Με νέους joker το χρηματιστηριακό παιχνίδι...

Τα νέα μονοπάτια που ανοίγει η κίνηση της Εθνικής προς την Alpha σε τραπεζικό και χρηματιστηριακό επίπεδο. Aυτοτροφοδοτούμενη άνοδος και συγκινήσεις, το πιθανό σενάριο. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Νέα δεδομένα ίσως δημιουργήσει η πρόταση της Εθνικής προς την Alpha Bank τόσο σε χρηματιστηριακό όσο και τραπεζικό επίπεδο. Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση, σχεδόν αντανακλαστική οδηγώντας σε ανοδική διάσπαση τις 1.700 για τον Γενικό Δείκτη και τις 800 μονάδες για τον Ftse20.

Μένει βεβαίως να επιβεβαιωθεί μετά την (πρώτη;) άρνηση της Alpha.

Η πληροφορία, πως η πρόταση της Εθνικής είχε κατατεθεί εδώ και ένα μήνα προς την Alpha Bank (και προφανώς είχε την απαραίτητη πολιτική έγκριση) εξηγεί τη μεθοδική ενίσχυση των θέσεων του «έξυπνου χρήματος», ξένων διαχειριστών αλλά και ελλήνων παικτών. Οι τελευταίοι μπορεί να μην είχαν πλήρη εικόνα για το τραπεζικό παρασκήνιο διαπίστωναν όμως καθημερινά την ενεργότερη παρουσία των "ισχυρών χεριών" σε επιλεγμένες μετοχές.

Το ότι την ώρα της επισημοποίησης της πρότασης το δικαίωμα της μετοχής της ΕΤΕ εκτινάσσονταν έως 11% υψηλότερα στο χρηματιστήριο Νέας Υόρκης παραπέμπει σε προσμονή των "αγορών" σε μία καταλυτική κίνηση (και συνάμα εντυπωσιασμού) της ελληνικής πλευράς.

Δεν είναι τυχαίο, πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαν ενταθεί οι πιέσεις της ΕΚΤ προς τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα, οι παραινέσεις του διοικητή της ΤτΕ προς τους έλληνες τραπεζίτες αλλά και οι προειδοποιήσεις εκπροσώπων της τρόικας στους έλληνες τραπεζίτες στο περιθώριο της τελευταίας επίσκεψης τους στην Αθήνα.

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν, πως με την κίνηση Εθνικής- Alpha Bank δίνεται ένα διττό μήνυμα προς τις αγορές. Αφ΄ενός χρηματιστηριακά, καθώς η μόχλευση αποφέρει ήδη καρπούς (από την αρχή του έτους) ενώ στήνεται ένας επόμενος γύρος προεξόφλησης προς τις 25 Μαρτίου.

Η κίνηση από μόνη της αποτελεί εκ των πραγμάτων προοίμιο για ουσιαστικότερη συγκέντρωση δυνάμεων (κυρίως στον ιδιωτικό τομέα) κάτι, που δικαιολογεί την…εκτίναξη και των υπόλοιπων στην χθεσινή συνεδρίαση.

Κυρίως όμως επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας τραπεζικός πυλώνας, που εκτός των άλλων, θα έχει ουσιαστικό ρόλο στην χρηματοδότηση έργων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Στην τραπεζική αγορά… προεξοφλούν, πως ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο λ.χ. στην προωθούμενη fast track επένδυση στο Ελληνικό. Δεν είναι τυχαίο σημείωναν οι ίδιες πηγές πως πρωταγωνιστικό ρόλο στο ταξείδι του υπουργού Επικρατείας στο Κατάρ έχει ο Θ.Πανταλάκης (ΑΤΕ Bank).

Ενισχυτικό αυτής της εκτίμησης θεωρείται και η ανοδική πορεία που είχε τελευταία η μετοχή του Αστέρα στο πλαίσιο της προεξόφλησης μίας διαδικασίας απεμπλοκής των τραπεζικών ομίλων από θυγατρικές τους (με μη συναφή δραστηριότητα) κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί και ο Γ. Προβόπουλος.

Δεν είναι επίσης τυχαίο, πως αυτά συμβαίνουν σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση αναζητά την κατάλληλη συγκυρία και πρόσχημα για να προχωρήσει στην κατ΄ανάθεση χρονική παράταση των συμβάσεων παραχώρησης.

