στα 6,49 και πριν από λίγο υποχωρεί περίπου 0,8% στα 6,38 ευρώ.

Προς ώρας, η Εθνική «παλεύει» τα 7,40 ευρώ, δεν μας κάνει τη χάρη να τη βρούμε χαμηλότερα, στα 7,20 και βραχυπρόθεσμα η τάση αποκτά ενδιαφέρον.

Είναι, όμως, πιεστικότερες οι πωλήσεις στη μετοχή της Alpha Bank, που διορθώνει σχεδόν 2,5%, στη μετοχή της Eurobank που υποχωρεί περίπου 2%.

Αυτές οι δύο μετοχές είχαν υπεραποδώσει σε σχέση με την Εθνική και στη διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης υποχωρούν περισσότερο από ότι η ΕΤΕ.

Ωστόσο, από την αρχή του έτους μέχρι και πριν από λίγο, η Alpha Bank αποδίδει 27,1%, η Eurobank 20,3%, έναντι μόλις 5,4% της Εθνικής.

Από τις λοιπές μετοχές του 20άρη ο ΟΤΕ κρατά τα 8,0-8,2 ευρώ με τους βραχυπρόθεσμους να ενισχύουν σταδιακά τις θέσεις τους, ο Μυτιληναίος ενισχύεται στα 5,70 ευρώ, η MIG στα 0,81, ενώ ΔΕΗ και 3E επιχειρείται για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση να λειτουργήσουν αντίρροπα για τον 20άρη.

Στη Φραγκφούρτη, ο Dax επανέρχεται πάνω από τις 7.000 μονάδες, αντιδρώντας κατά 1,2% καθώς και οι πλέον παραδόπιστοι συνειδητοποιούν πως το Βερολίνο αργά αλλά μεθοδικά επιβάλλει στους αδύναμους τους εξοντωτικούς όρους του.

Ο Μηχανισμός… Στήριξης, το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, η Νέα Ευρώπη, κόβονται και ράβονται στα γερμανικά μέτρα.

Ωστόσο, η επαναφορά του Dax πάνω από τις 7.000 μονάδες ενδέχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά και των χρηματιστηρίων της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Μπορεί να σταθεροποιήσει τον ΓΔ πέριξ των 1.580, τον FTSE-20 πάνω από τις 720 και την Εθνική όχι χαμηλότερα των 6,20 ευρώ.

Θεωρώντας ως πιθανότερο αυτό το σενάριο (μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής), παρακολουθούμε τη βραχυπρόθεσμη τάση, όπως διαμορφώνεται για τον Μυτιληναίο, την Αγροτική, το ΤΤ.

Από τον MID για τη Γενική, τη Forthnet, τη Frigoglass.

Και από τον SC για Κλουκίνα – Λάππα, Lavipharm, MLS, Παρνασσό, Centric, Χαλκόρ.

Πιθανή διόρθωση του ΓΔ έως τις 1.560 και του 20άρη έως τις 720 μονάδες δεν αλλάζουν θεαματικά την προσέγγισή μας.

Ενδεχομένως να συμβάλλει στην επιβεβαίωση αρκετά σημαντικών στηρίξεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο πήχης – εκ των πραγμάτων – θα χαμηλώσει προς την επόμενη ζώνη στηρίξεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v