Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στον απόηχο της υπόθεσης ΕΤΕ-Alpha

Σημαντική προσφορά μετοχών εκδηλώνεται για δεύτερη ημέρα στη Σοφοκλέους στον απόηχο της μη ευόδωσης του deal ΕΤΕ - Alpha. Κινδυνεύουν οι πρώτες στηρίξεις για ΓΔ. Kλειδί παραμένει η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Alpha.

Ψαλίδισε τις προσδοκίες η μη ευόδωση της συμφωνίας Εθνικής-Alpha Bank, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος αποδίδοντας εύγλωττα το κλίμα και την διάθεση που επικράτησαν στο ΄΄καυτό 2ήμερο΄΄ της 18ης και 21ης Φεβρουαρίου.

Στην πληθώρα των εμπεριστατωμένων άρθρων, αναφορών και σχολιασμών του euro2day αναδεικνύεται το προσκήνιο και βεβαίως το παρασκήνιο της υπόθεσης. Ένα 2ήμερο όμως, που φέρνει τα… πάνω- κάτω στο ταμπλό και στο οικονομικό επιτελείο, αγγίζοντας και υψηλότερα πολιτικά επίπεδα.

Το χθεσινό ΄΄άδειασμα΄΄ πίεσε τον μεν Γενικό Δείκτη στις 1.668, τον FΤ 20 στις 784,5 μονάδες με άμεση απόσυρση βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων και ΄΄αέρα΄΄ από την πλειονότητα των πονταρισμάτων, που είχαν γίνει με ορίζοντα το πολύ τριών συνεδριάσεων.

Ωστόσο παραμένουμε ψύχραιμοι ακόμη και για την υπόθεση της συμφωνίας, με αφορμή κυρίως την διακύμανση πρωτίστως της Alpha Bank και δευτερευόντως της Εθνικής.

Η στήλη κρατά τις χθεσινές (προ)συνεδριακές εκτιμήσεις και αναφορές της και συγκεκριμένα τόσο αυτήν που αφορούσε στην Εθνική:  "Πρακτικά για τη μετοχή της ΕΤΕ όλο αυτό, που…συνέβηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν στάθηκε ικανό να "δοκιμάσει" την κρίσιμη ζώνη αντιστάσεων από τα 7,0 έως τα 8,1 ευρώ" .

Αλλά και , ό τι ΄΄…το τελεσίγραφο και της ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρο προς κάθε αποδέκτη, πως δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα, οι δανειστές ΔΕΝ θα ανεχθούν για πολύ να χρηματοδοτούν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, πολλώ δε μάλλον το ιδιωτικό και τους επιχειρηματίες-τραπεζίτες. Τα υπόλοιπα, κατά την εκτίμηση μας, είναι για το θεαθήναι και την…τιμή των όπλων (!).

Με γνώμονα αυτή την εκτίμηση (σχεδόν βεβαιότητα θα τολμούσαμε…) μένουμε εντός παιδιάς συνεκτιμώντας το ενδεχόμενο άμεσων ρευστοποιήσεων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, πως αρκετοί από την ομάδα του "έξυπνου χρήματος" εκμεταλλεύτηκαν την αφορμή και ρευστοποίησαν μερικές από τις θέσεις τους. Από αυτές, που μεθοδικά συγκεντρώνουν από χαμηλότερες σε τιμές.΄΄

Από το ίδιο σχόλιο (…στο τραπέζι μέχρι και η δημόσια πρόταση) σημειώνουμε και πάλι πως ΄΄…το ενδεχόμενο της διόρθωσης ανοιχτό, βέβαια, για τους βραχυπρόθεσμους μόνο που οι μέχρι πρότινος αντιστάσεις ενδέχεται να επιβεβαιωθούν πλέον σαν στηρίξεις. Σε αυτό το ενδεχόμενο περιμένουμε και αύξηση της μεταβλητότητας, του intraday, των γρήγορων κινήσεων αλλά και της διάχυσης της τάσης σε μετοχές άλλων κατηγοριών.

Ούτως ή άλλως η προσέγγιση μας εξ΄αρχής ήταν στην λογική της προεξόφλησης προς τις 25 Μαρτίου.

Εμμένουμε ειδικά στην τελευταία πρόταση και την επισήμανση…π ρ ο ς τις 25 Μαρτίου (ορισμένοι εκτιμούν, πως το κλίμα μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει νωρίτερα (από τις 11/3) τη στιγμή που η χθεσινή… ντρίπλα της Βudensbank (δηλαδή τις μέρες, που επισκέπτεται το Βερολίνο ο έλληνας πρωθυπουργός και τον καλοδέχεται η γερμανίδα καγκελάριος ) επιβεβαιώνει όσους έγκαιρα έκαναν λόγο για πολύ σύνθετο και κλειστό παιχνίδι μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Κάτι, που κατά την προσωπική εκτίμηση μας μάλλον θα πρέπει υποτίμησε ο υπουργός Οικονομικών και ενδεχομένως να παρέσυρε - για πολλοστή φορά- και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις τελευταίες ΄΄αποκαλύψεις του Στρος Καν΄΄ η ευρύτερη- συνολικότερη εικόνα σχηματοποιείται μέρα με τη μέρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v