Μπαίνει στον επόμενο κύκλο η Σοφοκλέους

Με τα θετικά μηνύματα από την οικονομία αλλά και την αγορά -κυρίως την προηγούμενη εβδομάδα- το ΧΑ εισέρχεται στον επόμενο κύκλο. Ζητούμενο η αύξηση των συναλλαγών και η διάχυση ενδιαφέροντος. Τα στατιστικά.

Ανοδικά έκλεισε η εβδομάδα, που χαρακτηρίσθηκε από την είσοδο των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Παρά τις περί του αντιθέτου επιφυλάξεις και ανησυχίες για πιθανές πιέσεις στον τραπεζικό τίτλο, τον Ftse20 κατά συνέπεια στον Γενικό Δείκτη το ΧΑ έκανε ακόμη ένα βήμα ψηλότερα. Υπερβαίνοντας τις 1.600 μονάδες η αγορά (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) «επιστρέφει» στα επίπεδα της 9-13 Σεπτεμβρίου δηλαδή την περίοδο που εξελίσσονταν η τελευταία διόρθωση.

Κίνηση προς χαμηλότερες τιμές, που έφτασε μέχρι τις 1.466-1.468 μονάδες (στις 29/9-1/10) δημιουργώντας έναν σχηματισμό «διπλού χαμηλού». Σχηματισμός, που σύμφωνα με τους αναλυτές παραπέμπει στην δημιουργία στήριξης και μάλιστα ανθεκτικής.

Παράλληλη η αντίδραση και για τον Ftse20, τον τραπεζικό δείκτη και τις μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κάτι, που «βάζει» το ΧΑ στον επόμενο κύκλο. Εάν θα είναι ανοδικός θα εξαρτηθεί από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, τις εξελίξεις στην εγχώριο αγορά και τις πιθανές εισροές νέων ξένων κεφαλαίων.

Ήδη οι τράπεζες φαίνεται να ολοκληρώνουν τον πρώτο κύκλο, που ακολούθησε την τελευταία διόρθωση της αγοράς τάση, που από τα μέσα και μετά της εβδομάδας διαχύθηκε- σε μικρό βαθμό- και σε κάποιες άλλες μετοχές του Ftse20 και περιορισμένων τίτλων του Mid 40.

Επιπλέον η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πρώτη -για φέτος- που η σχέση αγοραστών-πωλητών σε 4-6 μετοχές του 20άρη έκλινε υπέρ των αγοραστών παραπέμποντας σε μεταβολή διάθεσης και προσέγγισης της αγοράς.

Για να έχει συνέχεια θα πρέπει να αυξηθούν οι συναλλαγές (τουλάχιστον 25% από το μέσο όρο των 100-120 εκατ. ευρώ). Θα πρέπει επίσης να «μπουν στο παιχνίδι» και άλλες εισηγμένες πέραν των τραπεζών και των 2-4 εταιρειών- επιλογών των ξένων ( Coca Cola/ 3 E, ΔΕΗ, Τιτάν, Ελλάκτωρ).

Όλα αυτά πάντα με την προϋπόθεση, πως δεν θα μεταβληθεί η ανοδική φορά των DJIA, S&P 500 και DAX και η σχέση ευρώ- δολαρίου παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.

Το ότι η πρώτη εβδομάδα- μετά την είσοδο των νέων μετοχών της Εθνικής- δεν χάθηκαν τα «κεκτημένα» απεναντίας κατοχυρώθηκαν κερδοφόρες θέσεις, επιβεβαιώθηκαν στηρίξεις αποτελεί αναμφίβολα ενθαρρυντική ένδειξη, χρήσιμη για τη συνέχεια.

Εβδομάδα με συνεδριάσεις…αφομοίωσης των περίπου 60 μονάδων που κερδήθηκαν από την προηγούμενη Παρασκευή (1.549,9 μονάδες στις 15/10). Εβδομάδα, που φάνηκε πως παρά την λελογισμένη είσοδο των νέων μετοχών της Εθνικής δεν είχε σημαντική προσφορά τραπεζικών ή άλλων τίτλων γεγονός που υποδηλοί μη «πωλητική διάθεση» από πλευράς κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Το, ότι δεν χάθηκαν τα τεχνικά κεκτημένα παρά την προσπάθεια που έγινε για να…ξεπουληθεί ο τίτλος της ΕΤΕ και μέσω αυτής ο 20άρης και ο ΓΔ συμβάλλει στην ενίσχυση της «αγοραστικής διάθεσης» των παικτών.

Πάντως, μολονότι, το ΧΑ προερχόταν από ένα ανοδικό σερί (10 στις 13 συνεδριάσεις) η αγορά έδειξε αντοχές (κυρίως) στη συνεδρίαση της Πέμπτης (που επιφύλαξε και την έκπληξη της ΕΤΕ για την οποία έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος) και εχθές υπερέβη και τις 1.600 μονάδες.

---

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Με αργό αλλά σταθερό ρυθμό απορρόφησε η αγορά τους κραδασμούς της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας κινούμενη κόντρα στην πλειοψηφική φοβία της αγοράς για μια απότομη υποχώρηση.

