Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Με πολλούς ...joker στο παιχνίδι

Πληθώρα εξωτερικών (FED, εκλογές ΗΠΑ, θέσεις εργασίας) και εγχώριων παραμέτρων (α.μ.κ Πειραιώς, εκλογές, μέτρα) είναι ρυθμιστές της τάσης. Η ανοδική προίκα του Οκτωβρίου μένει να φανεί εάν θα έχει συνέχεια.

Σε κρίσιμη καμπή η…Σοφοκλέους με τον Γενικό Δείκτη στις 1.547,4 μονάδες, τον Ftse20 στις 747,9 και τις τράπεζες οριακά χαμηλότερα των 1.560 μονάδων,. Με την Εθνική στα 7,87 έχοντας προηγουμένως διανύσει μία βραχύβια αντίδραση 13 συνεχόμενων συνεδριάσεων με τιμές "κλεισίματος" πάνω από τα 8 ευρώ.

Καλός ο Οκτώβριος σε γενικές γραμμές, όπως παρατίθεται αναλυτικά από τα στατιστικά στοιχεία του φίλτατου Μάνου Χατζηδάκη και της ομάδας του Πήγασου, ενώ ο Στέφανος Κοτζαμάνης εστιάζει στους…πρωταγωνιστές της πτώσης.

Τον Οκτώβριο το ΧΑ έδωσε θετική απόδοση, δημιουργήθηκαν ενθαρρυντικές ενδείξεις διαμορφώθηκε ένα "διπλό χαμηλό" στις 894-898 μονάδες που υπό προυποθέσεις μένει να φανεί εάν θα αποτελέσει σημείο αναφοράς-στήριξης για τη συνέχεια. Σε μία περίοδο δύσκολη, "πονηρή" αλλά και με τις αγορές να περιμένουν.

Από οικονομικά αποτελέσματα, αποφάσεις της FED, εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και μία σειρά παραμέτρων που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά. Ζητούμενη παραμένει η συνέχεια και για το ΧΑ, καθώς έχει "εμπλακεί" στην πολιτικολογία, τα εύλογα σενάρια για την…επόμενη ημέρα με την Πειραιώς να οδεύει σε ενίσχυση της κεφαλαικής επάρκειας της (αντλώντας ένα δις. ευρώ σε δύο φάσεις).

Στα 3,74 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, που μέτρησε απώλειες 7,2% σε 6-7 ημέρες αποτελώντας και την αφορμή διόρθωσης των τραπεζών και του Ftse20 από την τελευταία "τοπική κορυφή". Αστάθμητος παράγοντας για την αγορά η ρευστότητα, που διαμορφώνεται και πάλι μεταξύ των ξένων παικτών, που συχνά προσεγγίζουν εκ διαμέτρου αντίθετα την ελληνική αγορά, τις ελληνικές μετοχές.

Ενδεικτικότερη η περίπτωση του χαρτοφυλακίου της Pimco (και του διευθύνοντος συμβούλου της El Erian) και της Citigroup με τους ….συνήθεις υπόπτους υποτιμητές και αγγλοσαξωνικά ΜΜΕ να επανέρχονται με αρνητικά ή αμφίσημα δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία.

Η στάση των ξένων εν πολλοίς θα καθοριστεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα (των αυτό διοικητικών εκλογών) των πιθανών νέων μέτρων που θα υποχρεωθεί να λάβει η κυβέρνηση, τα περιθώρια ελιγμών του οικονομικού επιτελείου και οι αντοχές των επιχειρήσεων, της αγοράς.

Σε μεγάλο βαθμό "καθρέφτης" τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου, με την CCH να…ανοίγει τον χορό- τη μετοχή να διορθώνει στα 18,60 ευρώ- αλλά να κρατά θετική απόδοση τόσο σε διάστημα τριών μηνών όσο από την αρχή του έτους.

Από τεχνικής πλευράς η διαμόρφωση σχηματισμού "διπλού πυθμένα" για τον 20άρη, η προεξόφληση σε ικανό βαθμό της απόφασης της Πειραιώς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου σε συνδυασμό με την παράδοση που θέλει την περίοδο από τον Νοέμβριο και πέρα- προς το τέλος Φεβρουαρίου- αρχές άνοιξης να είναι μάλλον καλή για τις αγορές εκτιμάται, πως θα επηρεάσουν βραχυ- αλλά και μεσοπρόθεσμα την τάση.

Βέβαια, κυρίως το ΧΑ, παραμένει σε περίοδο και "κανάλι" ειδικών συνθηκών απ΄ όπου μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή παράγοντες αστάθμητοι αλλά ρυθμιστές της βραχυπρόθεσμης φοράς.

Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Ο διπλός πυθμένας (για τον Ftse20) μένει να επιβεβαιωθεί ( ή όχι ) για το αν μπορεί να αποβεί στήριξη ενώ οι τελευταίες τοπικές κορυφές παραμένουν- μέχρι τώρα- ζώνες αντίστασης. Οι 803 παραμένουν τοπική ενδοσυνεδριακή κορυφή (από τις 7/9 μέχρι και τις 25/10) και οι 822-829 μονάδες του διαστήματος 3-6/9 με ότι αυτό συνεπάγεται για αυτόν τον κύκλο της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v