Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάρτης ...γδάρτης για τις τράπεζες

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον ΓΔ που διολισθαίνει κάτω και από τις 1.540 μονάδες. Απώλειες άνω του 8% εμφάνισαν οι τράπεζες το Μάρτιο έναντι πτώσης 2,6% για την αγορά. Βουτιά σχεδόν 5% για ΟΠΑΠ.

Δυστυχώς οι εξελίξεις συνεχίζουν να δείχνουν αρνητικές για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και κυρίως για τις Τράπεζες, καθώς όχι μόνο αποτελούν τον “σάκο του μποξ” στις συνεχιζόμενες υποβαθμίσεις της Χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η προσπάθεια απεξάρτησης των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων από την δεξαμενή ρευστότητας της ΕΚΤ δείχνει εξαιρετικά δύσκολη, ενώ σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης, οι πρόσφατες εγγυήσεις των 30 δισ ευρώ που έλαβαν οι Τράπεζες από τη Κυβέρνηση μπορεί να μην αποδειχθούν ικανές να καλύψουν τις μελλοντικές τους ανάγκες και να χρειασθούν νέες εγγυήσεις.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, οι Τραπεζικές μετοχές είναι πολύ πιθανό να δεχθούν περαιτέρω πίεση και οι τιμές τους να οδηγηθούν στα προηγούμενα χαμηλά αν η Αγορά δεν έρθει αντιμέτωπη με πιο θετικές ειδήσεις και αυτό μπορεί να συμπαρασύρει το Χ.Α. σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω του γνωστού Τραπεζοκεντρικού του χαρακτήρα..

Σε κάθε περίπτωση οι αμέσως επόμενοι μήνες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμοι, καθώς αναμένονται εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και στα “stress tests” των Τραπεζών που ίσως ξεκαθαρίσουν τον επενδυτικό ορίζοντα στο Τραπεζικό τοπίο και φέρουν ανακατατάξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Εννοείται ότι η Αγορά δεν μπορεί να βρει ερείσματα ούτε στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, καθώς η πρώτη αναφορά της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρεται σε πρωτοφανείς οι ζημιές, κοντά στα 3,1 δισ. ευρώ, για τις εισηγμένες το 2010, με το 62% των εταιρειών να εμφανίζει ζημιογόνο αποτέλεσμα, σύμφωνα με βάση τους ισολογισμούς 265 εισηγμένων.
Από την άλλη η Eurobank Eq. Σε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αναφέρει ότι και το 2011 τα αποτελέσματα των εισηγμένων δεν θα είναι καλύτερα απ’ αυτά που ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες.

Επίσης η Eurobank εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% τον Απρίλιο και κατά 0,75% συνολικά έως το Δεκέμβριο, χαρακτηρίζοντας την κίνηση πρόωρη.

Συνεχώς επιβαρυνόμενη η εικόνα τόσο στους Δείκτες, όσο και σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αν δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 1543 μονάδων, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1523, 1507 και 1457 μονάδες.

Ο FTSE έχει μπει στην “διακεκαυμένη” ζώνη 709 - 700 και οι αμέσως επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 672, 663 και 655 μονάδες.

Ο Τραπεζικός δείκτης, συμπλήρωσε επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες εννέα με αθροιστικές απώλειες 10,53%. Όλα πλέον “παίζονται” στην στήριξη των 1251 μονάδων, επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση της οποίας ενδέχεται να επιφέρει επιθετικές κινήσεις “stop loss” και τον εν λόγω δείκτη να αναζητεί στήριξη στο επίπεδο των 1167 μονάδων.

Τουλάχιστον ανησυχητική η διαγραμματική απεικόνιση για τον τίτλο της Εθνικής που πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσει την έσχατη στήριξη των 6,07 ευρώ για να μην έλθουν τα χειρότερα.

Και αν η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό θα μπορούσε να θεωρηθεί σχετικά αναμενόμενη με Αγροτική και Proton Bank (που ανακοίνωσαν αύξηση κεφαλαίου) να υφίστανται από τις πλέον αξιοπρόσεκτες απώλειες, ο αρνητικός αιφνιδιασμός ήλθε από τους Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές των προηγούμενων ημερών και πιο συγκεκριμένα από τους τίτλους των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, καθώς και οι δύο συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, με αθροιστικές απώλειες 9,63% έχασε με εντυπωσιακή ευκολία την στήριξη των 15,20 ευρώ και απειλεί να γυρίσει την βραχυπρόθεσμη τάση αν δεν δώσει άμεση αντίδραση, ενώ η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 14,50 ευρώ.

