Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαραίνουν τη Σοφοκλέους τα αποτελέσματα

Πρώτο δείγμα αποτελεσμάτων αρνητικό. Εως 25% χαμηλότερα από τα υψηλά 52 εβδομάδων το ΧΑ δείχνει να έχει προεξοφλήσει- αφομοιώσει μεγάλο μέρος των μέχρι τώρα συνεπειών της κρίσης. Κλειδί οι 1.550 για ΓΔ, τα 6,20€ για ΕΤΕ.

Αρνητικό είναι το πρώτο δείγμα 117 εισηγμένων εταιρειών που έχει συγκεντρώσει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ μέχρι στιγμής, αφού η κερδοφορία εμφανίζεται μειωμένη κατά 54,1% σε σχέση με το 2009 και παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά 9,5%.

Μαύρα, παρ΄ ότι αναμενόμενα, τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο των εισηγμένων με ό τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια, βραχυμεσοπρόθεσμα.

Περίπου 25% έχει υποχωρήσει από τα υψηλά 52 εβδομάδων ο Γενικός Δείκτης, άλλο ένα 31,2% ο FTSE 20, κάτι περισσότερο από 60% η Εθνική από τα 13,07 ευρώ.

Αυτή είναι η πρώτη… ανάγνωση, γιατί μία πιο ενδελεχής προσέγγιση αναδεικνύει 2-3 σημαντικές παραμέτρους. Αυτή, που αφορά στην αμυντική πολιτική που ακολούθησαν το 2010 πολλές κερδοφόρες επιχειρήσεις και όμιλοι (προκειμένου να μην επιβαρυνθούν φορολογικά), μία άλλη που σχετίζεται με το κόστος των αλλεπάλληλων «έκτακτων» εισφορών αλλά και το θεαματικό χαμήλωμα του πήχη.

Πράγματι στις ευρύτερες περιοχές πέριξ των τρεχόντων σημείων αναφοράς ένα μεγάλο μέρος των συνεπειών της κρίσης έχει προεξοφληθεί, αφομοιωθεί και απορροφηθεί χρηματιστηριακά σε επίπεδα αποτίμησης.

Βέβαια ανάλογα με την εταιρεία, τον όμιλο, την δραστηριότητα, τον κλάδο αυτή η προεξόφληση ποικίλλει. Αλλού μεγαλύτερη αλλού μικρότερη αλλά σε μεγέθη μέσου όρου μπορούμε να πούμε, πως είμαστε κάπου εδώ.

Αλλωστε τους τελευταίους δέκα μήνες (από την περίοδο, που η Γερμανία πρωτοπαρουσίασε τα μέτρα-απαιτήσεις της για το Νέο Μηχανισμό) το ΧΑ (σε μεγέθη FTSE 20) δεν έχει διορθώσει πολύ.

Μία σύντομη ματιά στο διάγραμμα του 20άρη δείχνει, πως η μεγάλη διόρθωση είχε προηγηθεί, πως η δραματική κατάρρευση συντελούνταν σε πρότερη φάση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως εδώ και καιρό και παρά τα όσα διαδραματίζονται ο 20άρης κινείται πάνω- κάτω και λίγο χαμηλότερα των 800 μονάδων. Το αν ο FTSE 20 έχει περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης προς τα ελάχιστα των 623,9 μονάδων ή ακόμη πιο κάτω, όπως εκτιμούν αρκετοί φίλοι και ειδικοί της αγοράς μένει να φανεί.

Ωστόσο ο συντελεστής ανάληψης κινδύνου βαίνει μειούμενος σε μία περίοδο, που οι μεθοδικές τοποθετήσεις του «έξυπνου χρήματος» είναι εμφανείς. Με ενδεικτικότερη- κατά την εκτίμηση μας- την περίπτωση του ΟΤΕ.

Στις 29/9 έγραψε ελάχιστη τιμή στα 5,16 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού και έκτοτε έχει ακολουθήσει η πορεία προς τα 8 ευρώ. Για πολλούς και διάφορους λόγους.

Την 1/12/2010 η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχώρησε έως τα ελάχιστα των 4,11 ευρώ για να αντιδράσει μέχρι τα 5,40 ευρώ.

Θεωρούμε ενδεικτικές τις συγκεκριμένες μετοχές, καθώς αποτελούν στόχους του «έξυπνου χρήματος», όσων έχουν προεξοφλήσει εδώ και καιρό τις αναγκαστικές κινήσεις του οικονομικού επιτελείου, την εκχώρηση «πλούτου και υποδομών» στους ξένους δανειστές.

Τάση, που παρατηρούμε κυρίως (μέχρι στιγμής) σε μετοχές επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου «εκβιάζεται» (κατά την γνώμη μας) το μεγαλύτερο… ξεπούλημα που έχει γίνει στον τόπο τις τελευταίες 10ετίες. Μεθοδικό με εμφανή απαξίωση των «ασημικών» και με εξίσου εμφανή την είσοδο-παρουσία «έξυπνου χρήματος» και insiders.

Όμως βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα παραμένει όσο αμφισβητούνται, πιέζονται και… επιφυλάσσονται για τις τράπεζες.

Από τεχνικής πλευράς η διόρθωση στον κλάδο δεν έχει ολοκληρωθεί και όσο δεν δίνουν ενδείξεις αναστροφής μετοχές- σηματωροί με πρώτη και καλύτερη πάντα την ΕΤΕ οποιαδήποτε σκέψη για βραχύμεοπρόθεσμη αντίδραση μοιάζει απαγορευτική.

Αναφερόμαστε βέβαια σε κάθε ουσιαστική ανοδική κίνηση πειστικά πάνω από τις 810-820 μονάδες (για τον FTSE 20) και υπέρβαση (τουλάχιστον) των 8-8,5 ευρώ για την ΕΤΕ.

Οι 1.550 μονάδες, που «κάθισε» εχθές ο ΓΔ θεωρούνται από αρκετούς αναλυτές ικανό σημείο αναφοράς (ενδεικτική η προσέγγιση της Merritt ) που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) σε αυτή την φάση των αγορών.

Από τις 7.057 μονάδες «ξεκινούσε» πριν από λίγο ο DAX που- τεχνικά- δείχνει ικανός για την επαναπροσέγγιση των 7.100-7.140 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v