Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη στις 1.600 μονάδες

Χάνουν τις πρώτες σημαντικές στηρίξεις Γενικός Δείκτης και 20άρης. Σε κίνδυνο οι 1.610 και 750 μονάδες αντίστοιχα, με απώλειες έως και 5,2% για μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Στα 7,3 ευρώ η Εθνική, στα 4,86 ευρώ η Alpha Bank.

Τον ...ασυμμάζευτο έχει το ΧΑ.

Με μαζικό «άδειασμα» και εσπευσμένες ρευστοποιήσεις κυρίως από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων, βασικοί δείκτες, μετοχές… βυθίζονται έως και 3,8% χαμηλότερα. Προς τις 750 μονάδες ο FTSE 20, προς τις 1.610 ο Γενικός και με τον τραπεζικό κλάδο να επιστρέφει χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεών του.

Περισσότερα από 16,5 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια μέχρι και 4,8% χαμηλότερα για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που νωρίτερα είχε διορθώσει και στα 7,26 ευρώ.

Σημαντική προσφορά 11,4 εκατ. ευρώ και στη μετοχή της Alpha Bank που διορθώνει 3,5% προς τα 4,85 ευρώ.

Και όπως πολύ εύστοχα σημειώνει ο φίλος Κυριάκος (από τον σημερινό «Εκηβόλο») «ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμπλοκή της Citigroup και της JP Morgan που είχαν ρόλο συμβούλου της Alpha Bank στην σχετική διαδικασία. Και που πιθανόν να ελέγχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών της τράπεζας».

Ενδιαφέρον όμως θα είχε και η πιθανή θέση της Citigroup, που μια μέρα πριν την ανακοίνωση της πρότασης της Εθνικής εκτιμούσε για τις τραπεζικές μετοχές “underweight” και ανέμενε διόρθωση 5-10% στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι συναλλαγές πριν από λίγο, στις 14:12, προσέγγιζαν τα 79 εκατ. ευρώ, με υψηλούς τζίρους σε Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, σε ένα συντονισμένο «άδειασμα» και μη τραπεζικών τίτλων.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και σε ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου πιέζονται μετοχές εταιρειών όπως ΓΕΚ-Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Alapis, Intralot, αλλά και αρκετών ακόμη από την ίδια κατηγορία.

Απώλειες έως και 8,7% για μετοχές του SmallCap, με τις Axon, Δρομέα, εβζ, Intrakat, Intracom, Κλουκίνα-Λάππα, Proton Bank, Παρνασσό και αρκετών ακόμη που παραπέμπουν ευθέως σε αποχώρηση βραχυπρόθεσμων παικτών. Αλλά και όσων από αυτούς που λάβαιναν θέσεις σταθερά από την αρχή του έτους και επιχειρούν να διασφαλίσουν μέρος των υπεραξιών τους.

Είναι ενδεικτικό πως παρά την σημαντική διόρθωση των τελευταίων δυο ημερών, για τη μετοχή της Alpha Bank η απόδοση φτάνει το 27,6% από την αρχή του έτους, στο 22,7% για την Eurobank, αλλά και στο 17,7% για τον ΟΤΕ, στο 17,9% για τον ΟΠΑΠ, στο 13,6% για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v