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και για την μετοχή του ΟΤΕ με αθροιστικές απώλειες 7,08% και κλείσιμο χαμηλότερα από την στήριξη και το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ. Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση η επόμενη τεχνική στήριξη οριοθετείται στα 7,20 ευρώ.

Όμως η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία για τον μήνα Μάρτιο και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μηνιαία μεταβολή -2,64% και ο Τραπεζικός -8,39%.

Εξαιρετικά αρνητικά και τα “εισαγόμενα” μηνύματα, τόσο από την Ιαπωνία και τις εξελίξεις στο Ισλαμικό τόξο (που συνεχίζουν να δίνουν ανοδική δυναμική σε πετρέλαιο και χρυσό) και όχι μόνο.

Έτσι με ανοδικές διαθέσεις συνεχίζουν να κινούνται τα spreads των υπερχρεωμένων Χωρών της Ευρωζώνης, με το Ελληνικό 10ετές να επαναπροσεγγίζει τις 950 μονάδες βάσης, νέα ιστορικά υψηλά για τα spreads Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, ενώ κάποιες πρώτες “δοκιμαστικές” κινήσεις να επαναπροσεγγίσουν τις 200 μονάδες βάσης πραγματοποιούν τα spreads της Ισπανίας.

Εν τω μεταξύ η Moody’s επισημαίνει πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες υποβαθμίσεις εντός της Ευρωζώνης, καθώς τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην τελευταία σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η πορεία της πιστοληπτικής αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Χωρών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι αβέβαιη.

Δεν χρειαζόμαστε “stress tests” για να μάθουμε ότι οι Ελληνικές, οι Ιρλανδικές και ίσως οι Πορτογαλικές Τράπεζες έχουν πρόβλημα", δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης σε “Β+” των Εθνικής (από “ΒΒ+”), Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς (από “BB”) προχώρησε η Standard & Poor's.

Και για τις πέντε Τράπεζες διατηρεί αρνητικό Creditwatch.

Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση υποστηρίζει η Goldman Sachs, προβλέποντας πως θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή στο διάστημα 2012-2013. Όσον αφορά την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί πως δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

Έντονες αμφιβολίες για τις προοπτικές επιτυχίας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που εξήγγειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου εκφράζει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο στελέχη του διεθνούς κλάδου real estate. Στο σχετικό δημοσίευμα με τίτλο “Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να σπάσει τα ταμπού για την πώληση γης ώστε να μειώσει το έλλειμμα”, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων “μπορεί να αποτύχει εάν η Κυβέρνηση υποκύψει σε πιέσεις για τη διατήρηση της γης στα χέρια του Δημοσίου”.

Εν τω μεταξύ ο “πόλεμος” ανακοινώσεων μεταξύ οίκων αξιολόγησης και Ε.Ε. καλά κρατεί.
Έτσι με διακοπή της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των Χωρών της Ε.Ε. απειλούν οι οίκοι αξιολόγησης σε περίπτωση που οι Ευρωπαϊκές αρχές προχωρήσουν με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για τον κλάδο. Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, οι οίκοι αξιολόγησης αντιδρούν κυρίως στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση που θα τους καθιστά νομικά υπεύθυνους για τις συστάσεις που διατυπώνουν.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και εκτός 20αρη, ίσως αξίζουν επισήμανσης η παρατεταμένη ανοδική διάθεση της Vivere, η Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Frigoglass και οι Δρομέας και Ικτίνος που συμπλήρωσαν δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις εν μέσω αρνητικού κλίματος.

Στο ταμπλό του 20αρη, με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισε μόνο ο τίτλος της Jumbo (+1,87%), απλά θετικό πρόσημο για Τιτάνα και Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 4% για ΟΠΑΠ και Αγροτική, του 3% για Ελλάκτωρα και MIG και του 2% για την Alpha Bank. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις (!) και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1569,99 μονάδες (10.38), όμως μετά τις 12.00 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1530,61 μονάδες (17.04) και έκλεισε τελικά στις 1535,19 με απώλειες 1,5%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 95 εκατ. από τα οποία τα 2,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 115 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 19,38%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τα τρία σενάρια για την παγκόσμια οικονομία εξετάζει ο Πάνος Δάντης.

