Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμες κινήσεις στις αγορές

«Μαζεύτηκαν» οι ευρωαγορές και στο ΧΑ βασικοί δείκτες, μετοχές αντέδρασαν υψηλότερα. Για ακόμη μία φορά ο Γ.Δ. προσεγγίζει τις 1.600 μονάδες, με την Εθνική να κινείται υψηλότερα από 7 ευρώ.

Μαζεύονται οι απώλειες στις ευρωαγορές και το ΧΑ ανακτά τις δυνάμεις του.

Οριακά θετικά διαμορφώνονται οι βασικοί δείκτες, μετοχές με την αξία των συναλλαγών να ενισχύεται τα τελευταία 15-20 λεπτά.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.591 μονάδες, ο FTSE-20 στις 737 με την Εθνική στα 6,98 ευρώ.

Η μεταστροφή του κλίματος άρχισε σταδιακά, όταν ακόμη στις ευρωαγορές μαζεύτηκαν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες με τον Dax να υποχωρεί πριν από λίγο κατά 0,3%, και να επανέρχεται σε φορά επαναπροσέγγισης των 7.100 μονάδων.

Στο ΧΑ από τη στιγμή που άντεξαν οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τόσο για τον Γ.Δ., τον FTSE-20 όσο και την Εθνική ήταν θέμα χρόνου να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο οι αγοραστές.

Μέχρι τώρα, οι 1.599 μονάδες παραμένουν σημείο αντίστασης – αναφοράς για τη βραχυπρόθεσμη τάση του Γ.Δ., οι 745 για τον FTSE-20 και τα 7,1-7,2 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Νωρίτερα, η μετοχή της Εθνικής έφτασε στα 7,02 ευρώ, δείχνοντας για ακόμη μία φορά για την υπέρβαση της αντίστασης θα απαιτηθούν θετικοί καταλύτες και περισσότερες συναλλαγές.

Η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει σε βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά (0,76%) στα 12,01 ευρώ.

Η μετοχή της Επιχείρησης ήταν από την αρχή της συνεδρίασης η μόνη που «κράτησε» τις πιέσεις του 20άρη.

Όμως, από τις μετοχές του 20άρη υπεραπόδοση σημειώνεται για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο.

Και λόγο της συγκυρίας που ευνοεί ομίλους του κλάδου (καθώς οι τιμές παραμένουν διεθνώς σε υψηλότερα επίπεδα) και με το «έξυπνο χρήμα» να έχει λάβει έγκαιρα θέσεις.

Στα 7,39 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με τη Merrill Lynch να διατηρεί τη σύστασή της για τον οργανισμό.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενδιαφέρον παρουσιάζουν μετοχές εταιριών όπως ΓΕΚ Τέρνα, Σιδενόρ, J&P Αβαξ, EXAE, Tέρνα Ενεργειακή.

Όπως σημειώνουμε συχνά τις τελευταίες ημέρες, η υπεραντίδραση μετοχών αυτής της κατηγορίας (κυρίως από τον… παλαιό 40άρη) παραπέμπει στην είσοδο «έξυπνου χρήματος» και ενεργότερης συμμετοχής επιχειρηματιών, επενδυτικών σχημάτων.

Το ζητούμενο για τη συνέχεια παραμένει, κατά την εκτίμησή μας, η επιβεβαίωση των σημαντικών παρότι βραχυπρόθεσμων στηρίξεων τόσο για τον Γ.Δ. όσο και για τον FTSE-20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v