Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Παίρνουν τα κέρδη της Παρασκευής

Τα "μαύρα σύννεφα" στο deal ΕΤΕ-Alpha "κλονίζουν" τις τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα αυτές που υπεραπέδωσαν την Παρασκευή. Κέρδη 8,1% για τη μετοχή της Alpha, συντηρητικότερη η συμπεριφορά της ΕΤΕ.

Άλλα λένε επίσημα οι δύο πλευρές και κυρίως αυτοί της Alpha Bank και άλλα «δείχνει» το ταμπλό.

Χαμηλότερα έως 1,34% διαμορφώνονται οι δύο βασικοί δείκτες με τον Γ.Δ. στα επίπεδα των 1.700 και τον FTSE-20 οριακά στις 805 μονάδες.

Έως 12% υψηλότερα στα 5,34 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, έως 2,8% η Εθνική στα 7,78 ευρώ.

Η διοίκηση της Alpha Bank φέρεται να ξεκαθαρίζει τις θέσεις της, ωστόσο, το ταμπλό προεξοφλεί τα αντίθετα και κατά την εκτίμηση έμπειρων χρηματιστών ένα σαφές αρμπιτράζ επωφελεία της Alpha Bank.

Η ουσία είναι, όπως δηλώνουν τα ίδια έμπειρα στελέχη, πως η μακρά περίοδος συνομιλιών των δύο πλευρών και η πανταχόθεν ασφυκτικές πιέσεις δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας.

Στις 18 Ιανουαρίου η Εθνική Τράπεζα υποβάλει στην Alpha Bank πρόταση σχετικά με τη συγχώνευση των δύο ομίλων.

Στις 3 Φεβρουαρίου, οι δύο πλευρές υπογράφουν συμφωνία εμπιστευτικότητας, αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και αποχής από τη λήψη εναλλακτικών μέτρων με τα στελέχη των τραπεζών να καταλήγουν σε συζητήσεις σχετικά με τους ακριβείς όρους της πρότασης.

Η συμφωνία προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με βάση την πρόταση, τη 18η/2, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή.

Θεωρείται απίθανο, από ανθρώπους της αγοράς, μία τόσο σημαντική συμφωνία να κυοφορείται, να συζητείται και να δείχνει πως καταλήγει για περισσότερο από ένα μήνα, και το αποτέλεσμα να είναι ανεπιτυχές.

Και μόνο το γεγονός πως ο Απ. Ταμβακάκης ενημέρωσε περισσότερους από 300 διαχειριστές κυρίως ξένων αλλά και εγχώριων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, δείχνει τη σοβαρότητα του εγχειρήματος.

Δεν νοείται προετοιμασία μηνός για μία τόσο σημαντική συμφωνία, με τους ξένους να τοποθετούνται μεθοδικά από την αρχή του έτους σε μετοχές και των δύο τραπεζικών ομίλων και η κατάληξη να είναι αυτή που φαίνεται.

Επιμένουμε να θεωρούμε το Χρηματιστήριο προεξοφλητικό μηχανισμό και από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης ούτε η συμπεριφορά των Alpha Bank, ΕΤΕ ούτε η τεχνικότητα των Γ.Δ. και FTSE-20 αλλάζει στο ελάχιστο την εκτίμησή μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v