Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο… τραπέζι μέχρι και η δημόσια πρόταση

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο κατοχύρωσης διψήφιων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών οι μέχρι τελευταία αντιστάσεις ενδέχεται να επιβεβαιωθούν σαν στηρίξεις. Κλειδί οι «πωλήσεις αέρα» και η… ταχύτητα των εξελίξεων σε ΕΤΕ-Alpha Bank.

Εμμένει στις θέσεις της η Alpha Bank, σύμφωνα με την Αναστασία Παπαιωάννου, εμμένει στις θέσεις της και η ΕΤΕ, σε μία συγκυρία, που χρηματιστηριακά εμφανίζονται νέοι joker στο παιχνίδι.

Με βασικούς δείκτες, μετοχές να επιβεβαιώνουν- στις 18/2- την τεχνικότητα της βραχυπρόθεσμης τάσης με τον Γενικό στις 1.715,13, τον FTSE 20 στις 809,26, την Eurobank στο συν 16,9% αλλά με τη μετοχή της Εθνικής μόλις στα 7,57 ευρώ.

Πρακτικά για τη μετοχή της ΕΤΕ όλο αυτό, που…συνέβηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν στάθηκε ικανό να "δοκιμάσει" την κρίσιμη ζώνη αντιστάσεων από τα 7,0 έως τα 8,1 ευρώ.

Ωστόσο πονταρίσματα επιχειρήθηκαν στις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, με το…ξέσπασμα της Πειραιώς, την ανάλογη κίνηση των Κύπρου, Marfin Popular, τηνAlpha Bank στα 4,79 και τις ΤΤ και ΑΤΕ στα 4,12 και 0,94 ευρώ

Η ακραία απόδοση των περισσότερων μετοχών παραπέμπει ευθέως σε άμεση εισροή "κερδοσκοπικού" (πείτε το και έτσι…) βραχυπρόθεσμου χρήματος, "αέρα" αλλά και σαφούς προσπάθειας αυτών, που έχουν τοποθετηθεί από την αρχή του έτους να κατοχυρώσουν υψηλότατες υπεραξίες. 

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο ΕΤΕ-Alpha Bank μπορεί να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω βραχυπρόθεσμες ρευστοποιήσεις ωστόσο η πλειονότητα των παικτών γνωρίζει πολύ καλά ακριβώς τι παίζεται σε αυτή την περίπτωση.

Γιατί αποτελεί κοινό μυστικό στην πιάτσα, πως τόσο οι πιέσεις της τρόικας- δανειστών, όσο οι παραινέσεις της ΤτΕ και της κυβέρνησης ΔΕΝ επιτρέπουν ούτε παλινωδίες ούτε αποτυχία αυτής (ή και άλλων) συμφωνιών.

Ας μην… κοροϊδευόμαστε η εντολή για μία κίνηση καταλύτη στις ελληνικές τράπεζες έχει δοθεί άνωθεν- ΠΟΛΥ ΑΝΩΘΕΝ- με το Μέγαρο Μαξίμου απόλυτα ενήμερο και κατ΄ ανάγκη σύμφωνο.

Το τελεσίγραφο και της ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρο προς κάθε αποδέκτη, πως δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα, οι δανειστές ΔΕΝ θα ανεχθούν για πολύ να χρηματοδοτούν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, πολλώ δε μάλλον το ιδιωτικό και τους επιχειρηματίες-τραπεζίτες.

Τα υπόλοιπα, κατά την εκτίμηση μας, είναι για το θεαθήναι και την…τιμή των όπλων (!).

Με γνώμονα αυτή την εκτίμηση (σχεδόν βεβαιότητα θα τολμούσαμε…) μένουμε εντός παιδιάς συνεκτιμώντας το ενδεχόμενο άμεσων ρευστοποιήσεων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, πως αρκετοί από την ομάδα του "έξυπνου χρήματος" εκμεταλλεύτηκαν την αφορμή και ρευστοποίησαν μερικές από τις θέσεις τους. Από αυτές, που μεθοδικά συγκεντρώνουν από χαμηλότερες σε τιμές.

Στο 40% φθάνει η απόδοση λ.χ για τη μετοχή της Eurobank από την αρχή του έτους, στο 38,4% για την Κύπρου, περίπου 40,6% για το ΤΤ, έως 27% για την ΑΤΕ.

Κατά την εκτίμηση μας (και σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση, που έχουμε) το "έξυπνο χρήμα" παραμένει στο παιχνίδι, συνεχίζει το ποντάρισμα του, ενώ μεθοδικά "χτίζει θέσεις σε μετοχές κρατικών οργανισμών, επιχειρήσεων που θα βγουν κερδισμένες από την συγκέντρωση της οικονομίας, από την εκχώρηση υποδομών, δραστηριοτήτων σε ξένους έναντι ευτελέστατων αποτιμήσεων.

Μας έκανε εντύπωση, πως και στην συνεδρίαση της 18/2 η σχέση πωλητών- αγοραστών, ο λόγος εκροών-εισροών για συγκεκριμένους παίκτες (από την ομάδα, που ονομάζουμε) παρέμεναν υπέρ των δεύτερων.

Το ενδεχόμενο της διόρθωσης ανοιχτό, βέβαια, για τους βραχυπρόθεσμους μόνο που οι μέχρι πρότινος αντιστάσεις ενδέχεται να επιβεβαιωθούν πλέον σαν στηρίξεις.

Σε αυτό το ενδεχόμενο περιμένουμε και αύξηση της μεταβλητότητας, του intraday, των γρήγορων κινήσεων αλλά και της διάχυσης της τάσης σε μετοχές άλλων κατηγοριών.

Ούτως ή άλλως η προσέγγιση μας εξ΄αρχής ήταν στην λογική της προεξόφλησης προς τις 25 Μαρτίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v