Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψαλίδισε τις προσδοκίες η μη ευόδωση του deal

Σε “παράσταση για δύο ρόλους” εξελίχθηκε η συνεδρίαση με την Alpha να καταγράφει κέρδη 5,01% και την Εθνική να σημειώνει άνοδο 0,4%. Κακή η εικόνα για τις υπόλοιπες τράπεζες. Πτώση για ΑΤΕ (11%), ΠΕΙΡ (10%), ΤΤ (10%).

Σε “παράσταση για δύο ρόλους” εξελίχθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η επιστροφή σε κανονική διαπραγμάτευση των τίτλων της Εθνικής και της Alpha Bank απέσπασε την “μερίδα του λέοντος” στο ενδιαφέρον των traders και όχι μόνο, αλλά και το 48% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο σημερινός όγκος συναλλαγών για τον τίτλο της Alpha Bank (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) ήταν ο 6ος μεγαλύτερος της τελευταίας 10ετίας, ενώ ο αμέσως προηγούμενος μεγαλύτερος εντοπίζεται στις 29/11/2009, με 22389826 τεμ., όταν και εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που είχαν προέλθει από την αύξηση κεφαλαίου.

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με σημαντικές προσδοκίες, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που εκτιμούσαν ότι μετά την πρώτη άρνηση της Alpha Bank, η Εθνική μπορεί και να επέστρεφε με νέα βελτιωμένη πρόταση.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι δύο τίτλοι να ξεκινήσουν με έντονα ανοδικές διαθέσεις με αποτέλεσμα η μετοχή της Alpha Bank να αναρριχηθεί μέχρι τα 5,68 ευρώ (+18,58%) και της Εθνικής μέχρι τα 8,10 ευρώ (+7%), για να υποχωρήσουν σημαντικότατα στην συνέχεια, κλείνοντας όμως με θετική ημερήσια μεταβολή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο τζίρος της πρώτης ώρας υπερέβη τα 89 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας εντυπωσιακές προσδοκίες αλλά και υποψίες για “διακριτικό ξεφόρτωμα” για να χαμηλώσει σημαντικά βηματισμό στην συνέχεια.

Κακή η εικόνα όχι μόνο στο υπόλοιπο Τραπεζικό ταμπλό που οι περισσότεροι τίτλοι παρέδωσαν μέρος των σημαντικών κερδών της Παρασκευής, αλλά και στο υπόλοιπο ταμπλό του 20αρη, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Τιτάν και Jumbo.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα εκτός FTSE, όχι μόνο γιατί η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 1 προς 2,7, αλλά πολύ περισσότερο γιατί ελαχιστοποιήθηκε ο αριθμός των ημερήσιων πρωταγωνιστών διαψεύδοντας τις προσδοκίες όσων εκτιμούσαν ότι η μη επικύρωση του deal στον Τραπεζικό κλάδο, θα επανέφερε μέρος της ρευστότητας και του ενδιαφέροντος σε τίτλους που εμπλέκονται στα σενάρια των αποκρατικοποιήσεων.

Από τους σχετικά λίγους ημερήσιους πρωταγωνιστές, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Εμπορική (4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), S&B Βιομ. Ορυκτά (6η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Αστήρ (6η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση εν μέσω εκτιμήσεων ότι τόσο η τρόικα όσο και η Τρ. Ελλάδος πιέζουν να Τραπεζικά Ιδρύματα να απεμπλακούν από τις μη Τραπεζικές θυγατρικές), ΟΛΠ (6η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και Ελευθ. Τηλεόραση (οι φήμες για πιθανή είσοδο νέου επενδυτή “στέγνωσε” την προσφορά, αν και ο τίτλος διαπραγματεύεται στην κατηγορία “επιτήρησης”).

Ασφαλώς για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και πέρα από την φημολογία των Τραπεζικών deals, το ενδιαφέρον της εγχώριας Αγοράς στρέφεται την τρέχουσα εβδομάδα και στα αποτελέσματα δ’ τριμήνου τα οποία θα εμπλουτίσουν το περιεχόμενο νέων της Χρηματιστηριακής Αγοράς με κυριότερες ανακοινώσεις αυτές των Frigoglass (22/2), Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Marfin Popular, Jumbo (24/2) και ΟΤΕ (25/2).

Προβληματισμένοι αρκετοί διεθνείς αναλυτές, όχι μόνο γιατί δεν είχε αίσιο τέλος η φιλική πρόταση συγχώνευσης της Εθνικής προς την Alpha Bank, αλλά πολύ περισσότερο από την Στάση της Κυβέρνησης.

Τονίζουν μάλιστα τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο βγήκε προς τα έξω αυτή η πρόταση και θυμίζουν την παρόμοια ενέργεια της Τράπεζες Πειραιώς, η οποία τελικά απέσυρε την πρόταση εξαγοράς του Τ.Τ. και της ΑΤΕ, λόγω καθυστέρησης απάντησης της Κυβέρνησης.

