Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές αγορές διέκοψαν το πτωτικό σερί

Επιλεκτικές αγοραστικές παρεμβάσεις σε ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Alpha, Κύπρου, Eurobank και ΜΥΤΙΛ έδωσαν θετικές ανάσες στον ΓΔ. Σε νέο ιστορικό χαμηλό ΑTE, Εμπορική, Γενική και MIG. Τρεις αναλυτές καταθέτουν τις απόψεις τους.

Επιλεκτικές αγοραστικές παρεμβάσεις σε τίτλους εταιρειών που είτε ολοκλήρωσαν αυξήσεις κεφαλαίου, είτε η Αγορά δεν αναμένει βραχυπρόθεσμα αιφνιδιαστική ανακοίνωση για πρόθεση κεφαλαιακής ενίσχυσης, έδωσαν ανοδικό διάλειμμα και κάποιες θετικές ανάσες στον Γενικό Δείκτη.

Ανάσες που όμως δεν φάνηκε να έπεισαν το υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, με αποτέλεσμα η τελική υπεροπλία των μετοχών με αρνητικό πρόσημο να δείχνει απόλυτα φυσιολογική για όσους παρακολούθησαν την δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Εθνική και Κύπρου που πρόσφατα ολοκλήρωσαν αυξήσεις κεφαλαίου και Eurobank που ανακοίνωσε ότι επικεντρώνεται στην πώληση της Polbank και δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, βρέθηκαν μέσα στις επιλογές των αγοραστών, ενώ σχετικές βοήθειες για το τελικό θετικό πρόσημο του Δείκτη έδωσαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Coca-Cola, ΟΠΑΠ και διεθνείς Αγορές.

Αντίθετα σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν Αγροτική, Εμπορική, Γενική και MIG.

Βέβαια δεν έλειψαν οι εκπλήξεις και των τελικών δημοπρασιών που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους ΔΕΗ και Alpha Bank και πολύ κοντά σε αυτό τους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Κύπρου.

Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αγροτική και Motor Oil, κοντά σε αυτό οι MPB, MIG, ενώ ο τίτλος της Εθνικής έκλεισε αμετάβλητος παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων.

Απόλυτα αποκαρδιωτική η εικόνα εκτός 20αρη (οι μετοχές του οποίου σήμερα απέσπασαν το 89% του συνολικού τζίρου), κάτι που επιβεβαιώνεται όχι μόνο από την τελική “υπεροπλία” των μετοχών με αρνητικό πρόσημο, αλλά και από το -0,49% του δείκτη μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης, έναντι του +0,65% του FTSE.

Στις μετοχές του 20αρη, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+4,82%), ενώ ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι Ελλάκτωρ και Alpha Bank και του 2% οι Κύπρου, Eurobank, Coca-Cola.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ και θετικό τελικό πρόσημο για ΟΤΕ και Τιτάνα, ενώ όπως προαναφέρθηκε αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MPB (-6,34%) και MIG (-5,19%).

Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Αγροτική και Πειραιώς, των δύο για Ταχ. Ταμιευτήριο και Jumbo και της μίας ποσοστιαίας μονάδας για την Βιοχάλκο.

Με μικρότερες τελικές απώλειες οι Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil.

Ο Γενικός δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και υποχώρησε μέχρι τις 1490,48 μονάδες (10.38) για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις σε σχετικά στενό εύρος και αλλαγές προσήμων. Όμως μετά τις 12.12 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσέκρουσε πολλαπλώς στην περιοχή των 1520 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 1518,64 μονάδες με κέρδη 0,96%, ενώ ο τζίρος οριακά υπερέβη τα 93 εκατ. από τα οποία τα 3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 93 πτωτικών και 30 τίτλοι σημείωσαν απώλειες από 4 έως 18,31%.

Στα επιμέρους ίσως αξίζει αναφοράς η σχετική κινητικότητα που σημειώθηκε σε Νηρέα και Δία Ιχθ.

