ΧΑ: Διήμερο profit taking 6,5% στις τράπεζες

Δεύτερη ημέρα σημαντικών πιέσεων στην αγορά, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, μετά το διαφαινόμενο "ναυάγιο" ETE-Alpha. Στο κόκκινο το σύνολο του FT 20. "Βουτιά" άνω του 5% για ΔΕΗ, ΜΡΒ, ΤΤ.

Υπό πίεση σήμερα τα περισσότερα Χρηματιστήρια μετοχών, με την αρχή να γίνεται εξ Ανατολής μετά την υποβάθμιση του outlook της Ιαπωνικής οικονομίας από την Moody΄ς, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν από το δυσθεώρητο Δημόσιο χρέος της Χώρας.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε το outlook για την Ιαπωνία σε αρνητικό από σταθερό, κίνηση που ισοδυναμεί με de facto απειλή υποβάθμισης. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας διατηρείται στο "Αα2", όμως η εν λόγω κίνηση έδειξε ότι το “παζλ” της κρίσης χρέους μπορεί να έχει και άλλα “μεγαλύτερα κομμάτια” για να συμπληρωθεί που δεν ανήκουν κατ΄ ανάγκην στην Ευρωζώνη.

Σημαντικές πιέσεις σε τιμές και ψυχολογία και από τις εξελίξεις στο Μουσουλμανικό τόξο που δείχνουν να επιχορηγούν πετρέλαιο και πολύτιμα μέταλλα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι λόγω των εξελίξεων στην Λιβύη ξεκίνησε με εξήμισυ ώρες καθυστέρηση το Ιταλικό Χρηματιστήριο, επικαλούμενο “τεχνικό πρόβλημα”

Με αυτά τα δεδομένα και την αποτυχία του “φλερτ” Εθνικής – Alpha Bank που επανέφερε στην επιφάνεια την έκθεση του εγχώριου Τραπεζικού συστήματος στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, η Σοφοκλέους ήταν επόμενο να υποκύψει σε δεύτερη μέρα σημαντικών πιέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το κλείσιμο της Παρασκευής και μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 5,58% και ο Τραπεζικός απώλειες 6,51%, ενώ αρκετά χαρτοφυλάκια με παραδοσιακά αργά αντανακλαστικά έχουν ήδη εγκλωβιστεί. Επίσης ο Γενικός Δείκτης παρέδωσε όλα τα κέρδη της Παρασκευής και σήμερα έκλεισε σαφώς χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Πέμπτης 17/2 (1662,62 μονάδες), ενώ ο Τραπεζικός δείκτης βρίσκεται οριακά υψηλότερα από το κλείσιμο της 17/2 (1453,23 μονάδες).

Μάλιστα σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, τρία κλεισίματα χαμηλότερα των 1620 μονάδων, δημιουργούν όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για υποχώρηση προς την ζώνη 1550 – 1540 μονάδες, του Γενικού Δείκτη.

Με τις πρόσφατες εξελίξεις θεωρείται περίπου βέβαιο ότι τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα παραμείνουν εκτός Αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι στο σύστημα δεν θα μπει “φρέσκο χρήμα” περιμένοντας τυχόν νέες εξελίξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο και βέβαια τις ανακοινώσεις από τις συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. που έχουν προγραμματιστεί μέσα στον Μάρτιο.

Το κλίμα φορτίζεται περαιτέρω αρνητικά από τη διαφαινόμενη δυστοκία στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η οποία αναμένεται ότι θα επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η συντριπτική ήττα της κ. Angela Merkel στο Αμβούργο θέτει εν αμφιβόλω τον Ευρωπαϊκό σχεδιασμό της Γερμανίδας Καγκελαρίου αλλά και τα σχέδια της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση χρέους.

Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία πλέον είναι πως "ο Κυβερνητικός Συνασπισμός θα χρειαστεί τη στήριξη της Αντιπολίτευσης για να περάσει τη νομοθεσία ως προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας, που θα αντικαταστήσει το EFSF το 2013", σημειώνει το Bloomberg.

Το "κούρεμα" των Ελληνικών ομολόγων κατά 30% αλλά ακόμη και την επιστροφή στη δραχμή βλέπει ως ορατό σενάριο το European Economic Advisory Group, ένας όμιλος κορυφαίων ευρωπαίων οικονομολόγων, σύμφωνα με τη Der Spiegel.