Οι χειρισμοί, θεωρούν, δίνουν εικόνα προς τις Αγορές αλλά και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια πως "στην Ελλάδα δεν υπάρχει σαφής πολιτική πλεύση και όλα λειτουργούν υπό καθεστώς πίεσης". Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον παρακολουθούν με ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την επικοινωνιακή δυστοκία στην οποία έχει περιπέσει η Κυβέρνηση το τελευταίο δεκαήμερο.

“Εδώ και μήνες υπάρχουν ζυμώσεις από πολλές πλευρές στον Ελληνικό Τραπεζικό τομέα, καθώς τους επόμενους 8 μήνες, όταν η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης της πλεονάζουσας ρευστότητας και θα καταστήσει τις δημοπρασίες πιο ακριβές, τα προβλήματα στις Ελληνικές Τράπεζες θα γίνουν περισσότερο εμφανή", αναφέρει αξιωματούχος του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι οι πιέσεις για συμμαχίες, συγχωνεύσεις αλλά και για πώληση των περιουσιακών στοιχείων Τραπεζών έχουν ξεκινήσει από την πλευρά της τρόικας εδώ και καιρό.
 
Μάλιστα, ρόλο “ενορχηστρωτή” έπαιζε και παίζει η Τράπεζα της Ελλάδος (υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ), με τη σιωπηρή στήριξη του Υπουργού Οικονομικών.

Η συγχώνευση της Εθνικής Τρ. με την Alpha Bank θα ήταν θετική για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας.
Περισσότερες εξελίξεις στον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο ανέμενε η UBS, όπως προκύπτει από το report της με τίτλο "ανάγκη για συγχωνεύσεις".

Ο οίκος τονίζει ότι οι συγχωνεύσεις στον Ελληνικό Τραπεζικό χώρο θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα, με ισχυρότερους ισολογισμούς και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη πρόσβασή τους στις Αγορές και τη βελτίωση της θέσης τους στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη. Παρά όμως τα οφέλη, οι συγχωνεύσεις δεν θα πρέπει να θεωρούνται πανάκεια - ειδικά για θέματα Κρατικού χρέους, ρευστότητας και ποιότητας του ενεργητικού και τα προτεινόμενα deals θα αξιολογούνται κατά περίπτωση.

Oι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις είναι θετικές για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο αλλά δεν λύνουν τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τράπεζες: Την υψηλή έκθεσή τους στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα αλλά και την εξάρτησή τους για ρευστότητα από την ΕΚΤ. Αυτό αναφέρουν οι KBW και Goldman Sachs σε ξεχωριστές εκθέσεις τους με αφορμή την πρόταση συγχώνευσης που απηύθυνε η Εθνική Τράπεζα προς την Alpha Βank.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σημαντική νευρικότητα στην Αγορά (αλλά και στους κόλπους της Κυβέρνησης) δημιούργησαν οι πρόσφατες δηλώσεις Στρος – Καν σε Γαλλικό ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, δύο μήνες μετά την εκλογή του (από τον Δεκέμβριο του 2009), είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Ντομινικ Στρος-Καν είχε τότε προειδοποιήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι οι Ευρωπαίοι Ηγέτες δεν θα δέχονταν μονομερή παρέμβαση του Ταμείου, σε Χώρα της Ευρωζώνης.

Κατά της χρήσης των κεφαλαίων του ταμείου στήριξης καθ' οιονδήποτε τρόπο για την επαναγορά Κρατικών ομολόγων τάσσεται η Bundesbank στη μηνιαία της έκθεση. Παράλληλα, τάσσεται κατά της χορήγησης δανείων με ευνοϊκότερους όρους για την αγορά Κρατικών ομολόγων, πρόταση την οποία στηρίζει η Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, στις 2 Μαρτίου θα ανακοινωθεί η μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί στα νέα “stress tests” στα οποία θα υποβληθούν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες, όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Michel Barnier. Επισημαίνεται πως στόχος της Κομισιόν είναι να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των “τεστ κοπώσεως” κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και μάλιστα με πιο αξιόπιστη μεθοδολογία μετά τις αμφισβητήσεις που εκφράστηκαν ανοιχτά για τον πρώτο γύρω των “stress tests”.

Επιφυλακτική έως κακή η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς η εκλογική ήττα Μέρκελ και πολύ περισσότερο οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες φαίνεται ότι υπερτερούν από τα θετικά μηνύματα της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ κλάδου μεταποίησης της Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο κοντά σε υψηλό 11 ετών, στο 59 από 57,3 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

Επίσης νέα άνοδος του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στην Γερμανία καταγράφηκε τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του οικονομικού ινστιτούτου Ifo ενισχύθηκε για ένατο διαδοχικό μήνα τον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα στο 111,2 από 110,3 τον προηγούμενο μήνα.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Και όλα αυτά ενώ σήμερα η Wall Street παραμένει κλειστή λόγω της "Ημέρας του Προέδρου".