Δυστυχώς τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο, τίτλοι που ανήκουν στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, να επαναπροσεγγίζουν ιστορικά χαμηλά, ή να καταγράφουν νέα, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι έχουν το “κουράγιο” να πραγματοποιούν στοιχειώσεις συναλλαγές (!)

Ασχέτως των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων το μόνο που δείχνει σχετικά βέβαιο, είναι ότι στην παρούσα φάση λείπουν οι θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να ωθήσουν την Αγορά σημαντικά ψηλότερα.

Τα σενάρια για άμεσα deals στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο “κάηκαν” ή πάνε για πολύ αργότερα, τα αναμενόμενα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων μάλλον δεν θα “τροφοδοτήσουν” έστω και την συγκρατημένη αισιοδοξία, το σενάριο των πρόωρων εκλογών ακούγεται όλο και περισσότερο, ενώ δεν αποκλείεται να έχει ήδη αποκτήσει και “θαυμαστές” στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού που θα έβλεπαν με θετικό μάτι μία περίπτωση Συγκυβέρνησης που θα μπορούσε να πάρει αποφασιστικότερα μέτρα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, ενώ πληθαίνουν και οι ενδείξεις αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της Χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και Αστυνομία καλούνται να “δουλέψουν υπερωρίες” μετά το μπαράζ εκρήξεων και ύποπτων δεμάτων που έκαναν και σήμερα την εμφάνισή τους.

Έτσι λίγο μετά τις 12.30 σημειώθηκε έκρηξη στην πρεσβεία της Ελβετίας, επιπλέον λίγο μετά τις 14.30, σημειώθηκε έκρηξη και στην πρεσβεία της Ρωσίας. Επίσης, σε φυλάκιο της Βουλής το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο φάκελο ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε ως παραλήπτη την πρεσβεία της Χιλής. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο δέμα στην πρεσβεία της Βουλγαρίας. Ύποπτο δέμα εντοπίστηκε το μεσημέρι στην πρεσβεία του Παναμά, αλλά γύρω στις 15.30 και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου δηλώνουν τουλάχιστον επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι η προοπτική αλλεπάλληλων "αφαιμάξεων" της Αγοράς θα οδηγήσει προς της έξοδο του Χ.Α. εγχώρια ισχυρά αλλά και συντηρητικά διεθνή χαρτοφυλάκια, τα οποία λαμβάνουν υπόψη και το πολιτικό ρίσκο που ενσωματώνει τώρα η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι “υποψιασμένοι” που υποστηρίζουν ότι η υπόνοια πρόωρων εκλογών προϊδεάζει για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και με δεδομένο ότι οι αισιόδοξοι (μετά τις τελευταίες εξελίξεις) λιγοστεύουν απελπιστικά, η προσέγγιση των σχετικά πρόσφατων χαμηλών φαντάζει ως το πλέον πιθανό σενάριο, ιδιαίτερα να εγκαθιδρυθεί μόνιμα στο Χ.Α. ο “φόβος” ότι υπάρχουν σκέψεις για αύξηση κεφαλαίου και από άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα και μάλιστα με τον πήχη να μπαίνει τόσο χαμηλά (!)

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους να μην συνεχίζονταν οι “εισαγόμενες” αρνητικές εκθέσεις – εκτιμήσεις.

Έτσι, στις 1000 μονάδες βάσης θα φτάσει το spread του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου πριν από τα τέλη του έτους, προβλέπει η Standard Bank.

“Τα σχέδια της Γερμανίας να μοιράσει το βάρος στους ομολογιούχους σε μια ενδεχόμενη παύση πληρωμών στην Ευρωζώνη και η επιβεβαίωση του κανόνα περί μη-διάσωσης, αποτελούν προκλήσεις για την Αγορά ομολόγων”, εκτιμά ο διεθνής οίκος.

“Υποπτευόμαστε ότι το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του γερμανικού θα φτάσει στις 1.000 μονάδες βάσης και του ιρλανδικού στις 500 μονάδες βάσης, κατά πάσα πιθανότητα πριν από τα τέλη του έτους”, προσθέτει.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σήμερα και ενδοσυνεδριακά το spread του δεκαετούς Ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε τις 855 μονάδες βάσης (!)