Όπως αναφέρει η Γερμανική εφημερίδα, το EEAG σε νέα έκθεσή του για την Ελλάδα, τονίζει ότι το πρόγραμμα λιτότητας δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρέους της Χώρας και προτείνει δραστικά βήματα για να αποφευχθεί, όπως τονίζει, η μακροχρόνια στήριξη της οικονομίας από την ΕΕ: Η Ελλάδα θα πρέπει είτε να επιστρέψει στο Εθνικό της νόμισμα, είτε να ξεκινήσει νέο γύρο σκληρών μέτρων λιτότητας, μεταξύ των οποίων νέες "γενναίες" περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Αρνητικό το ξεκίνημα στην Wall Street (μετά την χθεσινή αργία) που δείχνει όμως να ανακάμπτει από τα αρχικά χαμηλά μετά τα νέα από την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών ανήλθε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Φεβρουάριο όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Conference Board. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ιδιωτικού ερευνητικού ινστιτούτου βελτιώθηκε περαιτέρω στις 70,4 μονάδες από το αναθεωρημένο μέγεθος των 64,8 μονάδων τον Ιανουάριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 66 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη συνεχόμενη έντονα πτωτική συνεδρίαση δεν συνοδεύτηκε από αυξημένες συναλλαγές. Αντίθετα ο σημερινός τζίρος ήταν σαφώς κατώτερος από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, όμως ήταν απόλυτα “ορατή” η παντελής έλλειψη αγοραστών σε όλο σχεδόν το εύρος του ταμπλό.
 
Ξεκινώντας από τους θεωρούμενες Δεικτοβαρείς τίτλους, οι περισσότερες Τραπεζικές μετοχές έδειξαν την διάθεση να “επιστρέψουν” και σήμερα τα υπόλοιπα από τα κέρδη της Παρασκευής, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, δεν διαφαίνεται εύκολα ο τίτλος που θα μπορέσει να αποτελέσει τροχοπέδη στην πτωτική τάση, αν αυτή συνεχιστεί.

Βαθύτατος προβληματισμός για την μετοχή της ΔΕΗ, ο οποίος δικαιολογείται σε σημαντικό βαθμό από την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της Επιχείρησης για το 2011 αναφέρει: Οι παραδοχές του προϋπολογισμού και οι προβλέψεις για βασικά οικονομικά μεγέθη, για την τιμή του πετρελαίου Brent και την ισοτιμία €/$ είναι $96/bbl και 1,25 αντίστοιχα. ”Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της Εταιρείας επηρεάζονται, μεταξύ άλλων, από μεταβολές της ισοτιμίας €/$ και των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και δικαιωμάτων CO2, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλίσεις από τα μεγέθη του προϋπολογισμού”.

Προβληματισμός και στον ΟΤΕ, καθώς φαίνεται να προκύπτει το πρόβλημα της Romtelecom.
Η Ρουμανία δεν θα προχωρήσει σε πώληση του ποσοστού 46% της Romtelecom στον ΟΤΕ, εάν η τιμή που προσφερθεί είναι χαμηλότερη του 1 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Ρουμάνος Υπουργός Τηλεπικοινωνιών Valerian Vreme”, σύμφωνα με το Reuters.

Τεχνικός προβληματισμός και για την μετοχή του ΟΠΑΠ που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έχασε με χαρακτηριστική ευκολία την στήριξη των 15,70 ευρώ. Αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική ανάκαμψη η αμέσως επόμενη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στα 14,14 ευρώ.

“Σιγή” και από τις μετοχές που εμπλέκονται στα σενάρια αποκρατικοποιήσεων (αν ποτέ τολμήσει η Κυβέρνηση να συγκρουστεί με τον “σκληρό πυρήνα των οπαδών της και να προχωρήσει σε αυτές, σταματώντας τις παλινωδίες και αλληλοδιαψεύσεις). Σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και ΟΛΠ οι αγοραστές τραβήχτηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς η προσφορά να είναι ιδιαίτερα επιθετική.

