Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτο το ΧΑ στη παγκόσμια κατάταξη Ιανουαρίου

Οι πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές στις τράπεζες άλλαξε την αρνητική εικόνα που σημείωνε το ΧΑ νωρίτερα. Ανοδος για ΕΤΕ (1,9%), Μυτιληναίο (4,58%). Πτώση για 3Ε. Μηνιαία κέρδη 12,69% για το Γ.Δ.

Οι πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές σε Τραπεζικούς τίτλους λίγο μετά τις 15.00 άλλαξε την αρνητική εικόνα που είχε το Χ.Α. επηρεασμένο από τις γεωπολιτικές ανησυχίες και το επιφυλακτικό κλίμα που έδειξαν να επικρατεί στις διεθνείς Αγορές.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 1344,9 μονάδες (-2,05%), όμως στην συνέχεια όχι μόνο ανέκαμψε και έσβησε τις αρχικές απώλειες, αλλά γύρισε και έκλεισε με κέρδη 0,81%

Με τις σημαντικές βοήθειες του Τραπεζικού κλάδου, αλλά και άλλων τίτλων του 20αρη, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε κατά τις τελευταία ώρα της συνεδρίαση να διεκδικεί κλείσιμο ακόμα και υψηλότερα των 1600 μονάδων, για να υποχωρήσει μάλλον άτσαλα λίγο μετά τις 16.10.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης ενδοσυνεδριακή κίνηση υψηλότερα των 1600 μονάδων είχε να “δει” από την συνεδρίαση της 27/10/2010 όταν και ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τις 1601,35 μονάδες.

Αξιοπρόσεκτη η κινητικότητα εκτός 20αρη, όπου εκτός των γνωστών “ύποπτων” (θυγατρικές Βιοχάλκο), συνεχίστηκε το “rotation” στους ημερήσιους πρωταγωνιστές, με το “μενού” να περιλαμβάνει όλο και περισσότερους τίτλους, αφού όλο και περισσότερες “φίλιες δυνάμεις” φαίνεται να δραστηριοποιούνται.

Σημαντικές υποσχέσεις άφησε ο τίτλος της Εθνικής που βρέθηκε να κλείνει εκ νέου υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ και θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκ νέου την δύσκολη ζώνη 7,20 – 7,30 ευρώ ανοδική διάσπαση της οποίας θα δώσει πιθανή κίνηση προς τα 7,88 ευρώ.

Ασφαλώς σημαντικό ρόλο για την ανάκαμψη της ψυχολογίας των αγοραστών έπαιξε κατά την σημερινή συνεδρίαση οι λιγότερες των αρχικά εκτιμόμενων πωλήσεις σε Δεικτοβαρείς μετοχές, καθώς η προσφορά απορροφήθηκε μάλλον εύκολα και από την άλλη οι φήμες – εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα διαπραγματεύεται δάνειο 50 δισ. από την ΕΕ για την επαναγορά ομολόγων της στις τρέχουσες "κουρεμένες" τιμές.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου, το Χ.Α. δείχνει να κινείται απαλλαγμένο από την κατάθλιψη και την εσωστρέφεια και μάλιστα με διαθέσεις να κλείσει κάπως την “ψαλίδα” σε σχέση με τις διεθνείς Αγορές, πάντα υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα υποτροπιάσει σημαντικά το διεθνές κλίμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι κατοχυρώσεις κερδών πραγματοποιούνται με ένα πολύ μετριοπαθή τρόπο χωρίς να διαταράσσουν την τελική εικόνα στο πρόσημο της Αγοράς και κυρίως χωρίς να δικαιώνουν απαισιόδοξες θέσεις και φέρνοντας σε σχετικά δύσκολη θέση όσους επιμένουν να διατηρούν επιθετικά “short” θέσεις.

