Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδίασε τη Σοφοκλέους η έκπληξη της ΕΤΕ

Η επίσπευση κατά 2 ημέρες της εισαγωγής του 2ου κύματος των νέων μετοχών της ΕΤΕ (ΜΟΔ) αιφνιδίασε "μεγάλους" και "μικρούς" παίκτες και πίεσε τη μετοχή. Στο επίκεντρο οι μεγάλες τράπεζες. Σήμα αγορών από Ελλάκτωρ-Αβαξ.

Δεν μπόρεσαν τα κάνουν το 5Χ5 οι αγοραστές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά το ανοδικό ξεκίνημα και την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τζίρος έμεινε σε μάλλον χαμηλά επίπεδα, αλλά σαφώς υψηλότερα από τον τζίρο της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν ισχυροποιήθηκε το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών, αν η προσέγγιση του ψυχολογικού ορίου των 1600 μονάδων (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) έφερε “διαταραχές” στην ψυχολογία των αγοραστών, ή αν όσοι αποφάσισαν λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις στον τίτλο της Εθνικής φοβήθηκαν επανάληψη του “συνδρόμου” της περασμένης Πέμπτης 14/10, στην αυριανή συνεδρίαση της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς μία εβδομάδα πριν, ο τίτλος της Εθνικής διακινώντας 6253375 τεμ. έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και με ημερήσιες απώλειες 6,41%, ενώ απέμεναν μόλις τρεις συνεδριάσεις για να πιστωθούν στους κωδικούς τα πρώτα νέα κομμάτια από την αύξηση κεφαλαίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!)

Και επειδή μετά την αυριανή συνεδρίαση θα απέμεναν πάλι τρεις συνεδριάσεις για να πιστωθούν τα υπόλοιπα 250 εκατ. κομμάτια από την αύξηση κεφαλαίου, ίσως σήμερα κάποιοι έσπευσαν να … πάρουν τα μέτρα τους, τελικά όμως τους πρόλαβαν οι εξελίξεις (!)

Εννοείται ότι η πτωτική τάση ανέβασε στροφές, όταν έφθασε στις ΑΧΕ ειδοποίηση από την Διεύθυνση εξυπηρέτησης Κεφαλαιαγορών & Χρηματαγορών της Τράπεζας σύμφωνα με την οποία και κατόπιν σχετικής έγκρισης από το δ.σ. του Χ.Α., επισπεύστηκε η έναρξη της διαπραγμάτευσης των εκ μετατροπής μετοχών από Τετάρτη 27η Οκτωβρίου 2010 σε Δευτέρα 25η Οκτωβρίου 2010.

Με αυτά τα δεδομένα να αλλάζουν τις κινήσεις των “γρήγορων παικτών”, ευνόητο είναι ότι “ασφαλέστερα συμπεράσματα για την βραχυπρόθεσμη τάση στην Σοφοκλέους θα εξαχθούν περίπου στην μέση της επόμενης εβδομάδας.

Από εκεί και πέρα ασφαλώς και υπάρχει μερίδα των επαγγελματιών του χώρου που συνεχίζει να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη, τονίζοντας ότι το Χ.Α. λόγω σημαντικής υποαπόδοσης δεν αποκλείεται να προσελκύσει βραχυπρόθεσμα κεφάλαια από ξένα funds που θα επιδιώξουν γρήγορες και αξιοπρόσεκτες αποδόσεις.

Σε αυτή την περίπτωση δυστυχώς την μερίδα του λέοντος στο αγοραστικό ενδιαφέρον θα αποσπάσει για πολλοστή φορά ο Τραπεζικός κλάδος, καθώς η “ποιότητα” των traders από τους οποίους προέρχεται το σημαντικότερο κομμάτι του τζίρου, επιβάλλει όχι την διερεύνηση “ελκυστικών” θεμελιωδών, αλλά την εύκολη “επιβίβαση” και “αποβίβαση” σε κάποιο τίτλο.