Η έμμεση διαρροή από κυβερνητική πηγή πως βρίσκονται σε συζητήσεις με την Hochtief για την προοπτική επιμήκυνσης της σύμβασης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για άλλα 20 έως 30 χρόνια φαίνεται πως ενισχύει αυτές τις εκτιμήσεις.

Όσον αφορά στη χθεσινή συνεδρίαση αναλυτικά στοιχεία δίνονται τόσο στο χρηματιστηριακό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου όσο στις λεπτομέρειες της κίνησης Εθνικής- Alpha Bank

Πρακτικά αιχμή της αντίδρασης ήταν- από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης- ο τραπεζικός κλάδος με την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών να λειτουργεί…εκρηκτικά για τις υπόλοιπες του κλάδου και το σύνολο των μετοχών του 20άρη.

Από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης στήθηκε ένα κερδοσκοπικό πάρτυ με πρωταγωνιστές κυρίως βραχυπρόθεσμους παίκτες και όσους έσπευδαν να καλύψουν τις θέσεις πώλησης (short) που διατηρούσαν ανοιχτές στην αγορά Παραγώγων και σε Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης σε τραπεζικούς τίτλους.

Ακόμη και ξένοι διαχειριστές (ενδεικτική είναι η περίπτωση του fund Fortelus) που δεν περίμεναν την κίνηση της ΕΤΕ υποχρεώθηκαν να κλείσουν τα ΣΜΕ τους αλλά και να αγοράσουν από την υποκείμενη αγορά τραπεζικές μετοχές για να αντισταθμίσουν τις απώλειες τους (short covering).

Κίνηση, που επέδρασε…αυτοτροφοδοτούμενα στην αγορά ωθώντας έως και 15% υψηλότερα μετοχές του κλάδου, που ακολουθούνταν άμεσα από τίτλους εταιρειών άλλων κατηγοριών.

Η θεαματική εκτίναξη των συναλλαγών στα περίπου 200 εκατ. ευρώ (στην συνεδρίαση της 18/2) αποδίδεται στην εσπευσμένη εισροή βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, που προσβλέπουν σε άμεση συνέχιση της βραχυπρόθεσμης φοράς. Κάτι, που ανεβάζει και τον βαθμό απόδοσης και το ποσοστό ρίσκου στο ενδεχόμενο κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Ωστόσο χρηματιστηριακοί αναλυτές σημείωναν, πως επικείμενη επιβεβαίωση των πρώτων αντιστάσεων (ενδεικτικά οι 815 μονάδες για τον Ftse20) ανοίγει τον δρόμο για μία αυτοτροφοδοτούμενη ανοδική κίνηση με αιχμή τις τράπεζες και συνακόλουθο ένα μεγάλο μέρος του…ταμπλώ.

Ούτως ή άλλως συμπληρώνουν τις προηγούμενες εβδομάδες θεσμικοί διαχειριστές, βραχυπρόθεσμοι παίκτες, επιχειρηματίες, χρηματιστές και επενδυτικοί κύκλοι είχαν ενισχύσει σημαντικά τις μετοχικές θέσεις τους.

-------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Οι αποκρατικοποιήσεις, η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αλλά κυρίως η πρόταση εξαγοράς της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank βρέθηκαν στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος την εβδομάδα που πέρασε βάζοντας νέους καταλύτες στην αγορά.

Πλέον εκτός από τις αποφάσεις της 11ης Μαρτίου η Ελληνική αγορά θα παρακολουθεί οτιδήποτε σχετικό με την αξιοποίηση των εισηγμένων συμμετοχών του Δημοσίου, εξέλιξη η οποία είχε θετική υποδοχή από την αγορά.

Σε μια οικονομία όπου το δ’ τρίμηνο η δραστηριότητα μειώθηκε κατά 6,6% και τα spreads επιμένουν πεισματικά να κινούνται πάνω από τις 800 μονάδες είναι ζωτικής σημασίας για την χρηματιστηριακή αγορά να βρει ένα νέο θέμα για να επιχειρηματολογήσει για τις προοπτικές που μπορεί να έχει στο άμεσο μέλλον της.

Επίσης είναι μια επιλογή που θα δείξει αν υπάρχει η βούληση για να προχωρήσουν στην πράξη οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την μείωση του μεγέθους του κράτους και την άμεση είσπραξη εσόδων.