Η Εθνική όχι μόνο πέρασε με επιτυχία το τεστ της συγκέντρωσης των κεφαλαίων σε μια δύσκολη και απαιτητική περίοδο αλλά κατάφερε να δημιουργήσει και κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά αφού η ποιότητα των κεφαλαίων που εισέρευσαν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας φαίνεται να έχει υπομονή και ψηλότερες βλέψεις για την αποτίμηση του ομίλου. Η επίτευξη αυτού του στόχου περνάει μέσα από ειδήσεις που για την αγορά θα έχουν προστιθέμενη αξίας και ενδεχομένως της ενδυνάμωσης της τελικής γραμμής του ισολογισμού στην επόμενη χρήση.

Άμεση προτεραιότητα φαίνεται να αποκτά η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την διανομή μερίσματος και ενδεχομένως μεγαλύτερη ελευθερία επιχειρηματικών κινήσεων ενώ σε δεύτερο χρόνο η πώληση σε καλή τιμή του 20% της Finans θα απελευθερώσει νέα κεφάλαια και θα βελτιώσει την καθαρή θέση. Ο χρονικός ορίζοντας αυτών των γεγονότων εκτιμούμε ότι θα είναι άμεσος και πάντως όχι τέτοιος που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη φθορά στην τάση της μετοχής και συνολικά της αγοράς.

Επιπλέον η εβδομάδα που ξεκινά θα αρχίσουν να ανακοινώνονται ζωηρότερα αποτελέσματα από το γ’ τρίμηνο των εισηγμένων εμπλουτίζοντας περισσότερο την αγορά με εγχώρια νέα και λόγους μερικής αυτονόμησης από την τάση του εξωτερικού.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κράτησε τα κεκτημένα των προηγούμενων τριών εβδομάδων συντηρώντας τα ανοδικά σήματα και τα επίπεδα στήριξης. Η ζώνη των 1540 μονάδων διατηρήθηκε ανέπαφη και η διάσπαση των 1590 μονάδων έγινε σε τρεις χρόνους με ήπια συναλλακτική δραστηριότητα. Ο πήχης πλέον έχει τοποθετηθεί στις 1.690 μονάδες επίπεδο ικανό να δώσει πολύ μεγάλη κίνηση σε μια ενδεχόμενη νέα επίθεση των αγοραστών αφού πλέον οι αποστάσεις από τους δύο κινητούς μέσους των 200 ημερών (εκθετικός και απλός) έχουν μειωθεί αισθητά. Και σε μεσοπρόθεσμα διαγράμματα αρχίζει να διαφαίνεται μια πιο συστηματική προσπάθεια δημιουργίας πυθμένα αφού οι διορθώσεις των ανοδικών κινήσεων γίνονται σε «υψηλότερα χαμηλά» σχηματίζοντας σκαλοπάτια στηρίξεων.

Τέτοιοι διαγραμματικοί σχηματισμοί απαντώνται πριν την εκδήλωση μακροχρόνιων ανοδικών τάσεων και η έναρξη τους δεν χαρακτηρίζεται από συναλλακτικές εντάσεις ή μεγάλα ανοίγματα στο εύρος διακύμανσης. Χωρίς υπερβολή ο Γενικός Δείκτης φαίνεται αυτή την περίοδο να κερδίζει έδαφος παίζοντας με το χρονόμετρο διαφυλάσσοντας περισσότερο κεκτημένα επίπεδα παρά εκδηλώνοντας επιθετικές ανοδικές κινήσεις.

Η συστηματικότητα και η τεχνική εφαρμογή αυτών των κινήσεων είναι και ο λόγος για τον οποίο συντηρούμε την αισιοδοξία μας και για την επόμενη εβδομάδα αναμένοντας την προσέγγιση της κυριότερης ζώνης αντίστασης των 1690 μονάδων οπού θα εξαγάγουμε περισσότερα συμπεράσματα για την επέκταση ή μη της ανοδικής διόρθωσης που έχει ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Coca Cola ανακοινώνει την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς να κινούνται για την καθαρή κερδοφορία στα 212 εκ. ευρώ.


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.605,82 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,61%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 26,88%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 3,3%, ο Mid 40 υψηλότερα 3,04% και ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 1,74%.

Από τους επιμέρους κλάδους τα σημαντικότερα κέρδη σημείωσαν το Εμπόριο (8,14%), ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (6,59%), τα Βιομηχανικά Προιόντα & Υπηρεσίες (5,74%) και οι Ασφάλειες (5,67%). Κέρδη 3,07% για Τράπεζες.

Απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Μέσων Ενημέρωσης (- 2,94%) και της Υγείας (-0,77%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Q&R (38%), Logismos (23,21%), Revoil (21,92%), Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Βαρβέρης – Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Moda Bagno (20%), Δίας ΑΕΕΧ (19,05%), Vivere (17,78%), Paperpack (17,65%), Ελλάκτωρ (17,45%), Νίκας (16,67%), Fourlis (16,67%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ευρωσυμμετοχές (35,29%), Ντρουκφάρμπεν (-29,41%), Euroline AEEX (-22,88%), Compucon (-22,22%), Εικόνα- Ήχος (-22,22%), Φίντεξπορτ (18,92%), Ελφίκο (-18,75%), Ακρίτας (-18,09%), Vell Group (-17,95%) και Alpha Trust ( -16,84%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v