Άρα στην παρούσα φάση ο πρώτος παράγων παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα μιας μετοχής και όχι τα θεμελιώδη της εταιρείας που αντιπροσωπεύει.

Εννοείται ότι οι ξένοι θα έβλεπαν με θετικό μάτι και μία περαιτέρω άνοδο των Ελληνικών ομολόγων, για αυτό δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η “επίθεση φιλίας” από ξένους οίκους που θα “pushάρουν” τα Ελληνικά ομόλογα, τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και τα σενάρια για επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους.

Αντίθετη σε αυτή την κίνηση δηλώνει σημαντική μερίδα έγκριτων οικονομολόγων, που τονίζει ότι τυχόν επιμήκυνση του χρέους της Χώρας, απλά θα βάλει “τα σκουπίδια κάτω από το χαλί” και οι μόνοι που θα έχουν λόγο να χαίρονται για κάτι τέτοιο είναι οι δανειστές της Ελλάδας που συνεχίζουν και φοβούνται πιθανό “haircut”. Άλλωστε το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από λίγα χρόνια η Ελλάδα θα χρωστάει ακόμα περισσότερα, καθώς τα τελευταία δάνεια έχουν συναφθεί με σημαντικά μεγαλύτερα επιτόκια.

Δυστυχώς άλλες είναι οι λύσεις (σύμφωνα με την άποψη των οικονομολόγων) που πρέπει να σκεφτούν οι Κυβερνώντες, παίρνοντας παράδειγμα από την χθεσινή κίνηση της Αγγλίας να προχωρήσει σε απολύσεις 490000 δημοσίων υπαλλήλων, κίνηση στην οποία είχαν προηγηθεί Κούβα και Ρωσία.

Όμως εδώ ο φόβος του πολιτικού κόστους, μάλλον δεν επιτρέπει τέτοιες σκέψεις και όλα αυτά σε μία Χώρα που το 1967 είχε 265000 δημόσιους υπαλλήλους και έφθασε (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία) οι δημόσιοι υπάλληλοι να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο (!)

Συμπερασματικά μία πιθανή επιμήκυνση του Δημόσιου χρέους που τόσο πολύ “πανηγυρίστηκε” από την Αγορά ομολόγων, αλλά και το Χ.Α., το μόνο που θα φέρει θα είναι επιμήκυνση της υφεσιακής κατάστασης στην Αγορά και ας έχουν υπ΄ όψιν τους οι ιθύνοντες του Οικονομικού Επιτελείου πως όσες Επιχειρήσεις τεθούν εκτός Αγοράς από την ύφεση πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να επανέλθουν, ιδιαίτερα αν η Κυβέρνηση δεν αποφασίσει να ενισχύσει την ενδογενή επιχειρηματικότητα.

Μικτή η εικόνα στις μεγάλες Αγορές με τα Χρηματιστήρια της Ασίας να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα μετά τα μακροοικονομικά νέα από την Κίνα, ενώ σε θετικό έδαφος κινούνται οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, η Κινεζική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 9,6%. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του τελευταίου έτους, αλλά είναι υψηλότερος από το 9,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του Reuters.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός (όπου εστιάζεται η προσοχή των αναλυτών μετά και την αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα αυτή την εβδομάδα) ενισχύθηκε στο 3,6% τον Σεπτέμβριο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο 23 μηνών, που ήταν σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας ωστόσο, επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο περισσότερο από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 13,3% σε ετήσια βάση, έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 13,6% σε ετήσια βάση.

Επίσης όσοι παρακολουθούν τις Ευρωπαϊκές Αγορές, συστήνουν σχετικά στενότερη παρακολούθηση στην κίνηση του Euribor 3μηνου που έφθασε σήμερα στο 1,025 και το οποίο είναι νέο υψηλό 15 μηνών. Καθίσταται πασιφανές ότι κάποιοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ σταδιακά θα αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα ρευστότητας και … παίρνουν θέσεις.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην άποψη των συγκρατημένα αισιόδοξων, σαν επόμενο βήμα της Σοφοκλέους προκρίνεται η σταθεροποίηση με την επιδίωξη το Ελληνικό Χρηματιστήριο να παραμείνει σε τεχνικά επίπεδα που θα του διασφαλίζουν προοπτικές για περαιτέρω άνοδο, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί η θετική εικόνα των διεθνών Αγορών.

