Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθειες να μην χαθούν (και) οι 1.550

Με ισχνά αποτελέσματα η προσπάθεια αποκόλλησης του ΧΑ από την περιοχή των 1.550. Εως τα 6,45 αντέδρασε η ΕΤΕ, θετική απόδοση για ΤΤ, Marfin Popular, Alpha. Περνά και πάλι τα €8 ο ΟΤΕ, πιέσεις σε Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ.

Άλλη μία προσπάθεια αποκόλλησης βασικών δεικτών, μετοχών επιχειρείται από την αρχή της συνεδρίασης.

Με ικανοποιητικό, μέχρι τώρα, αποτέλεσμα καθώς ο Γενικός Δείκτης αντιδρά προς τις 1.570, ο FΤ 20 προς τις 725 με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ (λίγο μετά τις 10.55). Περίπου την ίδια ώρα στις περισσότερες ευρωαγορές επικρατούσαν μεικτές τάσεις, εξισορροπητικές με τον DAX πέριξ των 7.060 μονάδων και το ευρώ 0,49% υψηλότερα στα 1,42$.

Η προσπάθεια αντίδρασης έγινε με αιχμή τις τράπεζες, την Εθνική Τράπεζα να φτάνει έως τα 6,45 ευρώ όπου και εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις-μικρές πιέσεις με την τιμή να γυρνά στα 6,37 ευρώ.

Υψηλός ο τζίρος στη μετοχή της ΕΤΕ, καθώς ξεπερνά τα 3,2 εκατ. ευρώ (περί τις 380 χιλιάδες κομμάτια), ενώ υψηλότερα κινούνται κυρίως η Alpha Bank (μετά τις ισχυρές χθεσινές πιέσεις), η Eurobank, η Marfin Popular, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική, η Πειραιώς.

Αντιθέτως η Τραπεζα Κυπρου, με συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά εχθές, υποχωρεί λίγο προς τα 2,59 ευρώ. Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη ο ΟΤΕ περνά και πάλι τα 8 ευρώ (με τον δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο μετά την Εθνική) και τους αγοραστές να φθάνουν λίγο νωρίτερα έως τα 8,15 ευρώ. Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZMarket ΄΄ …η ανοδική τάση παραμένει ενεργή όσο η τιμή παραμένει πάνω από τα 7 ευρώ.

Οι βραχυχρόνιοι παίκτες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις διακυμάνσεις της τιμής, θα πρέπει να μειώνουν τις τοποθετήσεις τους, καθώς θα πλησιάζει προς την περιοχή των 9-9,5 ευρώ΄΄ .

Μία τεχνική προσέγγιση, που με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μας καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στα 5,54 ευρώ ο Μυτιληναίος, σταθερή στα 12,31 ευρώ η ΔΕΗ, όπως επίσης στα 17,60 ευρώ ο Τιτάν.

Ελάχιστες οι μετοχές από τους άλλους δείκτες FtseM και Small Cap με λιγοστές συναλλαγές, ισχνούς τζίρους και μικρές διακυμάνσεις που δεν προοιωνίζονται κάτι ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Στα 0,47 ευρώ ΄΄παλεύει΄΄ η Forthnet, χαμηλότερα 1,3% και με σχετική προσφορά η ΓΕΚ/Τέρνα, έως 1,4% (και αυτή με συναλλαγές) η Ιντραλότ, στα 6,38 ευρώ τα Ελληνικά Χρηματιστήρια. Centric, Creta Farm, Pasal, Νηρέας, Lavipharm, ΔΙΑΣ, Axon κ.α.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστηρίζουν, πως σε κάποιες από τις περιπτώσεις-μετοχών της χαμηλότερης αποτίμησης που υπεραποδίδουν τις τελευταίες συνεδριάσεις ΄΄κρύβεται΄΄ η προσπάθεια βελτίωσης της αποτίμησης, των θέσεων επιχειρηματιών με μεγάλα ανοίγματα προς τις τράπεζες και ΄΄κόκκινα δάνεια΄΄.

Λογική εκτίμηση, που εάν πράγματι συμβαίνει μπορεί να αποφέρει κάποιες ΄΄βελτιώσεις΄΄ για ορισμένους στο…ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v