Το απόλυτο “κόκκινο” στο ταμπλό του 20αρη, όπου ούτε ένας τίτλος διασώθηκε με θετικό πρόσημο ή έστω αμετάβλητος.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 5% για ΔΕΗ, Ταχ. Ταμιευτήριο και MPB, του 4% για Μυτιληναίο, Κύπρου, Eurobank και του 3% για Βιοχάλκο, Πειραιώς, Coca-Cola, Jumbo, MIG. Με μικρότερες ημερήσιες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις, υποχώρησε μέχρι τις 1609,9 μονάδες (14.39) και έκλεισε τελικά στις 1619,36 μονάδες με απώλειες 2,93%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος περιορίστηκε στα 134 εκατ. από τα οποία τα 2 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές έναντι 148 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 14,29%.

Τι βλέπουν για τη συνέχεια οι αναλυτές

Η Αγορά μπορεί να κινηθεί ψηλότερα, αν υπάρξουν “δυνατές” ειδήσεις, τονίζει με σημασία ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Η αιφνιδιαστική πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank για “φιλική συγχώνευση” που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή ταρακούνησε τα “λιμνάζοντα ύδατα” της Ελληνικής Χρηματαγοράς, όμως οι τελικές εξελίξεις δημιούργησαν νέους εγκλωβισμούς.

Η πρόταση της συγχώνευσης αποδείχθηκε ο βραχυπρόθεσμος καταλύτης για την αντίσταση των 1700 μονάδων. Η στήριξη της Αγοράς καθορίζεται, πλέον, στις 1620 - 1610 μονάδες.
Πάντως, η γενικότερη εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου
παραμένει σταθερή, με ανοδική μακροχρόνια τάση, ενώ η βραχυχρόνια αρχίζει να “παίζεται” αν συνεχιστούν οι εγχώριες πιέσεις και επιδεινωθεί το κλίμα στις διεθνείς Αγορές.

Προσοχή, όμως, η τρέχουσα εβδομάδα προβλέπεται θυελλώδης, με πολύ μεγάλη μεταβλητότητα, ενώ η πορεία των τιμών θα καθοριστεί και από τα αποτελέσματα του 2011 που θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται. Ανεξάρτητα, πάντως, από την εξέλιξη του deal ΕΤΕ-Alpha, θα πρέπει να κρατήσουμε και το εξής συμπέρασμα: Η Ελληνική Αγορά έχει τις δυνάμεις για να δημιουργήσει άμεση και ισχυρή ανοδική αντίδραση, ακόμα και από σχετικά υψηλό σημείο εκκίνησης, όταν υπάρχουν οι απαραίτητες αιτίες (ή αφορμές).

Ταυτόχρονα το θέμα της “ολικής λύσης” που προτείνουν η Γερμανία και η Γαλλία για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης του ευρώ βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση, ώστε να υπάρξει κάποια απόφαση στη τακτική σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. της 25ης Μαρτίου. Αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα εκεί είναι στηριγμένες οι ελπίδες των επενδυτών για κάτι καλύτερο, με δεδομένο ότι τα θεμελιώδη μακροοικονομικά και μικροοικονομικά δε βοηθούν.

Οι ξένες Αγορές σταθεροποίησαν την περασμένη εβδομάδα την ανοδική τους πορεία, διατηρώντας τα υψηλά επίπεδα των 30 μηνών. Ανησυχητικός παράγων για τις Αγορές είναι οι αυξανόμενες αναταραχές στον Αραβικό κόσμο, από τη Βόρεια Αφρική έως τη Μέση Ανατολή.

Οι εξελίξεις σε αυτή την περιοχή του Πλανήτη, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή, αλλά και τη διακίνηση του πετρελαίου, αναμένεται να επιδράσουν συνολικά στις Αγορές.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η Αγορά των ομολόγων, καθώς οι πτωτικές τάσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν ανεβάσει τις αποδόσεις σε δελεαστικά για τους επενδυτές επίπεδα.