Το ενδεχόμενο deal της Αlpha bank με την Εθνική Τράπεζα ανοίγει ένα μεγάλο κύκλο συζήτησης αλλά και ενεργειών για τις αναδιαρθρώσεις του τραπεζικού κλάδου καθώς πλέον όλος ο κλάδος μπαίνει σε φάση ζυμώσεων με την συγκέντρωση των εγχώριων σχημάτων. Ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε και ένα ρίσκο αποτυχίας ή αστοχίας το οποίο όσο η αγορά προτιμολογεί γρήγορα την επιτυχή έκβαση των εγχειρημάτων θα είναι και μεγαλύτερο.

Πέρα από την φημολογία των τραπεζικών deals, το ενδιαφέρον της εγχώριας αγοράς στρέφεται την ερχόμενη εβδομάδα και στα αποτελέσματα δ’ τριμήνου τα οποία θα εμπλουτίσουν το περιεχόμενο νέων της χρηματιστηριακής αγοράς με κυριότερες ανακοινώσεις αυτές των Frigoglass (22/2), Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Marfin Popular, Jumbo (24/2) και ΟΤΕ (25/2).

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να ολοκλήρωσε μια πολύ προσεκτική διόρθωση αφού η προσέγγιση του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών δεν έδωσε σήμα πώλησης, οι τζίροι συρρικνώθηκαν σημαντικά κάτω από τα 100 εκ. ευρώ ως αποτέλεσμα της μείωσης της προσφοράς και οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί αρκετά από τις πολύ υπερτιμημένες ζώνες τιμών στις οποίες είχαν περιέλθει όταν η αγορά κατέγραψε υψηλό πάνω από τις 1.700 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα έχει και το εβδομαδιαίο διάγραμμα το οποίο μετά από την ανάπαυλα του πτωτικού διαλείμματος δείχνει «πιο δεμένο» βάζοντας τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδο βολής αρχικά από την καταγραφή νέου υψηλού και την οριοθέτηση του νέου στόχου που βρίσκεται στα επίπεδα των υψηλών του περυσινού Αυγούστου (1.790 μονάδες).

Η δυναμική της αγοράς και ο τρόπος με τον οποίο ο Γενικός Δείκτης απορρόφησε την προσφορά στο εύρος 1.702 – 1.605 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητες η επόμενη εβδομάδα να κινηθεί εκ νέου ανοδικά φλερτάροντας με νέα επίπεδα αναφοράς. Η πολύ ήπια διόρθωση για τα δεδομένα των αποδόσεων που έχουν καταγραφεί εκτιμούμε ότι διατηρεί την επενδυτική ψυχολογία σε καλό επίπεδο επιτρέποντας εισροές και αποδόσεις σε μεγαλύτερα γκάμα χαρτιών και επιλογών.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι όλοι οι τίτλοι αξίζουν να συμμετέχουν από εδώ και πέρα στο πάρτι ανόδου της αγοράς. Η εστίαση μας παραμένει αυστηρά σε τίτλους με ειδικό περιεχόμενο (αποκρατικοποιήσεις, στόχοι εξαγορών κλπ) και συμπαγή θεμελιώδη καθώς οι δυσκολίες της πραγματικής οικονομίας είναι ακόμα παρούσες και οι κίνδυνοι αστοχιών καθόλου αμελητέοι δεδομένης της ανόδου που έχει προηγηθεί".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.715,13 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 5,75% και ετήσια κέρδη 21,30%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 6,71%, ο Mid 30 με κέρδη 7,06% και ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 4,35%.

Από τους επιμέρους κλάδους τα σημαντικότερα κέρδη σημείωσαν: 13,35% οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, 10,11% οι Πρώτες Ύλες και 9,37% οι τράπεζες.

Μόνος κλάδος με εβδομαδιαίες απώλειες στο ΧΑ, οι Ασφάλειες με (-2,49%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελεύθερη Τηλεόραση (51,58%), Elbisco (39,47%), Crown Hellas Can (38,60%), Κυριακούλης (37,21%), Αστήρ Παλάς (30,10%), Vivere (26,67%), Avenir (25%), Μπήτρος (24,53%), Eurobank (20,92%) και TT (20,47%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ελφίκο (- 28,13%), Κλωστ. Ναυπάκτου (-15,91%), Νεώριον (-15,52%), Δούρος (-13,79%), Αττικές Εκδόσεις (-11,76%), Σαραντόπουλος Κυλ./Μύλοι (-11,76%), Παίρης Πλαστικών (-11,54%), ΕΛΙΧΘ (-11,11%), Olympic Catering (-10%) και Mάθιος Πυρίμαχα ( -9,88%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v