Στο πρώτο σενάριο, τα οικονομικά μέτρα και οι πολιτικές της ΕΕ επιβραβεύονται, η οικονομία ΗΠΑ και ΕΕ δείχνει μέσω του ΑΕΠ πως συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, η Κίνα αυξάνει την ισοτιμία του γουάν Ευρώπη και ΗΠΑ αυξάνουν τις εξαγωγές τους, οι βιομηχανικές παραγγελίες τελικά αυξάνονται ο μεταποιητικός τομέας ανακάμπτει και τελικά η ανεργία μειώνεται.

Αποτέλεσμα όλων, η αύξηση της κατανάλωσης και των εισοδημάτων. Φυσικά οι Αγορές έχουν ήδη ξεκινήσει σημαντικό ράλι, οι οικονομίες ανακάμπτουν ανοδικά, η ανάπτυξη είναι διατηρήσιμη και η συνολική εικόνα βέβαια αλλάζει.

Η Ελληνική οικονομία συμπαρασύρεται και τελικά εκπλήσσει θετικά το 2012 και ανακάμπτει δυναμικά το 2013. Οι μεταρρυθμίσεις και η αλλαγή των δομών θα προσεγγίσει επενδυτές από το εξωτερικό και πλέον έλλειμμα και χρέος αρχίζουν και μειώνονται ενώ η κατανάλωση ανακάμπτει. Τα σημερινά επίπεδα των Τραπεζικών μετοχών και όχι μόνον, θα φαντάζουν σαν μια απίστευτη και αναξιοποίητη ευκαιρία.

Το ευρώ είναι το ισχυρότερο νόμισμα του πλανήτη η ισοτιμία με το δολάριο οδεύει προς τα 1,80, το γιέν είναι σε ιστορικά χαμηλά το πετρέλαιο να σταθεροποιείται στα 100 δολάρια το βαρέλι και τα επιτόκια αυξάνονται αργά αλλά σταθερά, αρχής γενομένης από την ΕΚΤ.

Πιθανότητες 25%

Στο δεύτερο σενάριο, η Ιαπωνία βυθίζεται σε βαθιά ύφεση το Αραβικό τόξο συνταράσσεται από εξεγέρσεις και έτσι η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται εκ νέου σε ύφεση βαθύτερη, οι Αγορές συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία και τα προηγούμενα χαμηλά των 666 μονάδων του δείκτη – βαρόμετρο για τις Αγορές, S&P 500, αποτελούν παρελθόν.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε δυσχερή θέση οικονομικά και κοινωνικά και η Αγορά κατοικίας παγκοσμίως να καταρρέει.

Τα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης βυθίζονται και αυτά σε ύφεση με αποτέλεσμα να ανασταλούν όλα τα προγράμματα στήριξης ενώ το ταμείο ESF αποτελεί εικονική πραγματικότητα. Τα προγράμματα λιτότητας δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα και η Ευρωπαϊκή οικονομία έχει εισέλθει σε υφεσιακό σπιράλ. Το Χ.Α. θα βρεθεί κάτω από τις 1000 μονάδες, ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν θα μπορεί να δανειστεί, η Κίνα θα κινδυνέψει με ύφεση, το δολάριο θα βρεθεί με το ευρώ στο 1 – 1 τουλάχιστον και ο χρυσός θα βρεθεί πάνω από τις 2500 δολάρια η ουγκιά, ενώ το πετρέλαιο θα σταθεροποιηθεί στα 150 δολάρια το βαρέλι.

Παγκόσμιο πρόβλημα οι κοινωνικές εντάσεις και αναταραχές αφού εκατομμύρια άνθρωποι θα βρίσκονται σε ανέχεια, με την ανεργία σε ύψη – ρεκόρ και την κατανάλωση να καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Γιεν, Ελβετικό φράγκο σε ιστορικά υψηλά όπως και όλα τα “soft” commodities. Η ανάκαμψη θα είναι αργή και θα απαιτήσει μια πενταετία τουλάχιστον.

