Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικές (και όχι μόνο) πιέσεις στη Σοφοκλέους

Η άνοδος των spreads, η πιθανότητα εκλογικής αναμέτρησης και οι φήμες για αύξηση κεφαλαίου από άλλες τράπεζες απασχολούν (και πιέζουν) έντονα τη Σοφοκλέους. Απώλειες 3,4% για τις τράπεζες. Ξεχωρίζουν ΜΟΗ,ΟΤΕ και 3Ε.

Χαμηλότερα έως 1,3% προς τις 1.615 μονάδες υποχωρεί το ΧΑ.

Με μετριότατες συναλλαγές, που πριν από 10 λεπτά (στις 13:55) δεν ξεπερνούσαν τα 60 εκατ. ευρώ.

Χαμηλότερα διαμορφώνονταν και ο FTSE-20 προς τις 786 μονάδες, παρέμενε δηλαδή μέσα στο… ζητούμενο εύρος των 770-790 μονάδων.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η τεχνικής μορφής κίνηση – διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών, μετά μάλιστα την καταγραφή διψήφιων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Με αιχμή τις τράπεζες, αλλά ακόμη και αρκετές μετοχές εταιριών του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η κίνηση εντάσσεται στο φυσιολογικό πλαίσιο ενός βραχυπρόθεσμου κύκλου που χθες έδωσε τοπικές κορυφές για βασικούς δείκτες, μετοχές.

Κυρίως στο τοπικό υψηλό του 20άρη λίγο υψηλότερα των 800 μονάδων.

Μερίδα αναλυτών αποδίδει τη σημερινή, επαναλαμβάνουμε φυσιολογική και αναμενόμενη, διόρθωση του ΧΑ, στη σημαντική άνοδο των τελευταίων ημερών, στην ανάλογη διάθεση των περισσότερων ευρωαγορών.

Ορισμένοι θεωρούν πως αφορμή την… είσοδο στο παιχνίδι του «εκλογικού παράγοντα» με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Πρόκειται, όμως, για αφορμή και όχι για αίτιο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται στα 8,37 ευρώ (-1,5%), η Alpha Bank στα 5,31 ευρώ (-3,1%), η Eurobank στα 4,99 ευρώ (-2,5%).

Βραχυπρόθεσμα το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις τράπεζες, αλλά και σε όσες μετοχές επιχειρείται να διαχυθεί μέρος βραχυπρόθεσμης ρευστότητας.

Θα επιμείνουμε όμως, στις τράπεζες, καθώς η Πειραιώς υποχωρεί κατά 4,2% στα 3,89 ευρώ, κίνηση που από ορισμένους κύκλους της αγοράς ενδέχεται να «κρύβει» κάποιες ειδήσεις.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η Πειραιώς όσο οι Alpha Bank, Eurobank, εν γένει ο κλάδος παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των εξελίξεων.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, ο ΟΠΑΠ διορθώνει προς τα 13,47 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 5,87 ευρώ, η ΔΕΗ στα 12,43 ευρώ.

Από τον δείκτη ανοδική εξαίρεση αποτελούν η Coca Cola στα 19,41 ευρώ με την αγορά να περιμένει τα αποτελέσματα τριμήνου, αύριο.

Συνεχίζει, όμως, και ο Ελλάκτωρ, καθώς η όποια προσφορά εκδηλώθηκε αρχικά, απορροφήθηκε από τους ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους που λαβαίνουν σταθερά θέση στην εταιρία, από τιμές χαμηλότερα των 8 ευρώ.

Η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται επίσης στα 8,20 ευρώ, καθώς μετά την παρουσίαση του ομίλου σε ξένους θεσμικούς στο Παρίσι, σημειώνεται σχετική κινητικότητα.

Από τεχνικής πλευράς η ΜΟΗ εάν υπερβεί τα 8,3-8,4 ευρώ «βλέπει» υψηλότερα.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του FTSE-20 και MID-40.

Από τον 40άρη θα επιμείνουμε στην J&P ΑΒΑΞ (1,52 ευρώ), που μετά τη βελτίωση της αποτίμησης του Ελλάκτωρα, βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με μεγαλύτερη… απόκλιση, discount.

Υπό προϋποθέσεις, κάτι ανάλογο θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε και για τη ΓΕΚ-Τέρνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v