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μόλις τέσσερις οι “πράσινες” εξαιρέσεις στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank (+5,01%, αλλά και κλείσιμο στα χαμηλό ημέρας), Τιτάν (+1,44%), Εθνική (+0,4%) και Jumbo (+0,35%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Αγροτική (-11,7%), ενώ ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 10% οι Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο, του 8% οι Eurobank, MIG και του 6% οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Κύπρου. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά (καθώς ενεργοποιήθηκαν συνεχόμενα ΑΜΕΜ για τους τίτλους των Εθνικής και Alpha Bank), υποχωρώντας μέχρι τις 1698,44 μονάδες (10.34).

Απότομη και περίπου κάθετη εκτίναξη μέχρι τις 1747,17 μονάδες (10.53), όμως μετά τις 14.02 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1661,77 μονάδες (16.55) και έκλεισε τελικά στις 1668,25 μονάδες με απώλειες 2,73%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 259 εκατ. (ο αμέσως προηγούμενος μεγαλύτερος τζίρος στις 26/5/2010 με 303,4 εκατ.) από τα οποία τα 7,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές έναντι 133 πτωτικών, ενώ 32 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 19,38%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά τους πρώτους “κραδασμούς” που θα φέρει στο Χ.Α. η ασυμφωνία στο deal Εθνικής – Alpha, η Σοφοκλέους θα επιστρέψει σε θετικό βηματισμό, εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Το Χ.Α. έχει ήδη πάρει την ανιούσα προεξοφλώντας τις θετικές προοπτικές για την Ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται να εκδηλώσει τα πρώτα θετικά σημάδια από το μέτωπο των macro εντός του β’ εξαμήνου του 2011.

Στη δεδομένη στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ συστήνει τοποθετήσεις, ενώ δεν αποκλείει νέες προσπάθειες συγχωνεύσεων στο εγχώριο Τραπεζικό σύστημα.

Η Αγορά θέλει “δυνατά νέα” και αυτά καθυστερούν, τονίζει με σημασία ο Στρατής Πολυχρονέας.

Βέβαια από την άλλη, οι συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό της Χώρας δεν πρόκειται να αλλάξουν άμεσα ή βραχυπρόθεσμα, καθώς η επιδείνωση των “δεικτών ασφυξίας” θεωρείται πιο πιθανή, εκτός ίσως από την περίπτωση εκείνη που θα βελτιωθούν σημαντικά το κόστος αλλά και το ύψος εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους.

Δυστυχώς η ΕΕ συνεχίζει να καθυστερεί να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για τον τερματισμό της κρίσης χρέους των Χωρών με την άνοδο των 10ετών spread της Πορτογαλίας να θεωρείται τουλάχιστον φυσιολογική μετά και τις δηλώσεις του Eurogroup και Ecofin. Πλέον το ενδιαφέρον των επενδυτών, πλην βεβαίως από τις εξελίξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, μεταφέρεται και στις εκλογές στην Ιρλανδία.

Επίσης σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. από την στιγμή που οι εξελίξεις πάνε πίσω θεωρείται φυσιολογικό η επιφυλακτικότητα να επιστρέψει στο Τραπεζικό ταμπλό, ενώ σαν αρνητικό μήνυμα εκλήφθηκε από τις Αγοράς και η εκλογική ήττα της Καγκελαρίου Μέρκελ (η χειρότερη της τελευταίας 50ετίας) στο Αμβούργο.

“Επόμενο ραντεβού στις 1620 μονάδες”, τονίζει με έμφαση ο Μάνος Χατζηδάκης που εκτιμά ότι η μη επιτυχής κατάληξη του deal θα αυξήσει το βαθμό μεταβλητότητας της Αγοράς ανοίγοντας το εύρος διακύμανσης σε μετοχές και δείκτες.

Εφιστάται η προσοχή σε φαινόμενα επενδυτικού ενθουσιασμού τα οποία διαχέονται σε άσχετους τίτλους και τα οποία εσωκλείουν αυξημένο ρίσκο εγκλωβισμού καθώς τα τρέχοντα επίπεδα δεν είναι τα χαμηλά 12ετίας, οι δε αποδόσεις που έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς δίνουν την δυνατότητα σε πολλά χαρτοφυλάκια να κινηθούν πιο άνετα σε επίπεδο ρευστοποιήσεων.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι τελευταίες εξελίξεις ψαλιδίζουν σοβαρά τις προσδοκίες, ενώ στην σημερινή συνεδρίαση εντυπωσίασε η προσφορά τίτλων.

Κατά τον κ. Χατζηδάκη σημαντικό προβληματισμό στις Ευρωπαϊκές Αγορές και πιθανότατα και στην Ελληνική Κυβέρνηση θα φέρει η πρόσφατη εκλογική ήττα της Καγκελαρίου κ. Μέρκελ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v