Βασικό χαρακτηριστικό επίσης αυτής της ανόδου είναι η διατήρηση της ανοδικής εικόνας των εταιρειών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης (έστω και με σχετικό “rotation”) με την συνδρομή αυξημένων συναλλακτικών όγκων η οποία οφείλεται στην επανάκαμψη “φίλιων” εγχώριων δυνάμεων, διευρύνοντας την γκάμα επιλογών και το βάθος της Ελληνικής Αγοράς.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αναδιάρθρωση του δανείου ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Βάσει του δημοσιεύματος, η πρόταση θα δώσει την δυνατότητα στην Αθήνα να δανειστεί έως 50 δισ. ευρώ από το ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας (EFSF), για να επαναγοράσει ομόλογα σε περίπου το 75% της ονομαστικής τους αξίας.
 
"Παράλληλα, η λήξη του δανείου των 110 δισ ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ ενδέχεται να επεκταθεί στα 30 χρόνια και το επιτόκιο να μειωθεί κάτω από το 5,5%" σύμφωνα με Τραπεζίτες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων και τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα των Financial Times.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας συνέπεσε να είναι και η τελευταία του Ιανουαρίου που βρήκε τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαία κέρδη 12,69% (η καλύτερη μηνιαία επίδοση του τελευταίου εξαμήνου, με την αμέσως καλύτερη να καταγράφεται τον Ιούλιο του 2010 με μηνιαία κέρδη 17,27%) και τον Τραπεζικό δείκτη με μηνιαία κέρδη 9,72%, ενώ ο FTSE τερμάτισε τον μήνα με κέρδη 11,26%.

Πρώτο τραπέζι πίστα” από τους κλαδικούς δείκτες και σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο δείκτης των Πρώτων Υλών με μηνιαία κέρδη 24,85%, ενώ ακολούθησαν οι Τηλεπικοινωνίες με μηνιαία κέρδη 23%.

Το +12,69% του Γενικού Δείκτη φέρνει το Χ.Α. τρίτο στην παγκόσμια κατάταξη από πλευράς απόδοσης για τον μήνα Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec. Πρώτη μακρά η Αγορά της Μογγολίας με κέρδη που ξεπερνούν το 64%, δεύτερο το Βελιγράδι με κέρδη 14,52%, ενώ την τετράδα συμπληρώνει η Κύπρος με μηνιαία κέρδη 11,97%.

Σχετικά λιγότερες οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τις μεγαλύτερες απώλειες ξεχώρισε ο τίτλος του Τιτάνα (-4,22%, λόγω σημαντικής έκθεσης στην Αίγυπτο), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ και Coca-Cola) και του 1% οι ΟΠΑΠ, Κύπρου, Jumbo. Με μικρότερες απώλειες έκλεισε ο τίτλος της Motor Oil και αμετάβλητος αυτός της Αγροτικής.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+6,94% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Μυτιληναίο (+4,58%) και MIG (+2,86%).

Κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ. Ελ. Πετρέλαια, Ταχ. Ταμιευτήριο και MPB.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα αξιοπρόσεκτο εύρος περίπου 38 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 1568,58 (10.54) και υψηλό τις 1606,88 μονάδες (15.50) και έκλεισε τελικά στις 1593,3 μονάδες με κέρδη 0,13%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 114 εκατ. από τα οποία τα 4,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 105 ανοδικές μετοχές έναντι 71 πτωτικών και 27 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 7 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι βρισκόμαστε στην τελευταία φάση της κρίσης Κρατικού χρέους που ταλαιπωρεί αρκετές Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό βάζει το Χ.Α. σε φάση ανοδικής συσσώρευσης, εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Απλά η διστακτικότητα που συνεχίζει να επιδεικνύει η Γερμανική πλευρά θα δώσει τις αφορμές για τις απαιτούμενες διορθώσεις και με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος τιμών με άνω όριο τις 1700 μονάδες, αν τα “σπουδαία” έλθουν στην σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, οι επενδυτές που θα τοποθετηθούν σε “καλές” μετοχές, δεν θα βγουν χαμένοι σε ορίζοντα εξαμήνου ή στη χειρότερη περίπτωση, έτους.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χριστόπουλου, στο Χ.Α. θα συνεχίσουν να διαφαίνονται διαθέσεις υπεραπόδοσης, καθώς η ψυχολογία των αγοραστών θα έχει σαν “καύσιμο” τις χαμηλές αποτιμήσεις και τις προσδοκίες για την ύπαρξη λύσεων σε θέματα που απασχολούν το Χ.Α. και την Ελληνική οικονομία.