Εξαιρετικά ψύχραιμη η εικόνα των διεθνών Αγορών που δείχνουν να διακρατούν τα πρόσφατα κέρδη τους, έστω και αν σημαντικός αριθμός αναλυτών είτε “κρούει τον κώδωνα κινδύνου” για σημαντική επερχόμενη διόρθωση, είτε επισημαίνει ότι τα επόμενα 24ωρα μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικά για την βραχυπρόθεσμη τάση των Αγορών.

Στην δεύτερη περίπτωση, πάρα πολλά θα κριθούν από την ψηφοφορία στις ΗΠΑ για την ανανέωση της σύνθεσης στο Κογκρέσο. Σχεδόν ταυτόχρονα, η Διοίκηση της Fed θα ξεκινήσει τη διήμερη συνεδρίασή της στην Ουάσιγκτον, με τις Αγορές να περιμένουν με αγωνία τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ με αντίστοιχες συνεδριάσεις θα ακολουθήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες της Βρετανίας, της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας.

Από την άλλη ιδιαίτερα αρνητικά μηνύματα, που προς το παρόν δεν φαίνεται να τα λαμβάνει υπ΄ όψιν της η Wall Street, φαίνεται να έρχονται εκ νέου από την στεγαστική Αγορά των ΗΠΑ, καθώς αυξάνονται όλο και περισσότερο οι αμφιβολίες για τις πρακτικές κατασχέσεων που ακολούθησαν Πιστωτικά Ιδρύματα, όπως η Bank of America και η JP Morgan Chase.

Οι Τράπεζες προσπαθούν να αποδώσουν τα προβλήματα των διαδικασιών κατάσχεσης σε λάθη υπαλλήλων, όμως οι γενικοί εισαγγελείς όλων των Πολιτειών διέταξαν να γίνουν έρευνες για τυχόν παράνομες πρακτικές κατασχέσεων, στις οποίες θα συμμετάσχουν η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η ανεξάρτητη ομοσπονδιακή υπηρεσία Federal Housing Finance Agency.

Με αυτό τον θόρυβο σε εξέλιξη δείχνει απόλυτα φυσιολογικό, μεγάλοι επενδυτές να απαιτούν από τις Τράπεζες να επαναγοράσουν τιτλοποιημένα δάνεια (πολλών δισ δολαρίων) τα οποία διαπραγματεύονται υπό τη μορφή αξιογράφων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Προβληματίζουν την Αγορά οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο και την οικονομία, τονίζει με έμφαση ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Οι πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, τουλάχιστον, αναστέλλουν την βραχυχρόνια ανοδική τάση, ενώ τίθεται σε δοκιμασία και η μέχρι πρόσφατα πλάγια (ατασική) κίνηση του Δείκτη, αν διασπαστεί καθοδικά το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων.

Σημαντική είναι και η υποχώρηση στις τιμές των Ελληνικών ομολόγων, με το spread απόδοσης έναντι του Γερμανικού δεκαετούς ομολόγου να ανεβαίνει κατά 155 μονάδες βάσης στις 855.

Κύριοι παράγοντες για την απότομη υποχώρηση των τιμών μπορούν να θεωρηθούν οι ακόλουθοι:

Πρώτον, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, κάτι που στη γλώσσα των Αγορών σημαίνει αύξηση πολιτικού κινδύνου.

Δεύτερον, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 άνω του 15% του ΑΕΠ και για συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας του 2011, με υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,5% - 3%.

Η τεχνική λεπτομέρεια που έχει ενδιαφέρον στην εξαγγελθείσα ΑΜΚ της Πειραιώς είναι η μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, χωρίς αλλαγή στον αριθμό των μετοχών. Με τον τρόπο αυτό η Τράπεζα αποδεσμεύεται από την ονομαστική αξία της μετοχής, που θέτει ελάχιστο όριο στην τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Επομένως, όσοι είχαν τοποθετηθεί σε μετοχές που διαπραγματεύονται κοντά ή κάτω από την ονομαστική τιμή προσβλέποντας σε τεχνική αύξηση της τιμής σε περίπτωση αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που θα μπορούσε να συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις, είδαν τα σχέδια τους να μην ολοκληρώνονται.

