Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθύ κόκκινο το ταμπλό λόγω ΕΤΕ - Alpha

Κατακοκκινίζει το ταμπλό, καθώς «αδειάζονται» τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη, πλην Motor Oil, τη στιγμή που ΕΤΕ-Alpha παρασύρουν έως και 3,7% χαμηλότερα τις μετοχές του κλάδου.

Κατακοκκινίζει το ταμπλό, καθώς «αδειάζονται» τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη, πλην Motor Oil. Εύλογα τα ερωτήματα που δημιουργούνται στην αγορά, τη στιγμή που ΕΤΕ-Alpha Bank παρασύρουν έως και 3,7% χαμηλότερα τις μετοχές του κλάδου.
...

Πρωτόγνωρα τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες γενικότερα.

Στον ίδιο ρυθμό και το ΧΑ, που «πληρώνει» τις συνέπειες της «υπόθεσης ΕΤΕ – Alpha Bank».

Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να… κρεμούν από τις πρώτες κιόλας εντολές των βραχυπρόθεσμων παιχτών, αναδύοντας εικόνα κατάρρευσης σε τράπεζες, FTSE-20 και το… ταμπλό.

Σχεδόν 3% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.610 μονάδες έως 3,2% διορθώνει ο 20άρης που με το ζόρι κρατά τις 760 (στις 10:55) και με την αξία των συναλλαγών να φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30-35 λεπτά της συνεδρίασης.

Ανάλογη εικόνα για το σύνολο του ταμπλό με εξαίρεση από τον 20άρη τη Motor Oil.

Στα 0,80 η ΑΤΕ, στα 3,58 το ΤΤ, στα 3,18 η Κύπρου, στα 4,61 η Eurobank, αθρόες πωλήσεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ να αποδίδουν εύγλωττα την εξαιρετικά αρνητική εικόνα των πρώτων λεπτών της συνεδρίασης.

Σε αυτήν την «πονηρή» συγκυρία, όλα όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο κυρίως όμως, στο παρασκήνιο, έχουν όνομα, επίθετο και… διευθύνσεις.

Και αποτελεί απαίτηση μεγάλης μερίδας παιχτών να απαντηθούν αρκετά ερωτήματα, να διευκρινιστούν πολλές λεπτομέρειες.

Έως 4,2% χαμηλότερα η Alpha Bank, στα 4,82 ευρώ, έως 3,3% η Εθνική στα 7,35 ευρώ.

Με την Εθνική να έχει αποδεδειγμένα και τεχνικά το μεγαλύτερο βάρος και πρόβλημα αυτές τις ημέρες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις εξελίξεις.

Λίγο μετά τις 11:00 οι απώλειες για τον 20άρη διευρύνονταν στο 3,2%, καθώς υποχωρούσε οριακά χαμηλότερα των 760 μονάδων.

Με ορίζοντα το Τ+3, οι τεχνικές περιοχές που μέχρι τα μισά της Παρασκευής ήταν αντιστάσεις στη συνέχεια μετατράπηκαν σε στηρίξεις, επαναπροσαρμόζονται εκ νέου σε στηρίξεις.

Θα λέγαμε μάλιστα πως αυτή τη φορά με το βάρος και τον… πάταγο που έρχεται από τις τελευταίες τοπικές κορυφές το ΧΑ, με επιπλέον κόστος.

Σε αυτή τη συγκυρία αποδίδουμε ακόμη περισσότερη προσοχή στη συμπεριφορά κυρίως εκείνων των βραχυπρόθεσμων ξένων που τοποθετούνταν στις μετοχές των Alpha Bank και δευτερευόντως Εθνικής.

Στην τεχνική εικόνα των δύο τραπεζικών μετοχών και περισσότερο στις Alpha Bank με σχετικό διάγραμμα να έχει «ανέβει» νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Αφορμής δοθείσης αφήνονται να διορθώσουν με ελάχιστα κομμάτια μετοχές εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης.

Και λέμε αφήνονται γιατί με μόλις 10 μετοχές ο ΟΛΠ διόρθωνε 5,7% στα 14,42 ευρώ, η Lamda Development με 58 υποχωρούσε κατά 2,5% στα 3,85 ευρώ, με 730 μετοχές διόρθωνε ο ΟΛΠ κατά 3,9% στα 15,36 ευρώ.

Είναι προφανές πως… αφορμής δοθείσης κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν, αντίθετα αυτή τη φορά, την υποτίμηση πολλών των περισσότερων εισηγμένων και το άδειασμα που παρατηρείται στο ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v