Η νέα άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που ξεπέρασε το επιθυμητό για την ΕΚΤ όριο του 2% και διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 2,4% κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, που οφείλονται κατά βάση στον αναβρασμό των Χωρών της Μέσης Ανατολής και των καιρικών συνθηκών, αλλά και οι πληθωριστικές πιέσεις στις Χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) που έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο των επιτοκίων, συνιστούν απειλή για τη διατήρηση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό της Σοφοκλέους και στα τεχνικά μηνύματα που προέκυψαν από τις τελευταίες συνεδριάσεις και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, αν χαθούν για τον Γενικό Δείκτη οι 1610 μονάδες οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1590 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και 1546 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα που από χθες έγινε εντονότερη θα συνεχίσει να επηρεάζει καθοδικά τις διεθνείς Αγορές, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Επίσης η άρνηση της Alpha Bank θα οδηγήσει σε αρνητική αναθεώρηση των προσδοκιών επί “δικαίων και αδίκων”, ενώ η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα λειτουργήσει ανασταλτικά σε εισροές κεφαλαίων από συντηρητικούς διαχειριστές που θα επιθυμούσαν ένα κλίμα επενδυτικής ηρεμίας.

Η αναδίπλωση των τακτικών στο εξωτερικό γίνεται σε ένα σημείο όπου οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν καταγράψει από την αρχή του έτους ένα ισχυρό ράλι αποδόσεων αφήνοντας αρκετό χώρο ρευστοποιήσεων για τα κερδισμένα χαρτοφυλάκια της χρονιάς.

Οι διανομές τίτλων που έχουν παρατηρηθεί στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Παρασκευής (τζίροι άνω των 200 εκ. ευρώ) θα απαιτήσουν πολύ “ειδικό” περιεχόμενο νέων για την διάσπαση και την επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από την περιοχή των 1.700 μονάδων.

Σε πρώτη φάση η Αγορά έχει σαν κύριο σενάριο την επιστροφή της στην βάση των 1620 – 1600 μονάδων όπου θα διαφανεί από την ένταση των συναλλαγών τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης του Γενικού Δείκτη.

“Παραμένουμε επιφυλακτικοί σε τοποθετήσεις, κάθε ανοδική κίνηση είναι ευκαιρία πωλήσεων και μείωσης της έκθεσης μας στην Αγορά σε διαχειρίσιμα επίπεδα και θα αναμέναμε αλλαγή του μίγματος νέων εντός και εκτός των τειχών για να μεταβάλλουμε την άποψη μας ως προ ς το θετικότερο”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 1620 μονάδων, τον βάζει στην “κόκκινη” ζώνη και αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1550 μονάδες, εν μέσω έλλειψης εγχώριων καταλυτών και δύσκολου διεθνούς περιβάλλοντος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις, έστω και αν οι συναλλαγές παρουσίασαν διαθέσεις σχετικής μείωσης.
Τα συμβόλαια του 20αρη με μικρότερες τελικές απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,35%.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15178, τιμή εκκαθάρισης 757,24) κινήθηκαν μεταξύ 748,25 και 7685,25 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (44000 Coca-Cola, 1004200 Εθνική, 85000 ΟΤΕ, 1703900 Πειραιώς, 7900 ΕΧΑΕ, 10000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4583), Alpha Bank (4720), Πειραιώς (3377), Eurobank (2219), ΟΤΕ (1116), MIG (717), Κύπρου (681), Ταχ. Ταμιευτήριο (1156), ΔΕΗ (807), Μυτιληναίος (1330), MPB (1287), ΕΧΑΕ (271), Αγροτική (177), Ελλάκτωρ (199), ΓΕΚ (374), Coca-Cola (211), Intralot (210), Ελ. Πετρέλαια (416), Ιντρακόμ (104).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (34432 τεμ.), Eurobank (21453 τεμ.), Πειραιώς (106490 τεμ.), Εθνική (267690 τεμ.), MPB (171011 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (250000 τεμ.), Alpha Bank (226975 τεμ,.), Εθνική (50000 τεμ.), Eurobank (78000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (19691099 τεμ.), Eurobank (14221712 τεμ.), Εθνική (11291365 τεμ.), Πειραιώς (13542047 τεμ.), MPB (22447554 τεμ.), Κύπρου (5902608 τεμ.), MIG (4373655 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία IVALDI CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 22/02/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία MARFIN INVESTMENT GROUP: Επενδυτής: IVALDI CAPITAL LLP. Εκδότης: Marfin Investment Group. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1.000.000) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,1298%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 21 Φεβρουαρίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v