Πιθανότητες 30%

Το τρίτο σενάριο είναι το λεγόμενο “double dip”. H οικονομία των ΗΠΑ δεν ανακάμπτει δυναμικά αλλά δεν εισέρχεται σε ύφεση, Η κερδοφορία των Επιχειρηματικών κολοσσών είναι εξαιρετική μεν, αλλά οι καταναλωτές δεν αυξάνουν τις αγορές τους αφού η ανεργία δεν μειώνεται δραστικά. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνεται και η ανεργία σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα σε όλη την Δύση.

Ο χρυσός κυμαίνεται μεταξύ 1200 και 1600 δολαρίων η ουγκιά και το πετρέλαιο από 50 – 70 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές των “soft commodities” είναι αυξητικές αλλά των μετάλλων στάσιμες.

Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου βρίσκεται γύρω από το 1,15 – 1,25 ενώ το Ελβετικό φράγκο είναι σε υψηλά επίπεδα.

Στο εξωτερικό ο S&P 500 παλινδρομεί μεταξύ 880 και 1100 μονάδων ενώ ο DAX μεταξύ 4800 και 6000 μονάδων αφού η Γερμανική οικονομία παραμένει ισχυρή. Η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει αργά αλλά μετά από πολλά προβλήματα και κοινωνικές εντάσεις. Αναπτύσσεται μετά το 2013 ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. παλινδρομεί μεταξύ 1100 και 1700 μονάδων. Τα προγράμματα λιτότητας τη ΕΕ περιορίζουν δραστικά τα ελλείμματα αλλά το οικονομικό και κοινωνικό κόστος είναι μεγάλο!.

Η ανάκαμψη έρχεται τελικά στα τέλη του 2013 και οι Αγορές το προεξοφλούν 8-10 μήνες πριν.
 
Πιθανότητες 45%

“Το τι θα γίνει θα το δούμε. Μακάριοι όσοι ζουν σε ενδιαφέροντες καιρούς”, τονίζει ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ, που όσον αφορά το Χ.Α. και την βραχυπρόθεσμη τάση του, εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει κάποια πειστική ανοδική αντίδραση (που δεν θα είναι απλά μία ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές), δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει προς την περιοχή των 1380 μονάδων.

Το Χ.Α. καλείται να “αντιπαλέψει” ένα εκρηκτικό μίγμα αρνητικών ειδήσεων, “εισαγόμενων” και μη, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ευθύνη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης είναι να δείξει αυξημένη και πειστική αποτελεσματικότητα σε όλα τα μέτωπα ευθύνης του, όπως το δημοσιονομικό, των αποκρατικοποιήσεων και των γενικότερων μεταρρυθμίσεων.

Ολοφάνερα οι ρυθμοί προόδου σε όλα αυτά τα μέτωπα κρίνονται τουλάχιστον μη ικανοποιητικοί από εγχώριους και ξένους διαχειριστές που βλέπουν μία Κυβέρνηση να “ασκείται” (λαχανιασμένη) σε “επιτόπιο τροχάδην”.

Κατά την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά, προκειμένου οι αμέσως επόμενες μέρες να μην φέρουν πιο δυσάρεστες εκπλήξεις.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ακόμα μία συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε μέτρια επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη, ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας τις υποτιμήσεις στο 0,55%.

Μικτές κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7491, τιμή εκκαθάρισης 697,64) κινήθηκαν μεταξύ 696 και 720 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (80000 Πειραιώς, 786000 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3012), Alpha Bank (1465), Πειραιώς (8277, σε μακρινές λήξεις), Eurobank (676), ΟΤΕ (1568), Ταχ. Ταμιευτήριο (477), ΔΕΗ (181), Μυτιληναίος (571), Κύπρου (135), MIG (602), Αγροτική (418), ΟΠΑΠ (775), MPB (128), Ελλάκτωρα (216), Intralot (173), Ελ. Πετρέλαια (116), ΓΕΚ (878).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 31/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (20692 τεμ.), Εθνική (813611 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (11304 τεμ.), Αγροτική (100000 τεμ.), Alapis (11182 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Αγροτική (37000 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10596445 τεμ.), Eurobank (13821415 τεμ.), Εθνική (11481778 τεμ.), Πειραιώς (7066543 τεμ.), MPB (6435794 τεμ.), Κύπρου (5644908 τεμ.), MIG (7451254 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v