Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ισορροπία σε νέα σημεία στήριξης

Προσπάθεια να εξισορροπηθεί κάπως η κατάσταση στο ΧΑ εν μέσω αντικρουόμενων θέσεων – εκτιμήσεων για τους οίκους αξιολόγησης. Στις 720 μονάδες ο FTSE-20, στα 6,3 ευρώ η ΕΤΕ. Πάνω από τις 7.000 ο Dax.

Παραμένουν σε κλοιό τα χρηματιστήρια της «Ευρωπαϊκής Περιφέρειας», συνεχίζει ανοδικά πάνω από τις 7.000 μονάδες ο Dax στη Φραγκφούρτη.

Στο ΧΑ βασικοί δείκτες, μετοχές έχουν βρει σημεία στήριξης – αναφοράς σε επίπεδα έως 1,2% χαμηλότερα με την αξία των συναλλαγών και σήμερα μέτρια να μην ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ.

Στις 1.565-1.570 ο Γενικός Δείκτης, στις 720-725 ο FTSE-20, στα 6,35 η μετοχή της Εθνικής και απώλειες 3,9% για την Alpha Bank και 2,7% για τη Eurobank.

Αντιδρά ανοδικά η Κύπρου στα 2,55 ευρώ, της ΔΕΗ στα 12,28, της 3E στα 19,12, του ΤΤ στα 3,43 ευρώ.

Θέμα της ημέρας δεν είναι άλλο από την αντιπαράθεση γύρω από τη λειτουργία – δράση των οίκων αξιολόγησης.

Όλο και εντείνεται η συζήτηση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με πιο τελευταία την παρέμβαση του ΔΝΤ.

Το Ταμείο σημειώνει πως οι οίκοι εντείνουν την αστάθεια στην EE σε μία κρίσιμη – ευαίσθητη συγκυρία για την Ευρωζώνη, το ευρώ.

Όμως, πίσω από τα συνθήματα κρύβεται η ουσία.

Όπως αυτή αποτυπώνεται στη διεύρυνση του ελλείμματος, στο μη χαλιναγωγούμενο χρέος, στην παντελή απουσία αναπτυξιακής προοπτικής.

Ενδεικτική θεωρούμε την τελευταία μελέτη του ΕΒΕΑ, που χαρακτηρίζει εχθρικό το κράτος απέναντι στις επιχειρήσεις.

Κύκλοι της αγοράς σημείωναν πως όσο και αν θέλουν Κυβέρνηση και Οικονομικό Επιτελείο να κρυφτούν πίσω από… συνθήματα και… εντυπωσιοθηρία, η ουσία είναι αυτή η έκταση της κρίσης που καθημερινά βιώνεται στην πραγματική οικονομία.

Και βεβαίως στην αδυναμία διαχείρισης ελλειμμάτων, χρέους.

Στα βραχυπρόθεσμα, όμως, πάλι, καθώς σύμφωνα με ανάλυση και της Merit Χρηματιστηριακής, οι 1.550 μονάδες θεωρούνται σημαντική περιοχή στήριξης.

Εξάλοου, σύντομα αναμένεται να γίνουν γνωστές οι πρώτες λεπτομέρειες για το περίφημο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με τους βραχυπρόθεσμους παίχτες, όμως, να μην ποντάρουν πολλά άμεσα.

Ωστόσο, στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, καθώς συνεχίζεται η ενίσχυση θέσεων του «έξυπνου χρήματος» στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Στα 9,75 ευρώ αντιδρά η Μέτκα, στα 0,61 το Υγεία, στα 13,34 τα FF Group, στα 3,04 ευρώ η Σιδενόρ.

Πρακτικά όσο συντηρείται η αντιπαράθεση γύρω από τους οίκους αξιολόγησης, με αφορμή την τελευταία υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, το ΧΑ δεν έχει κίνητρο για να υπεραποδώσει.

Αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση σημαντικών περιοχών στήριξης και εν προκειμένω των 1.560-1.580 για τον Γ.Δ. και των 720 για τον FTSE-20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v