Εξάλλου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αύξηση κεφαλαίου από την Γενική Τράπεζα, ενώ αύξηση κεφαλαίου 1,1 δισ ευρώ ανακοίνωσε και η MPB.

Σε κάθε περίπτωση δυναμικές εξελίξεις αναμένονται το δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Τότε θα έχουμε τα αποτελέσματα της Eurostat για το έλλειμμα του 2009 –που θα επηρεάσει και το έλλειμμα του 2010 – και το Δημόσιο χρέος, τον Κρατικό προϋπολογισμό του 2011, το έλεγχο της τρόικας και τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το εννεάμηνο του 2010. Πρόκειται για σημαντικές εξελίξεις θα επηρεάσουν την πορεία της Αγοράς αναλόγως.

Από την άλλη σημαντική είναι η αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, που απαρτίζουν τους δείκτες των διεθνών Χρηματιστηρίων, για το γ΄ τρίμηνο του 2010. Στο 85% των ανακοινώσεων τα κέρδη ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα αυξημένα κέρδη συγκρίνονται με τα αντίστοιχα του 2008, που ήταν χρονιά ύφεσης, και το ερώτημα είναι αν θα διατηρηθούν με δεδομένη τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη “σπέκουλα” γίνεται στην αναμενόμενη για τις 4 Νοεμβρίου ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για την περίφημη ποσοτική χαλάρωση Νο 2. Οι αναλυτές είναι διχασμένοι για το αν η συγκεκριμένη κίνηση της FED θα επιδράσει θετικά ή αρνητικά στην οικονομία των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της FED θα ανακοινώσει την αγορά κρατικών ομολόγων με την εκτύπωση νέου χρήματος. Το μέγεθος της παρέμβασης θα έχει ως συνέπειες πτώση των επιτοκίων, πτώση του δολαρίου, πιθανή αύξηση της τιμής πολύτιμων μετάλλων και εμπορευμάτων και αύξηση του κυκλοφορούντος χρήματος. Έτσι ο επικεφαλής της FED ελπίζει να τονώσει την Αμερικανική Αγορά και να επηρεάσει τον παγκόσμιο πόλεμο των ισοτιμιών.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της FED για την παρέμβασή της στην Αγορά οι αποδόσεις των ομολόγων διατηρούνται σταθερά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι τιμές καταγράφουν μικρές διακυμάνσεις, ενώ είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση που θα έχει στην Αγορά των Αμερικάνικων ομολόγων το αποτέλεσμα των σημερινών ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών του G 20 δεν ελήφθη καμία απόφαση για να αποτραπεί ο πόλεμος των ισοτιμιών. Απλώς διατυπώθηκαν κάποια ευχολόγια, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust.

Άκαρπη αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά η προσπάθεια του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE να διαφύγει ανοδικά πάνω από τη βραχυχρόνια γραμμή αντίστασης, που ορίζουν οι δύο πυθμένες μαζί με τη τοπική κορυφή, στις 800 μονάδες περίπου, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ)

Ο συνδυασμός δε της αδυναμίας του δείκτη με τα προκληθέντα ασταθή πολιτικά μηνύματα επέφεραν κατάρρευση στο δείκτη οδηγώντας τον σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις (μέχρι χθες) να απολέσει ένα 10%, αναιρώντας στην ουσία τη κοπιώδη προσπάθεια των προηγούμενων 15 συνεδριάσεων.

