Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ετοιμασίες για το ...τελειωτικό ξεκαθάρισμα

Μέσα στον γενικότερο…χαμό εξελίσσεται (ίσως) το τελειωτικό ξεκαθάρισμα σε τράπεζες, αγορές και ΧΑ. Κρίσιμες οι 1.580 για τον ΓΔ, οι 720 για τον Ftse20 και τα 6,4 με 6,2 ευρώ για την Εθνική.

Μπρος γκρεμός και πίσω η…κυβέρνηση σημειώνει εύστοχα ο Γιώργος Παπανικολάου σε μία καθοριστικής καμπής συγκυρία.

Τώρα, που μαίνεται ο "πόλεμος" κυβερνήσεων- οίκων αξιολόγησης, τώρα που τίθενται επιτακτικά (ή και εκβιαστικά εάν θέλετε) τα τελειωτικά διλήμματα των ισχυρών εναντίον των αδύναμων, τώρα που οι αγορές έχουν εισέλθει στην πιο καθοριστική φάση ξεκαθαρίσματος.

Σε αυτή την συγκυρία, που άσχετα με το τι εκτιμάται γενικότερα η Γερμανία περνά-επιβάλλει το… 95% των όρων- προυποθέσεων της για τη νέα Ευρώπη, όπως την σχεδιάζει το Βερολίνο.

Εξαιρετικά διαφωτιστικό το σχετικό άρθρο των Financial Times για την κόντρα κυβερνήσεων vs οίκων αξιολόγησης, με τον αρθρογράφο να αντιμετωπίζει συμπαθητικά τον έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Όμως δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, πως το…ξεκαθάρισμα αυτό (και) των οίκων αξιολόγησης επιχειρείται τώρα, που όπως σημειώνεται σε άλλο σχετικό θέμα των FT …οι ευρωπαικές τράπεζες (βρίσκονται) λίγο πριν την αποτοξίνωση. Με εξαιρετικά κρίσιμες για τις ευρωπαικές τράπεζες- βεβαίως και τις ελληνικές- αυτές τις ημέρες λόγω των καθοριστικών αποφάσεων που λαμβάνονται σε "κεντρικό επίπεδο".

Το ΧΑ περίμενε το ...στήσιμο της S&P , καθώς η βίαιη επαναφορά στο προσκήνιο αναφορών για το "ελληνικό χρέος", το "χρέος άλλων χωρών του ευρωπαικού νότου" φάνηκε να λειτουργεί σαν αφορμή. Ετσι βασικοί δείκτες, μετοχές πιέστηκαν (αλλά με μετριότερη προσφορά απ΄ότι αναμένονταν) πολύ κοντά ή χαμηλότερα σημαντικών ζωνών στήριξης με τον ΓΔ οριακά στο…χείλος των 1.580 μονάδων.

Από τεχνικής πλευράς δεν έχει αλλάξει το παραμικρό από την τελευταία προσέγγιση μας (όπως εκτενώς αναφέρθηκε στο χθεσινό προ-συνεδριακό σχόλιο του euro2day) με ζητούμενη την επιβεβαίωση των διαδοχικών στηρίξεων τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο τον Ftse20 και τον Δείκτη Τραπεζών.

Εύστοχα, εχθές, ο Θανάσης Σταυρόπουλος σημείωνε πως η S&P έριξε στο καναβάτσο τις τράπεζες ωστόσο από πολύ νωρίτερα είχε φανεί πως "προβληματίζει το ΧΑ το ελληνικό χρέος" (στις 10.00 της 29/3).

Η συγκυρία επιτείνει το ξεκαθάρισμα σε κλάδους όπως ο τραπεζικός και αυτό "δικαιολογεί" σε μεγάλο βαθμό το άδειασμα λ.χ. στην Εθνική, που υποχώρησε στα 6,43 και "βλέπει" άμεσα τα 6,20 ευρώ.

Ανάλογη η πίεση για το σύνολο των μετοχών του κλάδου με τους εν δυνάμει αγοραστές να έχουν την ευχέρεια και την πολυτέλεια χρόνου να περιμένουν όσο χαμηλότερα επιθυμούν. Οι αγορές φαίνεται, πως θα τους κάνουν την χάρη, και άσχετα από το αν το ΧΑ θα γράψει νέες ελάχιστες τιμές επιμένουμε πως το ΧΑ βρίσκεται πλέον ξεκάθαρα σε διαδικασία σχηματισμού μακροπρόθεσμου (ενδεχομένως και ιστορικού) πυθμένα.

Να δούμε, πως ξεκινά ο DAX, τι…παίζει με την "ευρωπαική περιφέρεια" και εάν οι 1.580 μονάδες μπορεί να αποδειχθούν σημείο αναφοράς- σε αυτή την φάση- για το ΧΑ. Ειδάλλως θα μας δοθούν ευκαιρίες να δούμε λ.χ. την ΕΤΕ ξανά κάτω από τα 6 ευρώ. Μέχρι τότε όμως τα 6,4 και λίγο χαμηλότερα τα 6,2 ευρώ μπορεί να φανούν ισχυρά τεχνικά σημεία για την Εθνική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v