Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Στάση στα... τοπικά υψηλά

Στις 1.600 μονάδες "σκόνταψε" το ΧΑ, με την ΕΤΕ να επιφυλάσσει… εκπλήξεις με τις νέες μετοχές. Στάση στα υψηλά και για τον Dow Jones, με ανάλογες ενδείξεις για κύριους ευρωπαικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Αιφνιδίασε τη… Σοφοκλέους η έκπληξη της ΕΤΕ, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος δικαιολογώντας σε σημαντικό βαθμό και την ατολμία της αγοράς να ξεπεράσει τις 1.600 μονάδες. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, καθώς αναμένεται το… τρίτο κύμα νέων μετοχών της Εθνικής ενώ στην Wall ο DJIA "φοβήθηκε" το υψηλό έτους.

Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι στον σχεδιασμό μας, αναφερόμαστε πάντοτε στον βραχυπρόθεσμο, που παρακολουθεί και ακολουθεί την εξέλιξη αυτής της τάσης.

Οι χθεσινές τοπικές κορυφές παραμένουν σημεία αντίστασης και συγκεκριμένα οι 1.599,5 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, οι 783,4 για τον Ftse20 και αντίστοιχα τα 8,54 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Θα υπενθυμίσουμε, όπως και εχθές, την τελευταία τοπική κορυφή για τη μετοχή της ΕΤΕ στα 8,71 ευρώ της 14/10 που μέχρι νεοτέρας παραμένουν σημείο αντίστασης και υπό προυποθέσεις αναφοράς για την πιθανή επόμενη κίνηση.

Το ΧΑ, όπως οι περισσότερες ευρωαγορές με οδηγό την Φραγκφούρτη και βεβαίως την Wall θα χρειαστούν σχετικά άμεσα… νέα καύσιμα και κίνητρα ανόδου, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι πρώτες (ή οι δεύτερες )στηρίξεις, να χτιστούν νέες θέσεις (κατά πάσα πιθανότητα από χαμηλότερες αποτιμήσεις) και να προσελκυσθεί… ζεστό χρήμα.

Ειδικότερα για το ΧΑ η προοπτική της υπέρβασης, το επόμενο ανοδικό στοίχημα δεν μπορεί να επιχειρηθεί με συναλλαγές των 100-120 εκατ. ευρώ, που θα περιορίζονται σε 2-5 δεικτοβαρείς τίτλους.

Γιατί καλές είναι μέχρι τώρα οι εφεδρείες των Eurobank, Alpha Bank ή μη τραπεζικών μετοχών του 20άρη αλλά ο επόμενος κυματισμός για να έχει τύχη και βάθος χρόνου χρειάζεται οπωσδήποτε περισσότερες συναλλαγές και μερική έστω διάχυση του ενδιαφέροντος και προς άλλες μετοχές.

Παρατηρούμε ωστόσο, πως μεθοδικά "χτίζονται" τα επόμενα στοιχήματα θεωρώντας ενδεικτική την περίπτωση της ΔΕΗ, όπου η διοίκηση προχωρά σε ουσιαστικές ανακοινώσεις. Σταδιακά μένει βέβαια να αποτυπωθούν στο… ταμπλώ οι ενδείξεις των αντασφάλιστρων κινδύνου, που παραπέμπουν σε μείωση του κινδύνου χρεοκοπίας. Όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα… για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, το κόστος ασφάλισης ετήσιων κρατικών τίτλων είναι μικρότερο από ότι το κόστος ασφάλισης μακροπρόθεσμων τίτλων.

Κατά το Bloomberg, η εξέλιξη αυτή αποτελεί «ένδειξη του μειωμένου κινδύνου για το έθνος που πυροδότησε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους». Τα CDS (το κόστος ασφάλισης ομολόγων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) για τα ετήσια κρατικά ομόλογα ανέρχονται στις 565 μονάδες βάσης, επίπεδο χαμηλότερο κατά 61 μονάδες, από τα CDS των 10ετών τίτλων, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA.

Κατά την εκτίμηση μας η διάθεση, το κλίμα αυτό μπορεί σταδιακά να αποτελέσει τη… μαγιά για την επόμενη αντίδραση των τραπεζών. Με την προυπόθεση πάντα, πως η είσοδος των νέων μετοχών της ΕΤΕ δεν θα… κρύβει άλλες εκπλήξεις, όπως η χθεσινή και πως η διαφαινόμενη "κόπωση" των ξένων χρηματιστηρίων δεν είναι τίποτε περισσότερο από το απαραίτητο στάδιο προσαρμογής-συσσώρευσης πριν την επόμενη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v