Για τη συνέχεια τώρα ο δείκτης φαίνεται διαγραμματικά ότι θα δοκιμάσει καθοδικά τη Γραμμή “Μαζινό”, που ενώνει τους προηγούμενους ισχυρούς βραχυχρόνιους τοπικούς πυθμένες, στις 703 μονάδες. Σημείο, όπου εντοπίζεται μέσα στη σημαντική ζώνη στήριξης των 709 με 700 μονάδων. Επιβεβαιωμένη διάτρηση των 700 μονάδων θα δημιουργήσει προοπτικές περαιτέρω βύθισης προς 655 μονάδες επιφέροντας όμως ριζικές αλλαγές στο “πεδίο μάχης” των δύο “στρατοπέδων” “Bulls” Vs “Bears”.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, όπου ο δείκτης αντιδράσει έντονα πριν έρθει σε επαφή με το εν λόγω επίπεδο τότε είναι πολύ πιθανό να επανέλθει με μεγαλύτερες ανοδικές αξιώσεις πάνω από τις 764 μονάδες.

Το μπαράζ ανακοινώσεων για τις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων των Τραπεζών λειτουργεί ανασταλτικά στην ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών οι οποίοι κινούνται περισσότερο στην λογική συντήρησης της ρευστότητας του χαρτοφυλακίου παρά στην αύξηση της έκθεσης σε μετοχικές αξίες, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η ψυχολογία έχει γυρίσει αρνητική και καθώς το κόστος δανεισμού της Χώρας κινείται και πάλι προς τα υψηλά έτους και θα χρειαστεί ένας συνδυασμός ειδικών νέων που θα αποφόρτιζε το πολύ αρνητικό κλίμα, ειδικά σε επίπεδο Τραπεζικών τίτλων.

Από την άλλη πλευρά ο συνδυασμός των παραγόντων που προκαλούν την μεγάλη πίεση στις Τραπεζικές μετοχές έχει προσδώσει στοιχεία βραχυπρόθεσμης τεχνικής υπερβολής στην Αγορά αυξάνοντας το ενδεχόμενο κάποιας ανοδικής αντίδρασης καθώς η ζώνη τιμών κάτω από τις 1500 μονάδες έχει δώσει αξιόλογες αντιδράσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

Υπό αυτό το πρίσμα κάτω από τις 1500 μονάδες και ειδικά προς την περιοχή των 1480 μονάδων θα ήμασταν αγοραστές στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Eurobank, Μυτιληναίος και Motor Oil, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Προσπάθεια αντίδρασης εν μέσω μεταβλητότητας που διατήρησε τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με υποδεέστερη αντίδραση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 1,38%, όμως μετά τις 17.00 σημειώθηκαν αγορές που μείωσαν τις υποτιμήσεις έως το 0,45%.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10102, τιμή εκκαθάρισης 715,74) κινήθηκαν μεταξύ 702,5 και 723 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (117500 Κύπρου, 48100 Alpha Bank, 71000 ΟΠΑΠ, 266200 MPB, 31900 Coca-Cola, 11300 Jumbo, 10100 MIG, 39500 Εθνική, 8900 Τιτάν, 9500 ΕΧΑΕ, 65000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4101), Alpha Bank (2516), Πειραιώς (1841), Eurobank (1670), ΟΤΕ (1847), Κύπρου (822), ΟΠΑΠ (149), MIG (1713), ΓΕΚ (131), Ταχ. Ταμιευτήριο (156), MPB (1000), ΔΕΗ (374), ΕΧΑΕ (122), Motor Oil (307), Ιντρακόμ (125), Μυτιληναίος (257), Intralot (154), Ελλάκτωρ (183).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/11 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Πειραιώς (72000 τεμ.), MPB (120000 τεμ.), MIG (53967 τεμ.), Εθνική (13574 τεμ.), Alpha Bank (20593 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (220001 τεμ.), Αγροτική (20000 τεμ.), Πειραιώς (170000 τεμ.), Alapis (41450 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7152992 τεμ.), Eurobank (14185453 τεμ.), Εθνική (15986303 τεμ.), Κύπρου (12620543 τεμ.), Πειραιώς (17293310 τεμ.), MPB (4823563 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 01/11/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1.330.986) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,40%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 29 Οκτωβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v