Από την άλλη, ανησυχητικές κρίνονται οι ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας οι οποίες αφορούν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας, αλλά και στο “καμπανάκι” της Moody’s περί υπερβολικών ελλειμμάτων στις ΗΠΑ, όπου σημειωτέον η ανάπτυξη δ’ τριμήνου του 2010 κινήθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς του αναμενομένου.
Ολοκληρώνεται ο ανοδικός κύκλος στις διεθνείς Αγορές. Τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ (σε δείγμα του 35.5% του S&P 500 η αναλογία θετικών προς αρνητικές εκπλήξεις ήταν 2,93 προς 1) και ιδίως η ανακοίνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το δ΄3μηνο μπορεί και να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου των ξένων Χρηματιστηρίων στην τρέχουσα φάση. Από τεχνικής απόψεως αν εξετασθεί η πορεία του XETRA DAX παρατηρούμε ότι αν διασπάσει και την αντίσταση των 7.231,86 μονάδων (υψηλό στις 19/05/08) μπορεί δυνητικά να κινηθεί για το υψηλό των 8.151,57 μονάδων που έχει σημειωθεί στις 13/07/07.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο υψηλό του DAX, πριν τον Ιούλιο του 2007, ήταν στις 07/03/00 και στις 8.136,16 μονάδες. Ο S&P 500, ο οποίος δεν έχει ακολουθήσει ανάλογη πορεία με αυτή του DAX, βρέθηκε στις 1.296,84 μονάδες έναντι 1.576,09 υψηλού (11/10/07) ήτοι 21.5% χαμηλότερα, όταν ο DAX διαπραγματεύεται περίπου 14% χαμηλότερα του υψηλού του.

Αυτό που προκύπτει δηλαδή από την εξέταση των δύο δεικτών είναι ότι πλησιάζουν τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν πριν ξεσπάσει η χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων τριών ετών. Σε περίπτωση λοιπόν που οι δείκτες διασπάσουν τα υψηλά τους στο σχετικά μεσοπρόθεσμο μέλλον, αυτό θα σημαίνει και ουσιαστικά ότι χρηματοοικονομική κρίση δεν υπήρξε και ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται απρόσκοπτα.

Με βάσει όμως τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υποστηριχθεί στην τρέχουσα φάση, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται να επιβραδυνθεί το 2011 και οι πληθωριστικές πιέσεις να αυξηθούν. Όσον αφορά τα του οίκου μας το ενδιαφέρον μεταφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, όπου το θέμα της κρίσης χρέους Κρατών της Ευρωζώνης αναμένεται να εισέλθει εμβόλιμα στην ατζέντα.

Τα spreads των 10ετών ομολόγων αναμένεται να αποτελέσουν ουσιαστικό σημείο αναφοράς, όπως και η περιοχή αντίστασης για τον FTSE/ASE-20 των 750-765 μονάδων.
Σε κάθε περίπτωση το Χ.Α. μπορεί να συνεχίσει να διαφοροποιείται θετικά, αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των Ελληνικών spreads και CDS, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec.

