Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν θέλει δεύτερο… τραπεζικό ναυάγιο το ΧΑ

Μαζικές ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων, πιέζουν έως και 6% χαμηλότερα τραπεζικές μετοχές. Ωστόσο, παρά την πίεση αντέχουν οι στηρίξεις για Γ.Δ. και FTSE. Κρατούν με υψηλό τζίρο ETE (7,60-8,10 ευρώ) και Alpha (5,19-5,68 ευρώ).

Μετά την υπερθέρμανση το… σκωτσέζικο ντους.

Η διελκυστίνδα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα της συμφωνίας Εθνικής – Αlpha Bank, οδηγεί κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίχτες σε επίσπευση της κατοχύρωσης θέσεών τους.

Έτσι, για βασικούς δείκτες, μετοχές η μεταβλητότητα ξεπερνά το μέσο ημερήσιο όρο των τελευταίων εβδομάδων και δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά και παγίδες ακόμη και για όσους κινούνται από ώρα σε ώρα.

Είναι ενδεικτικό πως για τον Γ.Δ. μέγιστη τιμή διαμορφώθηκε περίπου στις 10:55 και τις 1.747,17 μονάδες και ελάχιστη στις 1.697,54, λίγο πριν τις 12:30.

Ανάλογα για τον FTSE-20 η διακύμανση διαμορφώνεται μεταξύ 821,9 και 798,1 μονάδων.

Για τις μετοχές του 20άρη έχουν διευρυνθεί οι αρχικές απώλειες, φτάνοντας έως και το 7% για τη μετοχή της Αγροτικής που υποχωρεί στα 0,88 ευρώ, έως και το 5,5% για το ΤΤ που διορθώνει έως τα 3,9 ευρώ.

Οι συναλλαγές στα 140 εκατ. ευρώ, στις 12:47, με 37,2 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, περίπου όσα και στη μετοχή της Εθνικής.

Έως 10,9% αντιδρούσε πριν από λίγο η μετοχή της πρώτης στα 5,31 ευρώ, έως 1,6% της δεύτερης στα 7,69 ευρώ.

Από την αρχή, πριν καν τη συνεδρίαση, είχε τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση η επιβεβαίωση χαμηλότερων τιμών που μέχρι και τα μισά της Παρασκευής αποτελούσαν αντιστάσεις για τον Γ.Δ. και τον FTSE-20 και που προς το τέλος της ίδιας συνεδρίασης μετατράπηκαν σε ζώνες στήριξης.

Μέχρι τώρα και παρά τα όσα αντιφατικά δημοσιοποιούνται ή φημολογούνται στην αγορά, τόσο ο ΓΔ όσο και ο 20άρης παραμένουν πάνω από αυτές τις τιμές.

Για τους βραχυπρόθεσμους και όσους κινούνται στο πλαίσιο το πολύ τριών συνεδριάσεων θα πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί το αργότερο έως και την Τετάρτη.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να αναμένονται μαζικότερες ρευστοποιήσεις.

Δεδομένης της κρισιμότητας της γενικότερης κατάστασης στην ελληνική οικονομία, ένα πιθανό… ναυάγιο στη συμφωνία Εθνικής – Alpha Bank, θα ήταν πολλαπλασιαστικά καταστροφικό σε σχέση με το εγχείρημα του Νοεμβρίου του 2001, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Παράλληλα, ελάχιστοι είναι αυτοί στην αγορά που εκτιμούν πως ένα τόσο σύνθετο βήμα, πως μία πανταχόθεν επιβαλλόμενη κίνηση, θα μπορούσε να οδηγηθεί σε… ναυάγιο.

Κάτι, που κατά την εκτίμησή μας, αποτυπώνεται στην επίμονη ανοδική αντίδραση της Alpha Bank, καθώς μερίδα παιχτών δεν αποκλείει την επάνοδο της Εθνικής με δελεαστικότερους όρους.

Ανεξάρτητα πάντως από την κατάληξη του deal ΕΤΕ-Alpha η πρώτη... σφαίρα έπεσε, ανοίγοντας χώρο για την εκδήλωση και άλλων πρωτοβουλιών συγχώνευσης στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v