Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάζουν "πλάτη" στην αγορά ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ

ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ "επιστρατεύονται" προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες για FT20, που κρατά τις 770 μονάδες. Βοήθειες και από Alpha στα 5,22 . Γυρίζει θετικά ο DAX εν όψει στοιχείων πληθωρισμού.

Εμφανής η προσπάθεια σχετικού… συμμαζέματος σε δεικτοβαρείς μετοχές με αποτέλεσμα τη μερική αντίδραση του Γενικού Δείκτη και πάλι προς τις 1.600 μονάδες και του Ftse20 προς τις 778.

Συγκεκριμένες, και λίγο ως πολύ αναμενόμενες, οι μετοχές που επιστρατεύεται να βάλουν "πλάτη" με την ΔΕΗ έως 1,5% υψηλότερα στα 12,64 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 13,40 ευρώ, την Κύπρου στα 3,55 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές ελεγχόμενη η διόρθωση, από την στιγμή που δεν απειλήθηκαν οι 1.580 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, οι 750 για τον 20άρη η δε Εθνική παρέμεινε σταθερά πάνω από τα 8,10 ευρώ. Αλλωστε οι συναλλαγές, όπως και εχθές, δεν είναι δα τόσες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα ή να παραπέμψουν σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις.

Προσώρας, ό τι γίνεται φαίνεται πως επιχειρείται με μέτρο και με…τεχνικότητα, χωρίς να απειλούνται στηρίξεις (ούτε καν οι πρώτες…) ενώ η μετοχή της Πειραιώς που από εχθές αποτελούσε το ευαίσθητο χαρτί του κλάδου εξισορροπεί στα 3,8 ευρώ. Με αυξημένες βέβαια συναλλαγές, που φτάνουν σε αξία τα 4,2 εκατ. ευρώ αν και την προσοχή μας κεντρίζει η συνεχιζόμενη κινητικότητα στη μετοχή του ΟΤΕ. Με τζίρο 3,5 εκατ. ευρώ και με την τιμή να έχει αντιδράσει 4,56% σε διάστημα εβδομάδας (και 12,88% στον μήνα) ο ΟΤΕ παραπέμπει σε μεθοδικό μάζεμα θέσεων από τα τελευταία χαμηλά.

Μένει να φανεί εάν πίσω από αυτές τις αγορές υπάρχει λόγος που σχετίζεται με την κινητικότητα που παρατηρείται και πάλι στο θέμα της δημόσιας προσφοράς. Τεχνικά πάντως η μετοχή αρχίζει και "βλέπει" το ενδεχόμενο υπέρβασης των 6,20 ευρώ.

Στα 4,49 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 8,11 της ΜΟΗ, στα 5,76 των Ελληνικών Πετρελαίων. Συνεχίζει η μετοχή του Ελλάκτορα στα 3,52 ευρώ, ενώ λίγο μετά τις 14.05 "γύρισε" και η Alpha Bank (στα 5,23 ευρώ) προσφέροντας από την πλευρά της στηρίξεις στον Ftse20.

Ο μέτριος τζίρος λογικά θα πρέπει να παραπέμπει στην όχι και τόσο… θερμή προθυμία των πωλητών να προχωρήσουν σε περισσότερες ρευστοποιήσεις, τη στιγμή που βλέπουν απέναντι τους αρκετούς να απορροφούν την προσφορά.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σχετίζεται με το "γύρισμα" του γερμανικού χρηματιστηρίου καθώς ο DAX περνά προς τις 6.630 μονάδες, με τις αγορές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον πληθωρισμό της Γερμανίας. Σε μεγάλο βαθμό η τάση του DAX θα επηρεάσει ανάλογα τις ευρωαγορές χωρίς να αφήνει… αδιάφορη την ελληνική. Εάν μάλιστα υπάρξει άμεσα αποσαφήνιση των προθέσεων της Πειραιώς δεν αποκλείεται το ΧΑ να ακολουθήσει από κάποια απόσταση.

Από το υπόλοιπο μέρος του…ταμπλώ η Γενική αντιδρά έως 5,2% στα 2,86 ευρώ, των ΕΧΑΕ στα 5,85 ευρώ, του Βωβού στα 2,58 ευρώ. Είναι ενδεικτικό, πως μόλις 4-6 μετοχών (από τις 40 του δείκτη) κινούνται αντίθετα στο ρεύμα. Όπως επίσης η ταλαιπωρία της Alapis και Forthnet πολύ κοντά στα χαμηλότατα τους. Η μετοχή της πρώτης υποχωρεί στα 1,41 ευρώ της δε Forthnet στα 0,66 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v