Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όταν "φουσκώνει" ο Νείλος...

Οι δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο υποχρεώνουν τις "αγορές" σε αναδίπλωση και το ΧΑ σε αναζήτηση αμυνών. Αίτιο ή αφορμή, τα όσα συμβαίνουν "απειλούν" με διόρθωση και το ελληνικό χρηματιστήριο. Κλειδί τα 6,8 € για ΕΤΕ.

Εικόνα χάους για έκτη ημέρα στην Αίγυπτο με την Wall να "πνίγεται" στον Νείλο.
Στο ίδιο φλέγον θέμα αναφέρονται οι Financial Times με τις αγορές να παρακολουθούν με εύλογο ενδιαφέρον- ανησυχία τις εξελίξεις.

Αίφνης ακόμη και οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ευρωζώνης περνούν σε…δεύτερη μοίρα και στο ΧΑ οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες προχωρούν σε αναθεώρηση της τακτικής τους. Εχει συνέχεια η αντίδραση στη…Σοφοκλέους αλλά μετά την απαραίτητη αφομοίωση- ενσωμάτωση των όσων διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Αίτια ανάφλεξης και αφορμές διόρθωσης των αγορών με τα σενάρια να αναπροσαρμόζονται στο…τραπέζι και το ΧΑ να υποχρεούται να "ανακρούσει πρύμνη".

Στις 1.599 μονάδες διαμορφώθηκε την Παρασκευή η μέγιστη τιμή για τον Γενικό Δείκτη, στις 743 για τον Ftse20 με υπεραπόδοση για Εθνική, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΤΤ, Μυτιληναίο, MIG, Κύπρου αλλά και για αρκετές μετοχές εταιρειών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Οι εξελίξεις οριοθετούν τις τοπικές κορυφές της 28/1 σαν σημεία αναφοράς- αλλά μέχρι νεοτέρας- με τη μορφή αντιστάσεων και με τις διεθνείς εξελίξεις ρυθμιστή της τάσης. Η εικόνα, που παρουσίασε το αμερικανικό χρηματιστήριο την Παρασκευή, η κινητικότητα σε ευρωπαικό επίπεδο, η ανησυχία ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν παρουσία και συμφέροντα στην χώρα του Νείλου αναδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η κάθε αγορά, ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος υποχρεώνεται να ενσωματώσει περισσότερο κίνδυνο -βραχυπρόθεσμα- να λειτουργήσει αντασφαλιστικά τουλάχιστον μέχρις ότου διαφανεί διέξοδος στην αφρικανική χώρα.

Υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσουμε την βραχυπρόθεσμη τακτική μας κατ΄αρχήν προς τις αμέσως χαμηλότερες ζώνες στήριξης, που ούτως ή άλλως παραμένουν- ανεξαρτήτως των όσων συμβαίνουν από την Παρασκευή μέχρι σήμερα- προς επιβεβαίωση ή όχι.

Ψυχρά και αποστασιοποιημένα- όσο μπορεί κάποιος να αναφέρεται μόνο σε…αριθμούς και…μετοχές- μένει να φανεί αυτές τις ημέρες εάν οι ευρωπαικές αγορές, η Wall και κατ΄επέκταση και το ΧΑ έψαχναν αφορμές για να διορθώσουν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v