Εντυπωσιασμένος με την εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος, που επισημαίνει ότι ιδιαίτερα “φορτισμένη” δείχνει να είναι η εβδομάδα, που ξεκίνησε με τα θέματα, που απασχολούν την οικονομική κοινότητα (αυξήσεις κεφαλαίου, πιθανό σχέδιο επαναγοράς Ελληνικών ομολόγων, επίσκεψη Τρόικας, αναβρασμός Αιγύπτου, Ευρωπαϊκή Σύνοδος στις 4 Φεβρουαρίου, finish των Αμερικάνικων earnings, εκκολαπτόμενο διεθνές καθοδικό “retracement”, αξιοπερίεργο άνοιγμα μεγάλων “short” θέσεων σε επιλεγμένες εγχώριες Τραπεζικές μετοχές) να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου, όπου στατιστικώς κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι πτωτικό.

Το εκτεταμένο “σορτάρισμα” των δύο Τραπεζικών τίτλων της Alpha Bank και της Eurobank στις τελευταίες συνεδριάσεις μας δημιουργεί έντονη εγρήγορση για τη μετέπειτα πορεία τους. Πάντως από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης και οι δύο τίτλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αντίσταση, των 4,40 και 4,30 ευρώ αντίστοιχα, ανοδική διάσπαση των οποίων μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 4,80 και 4,70 ευρώ, στην κάθε περίπτωση

Ιδιαίτερα θετική ήταν η διαγραμματική εντύπωση, που άφησαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ και του Μυτιληναίου, καθώς και οι δύο αρχίζουν και απειλούν το πρόσημο της μεσομακροπρόθεσμης τάσης. Βραχυχρόνια όμως οι περιοχές των 15.7 και των 5.10 ευρώ αντίστοιχα θεωρούνται αρκετά “σκληρές”, οπότε θεωρούμε ως πολύ πιθανό ένα υγιές καθοδικό “pullback” προς τα 13,8 και 4.68 ευρώ, σημεία, όπου και θα επαναφορτίσουν την ανοδική τους πορεία.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Μυτιληναίου έδωσε σήμερα ένα πρώτο κλείσιμο υψηλότερα των 5,10 ευρώ και αν η εν λόγω περιοχή μετατραπεί σε στήριξη δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 5,40 ευρώ.

Τέλος και σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), θετική για τον FTSE κρίνεται η υπέρβαση των 735 μονάδων, η οποία αν επιβεβαιωθεί με ακόμα δύο κλεισίματα, ο εν λόγω δείκτης θα κινηθεί “απαιτητικά” προς τις επόμενες αντιστάσεις των 765 και 800 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που διατήρησε σε ικανοποιητικούς όγκους τις συναλλαγές.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας ελαφρώς τις υποτιμήσεις στο 0,72%.

Μικτές κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9500, τιμή εκκαθάρισης 735,77) κινήθηκαν μεταξύ 718 και 743,75 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (22000 Coca-Cola, 23000 Eurobank, 5500 Eurobank Properties, 20000 Forthnet, 15500 Αγροτική, 20000 ΓΕΚ, 461000 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5397), Alpha Bank (2608), Πειραιώς (6637), Eurobank (1136), ΟΤΕ (338), MIG (158), Κύπρου (856), Ταχ. Ταμιευτήριο (324), Αγροτική (160), ΔΕΗ (229), Motor Oil (101), Μυτιληναίος (1053), ΕΧΑΕ (283), ΓΕΚ (1750), MPB (1016), Ιντρακόμ (982), Ελλάκτωρα (270), Intralot (431), Τιτάν (141), Βιοχάλκο (176).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 31/1 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (159398 τεμ.), Alpha Bank (91980 τεμ.), Eurobank (68093 τεμ.), Τιτάνα (24416 τεμ.), Coca-Cola (47000 τεμ.), MPB (63203 τεμ.), Πειραιώς (213951 τεμ.).
Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων
σε: MPB (310000 τεμ.), Alpha Bank (40148 τεμ.), Eurobank (25040 τεμ.), ΟΠΑΠ (10000 τεμ.), Coca-Cola (16000 τεμ.), Εθνική (258923 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (17670886 τεμ.), Eurobank (13624792 τεμ.), Εθνική (7294391 τεμ.), Πειραιώς (22917084 τεμ.), MPB (13524427 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v