Οριακά περισσότερες οι μετοχές με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, με τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+4,46%).

Αξιοσημείωτα κέρδη για Μυτιληναίο, Ταχ. Ταμιευτήριο και Motor Oil, θετική ημερήσια μεταβολή για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca-Cola, Jumbo, Eurobank, MPB και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελ. Πετρελαίων και MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Εθνική (-2,84%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι Αγροτική, Κύπρου και Τιτάν.

Με αρνητικό τελικό πρόσημο έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Πειραιώς και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδική φόρα και γρήγορα (10.39) βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 1599,51 μονάδων, για να ακολουθήσει υποχώρηση και διπλή πρόσκρουση στην περιοχή των 1584 μονάδων.

Νέα αντίδραση έως τις 1595,51 μονάδες (14.43), υποχώρηση μέχρι τος χαμηλό ημέρας των 1580,57 μονάδων (16.30) και τελικό κλείσιμο στις 1586,11 μονάδες με απώλειες 0,19%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 106 εκατ. από τα οποία τα 5,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 100 ανοδικές μετοχές έναντι 73 πτωτικών και 32 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 19,72%, τα περισσότερα με “χαμηλό κόστος”.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά διανύει διαδικασία συσσώρευσης με κύριο παράγοντα μελλοντικών διεργασιών τον Τραπεζικό κλάδο, εκτιμά ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Εξελίξεις στον εν λόγω κλάδο, σε συνδυασμό με περαιτέρω αποκλιμάκωση των spreads και σταδιακό άνοιγμα της διατραπεζικής Αγοράς για τις Ελληνικές Τράπεζες, θα διατηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον αμείωτο για τους επόμενους μήνες, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec.

Διεθνώς τα αποτελέσματα των εταιρειών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δείχνουν κατά μέσο όρο καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών συντηρώντας το κλίμα αισιοδοξίας, ωστόσο οι γενικότεροι φόβοι που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίζουν να υπάρχουν και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επιμέρους διορθώσεις στις διεθνείς Αγορές.

Όμως ακόμα και σε περίπτωση ήπιας διόρθωσης των διεθνών Χρηματιστηρίων, λόγω σημαντικής υποαπόδοσης το Χ.Α. μπορεί να βρει “αμυντικά μαξιλάρια” και οι διορθωτικές τάσεις να είναι ηπιότερου χαρακτήρα, τονίζει ο κ. Χριστοφίδης.

Αντιμέτωπος με την αντίσταση των 1.600 μονάδων θα βρεθεί ο Γενικός Δείκτης κατά τις επόμενες συνεδριάσεις επιχειρώντας μια διαφυγή ουσίας από τα επίπεδα συσσώρευσης των τελευταίων δύο μηνών, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η Αγορά φαίνεται να έχει την δύναμη να απορροφήσει την βραχυπρόθεσμη προσφορά που εκδηλώνεται από χαρτοφυλάκια με μοχλευμένες θέσεις, ειδικά στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας η οποία έχει και το μεγαλύτερο εύρος κερδισμένων θέσεων αφού στα επίπεδα μεταξύ 7,20 και 7,40 ευρώ έχει πραγματοποιηθεί πολύ υψηλός όγκος συναλλαγών (μ.ο. ημερήσιων συναλλαγών 6,8 εκατ. μετοχές) κατά την διάρκεια της αύξησης κεφαλαίου.

Η απορρόφηση αυτών των πωλήσεων και τα συνεχή κλεισίματα σε υψηλότερα επίπεδα τιμών δείχνουν μια “ελεγχόμενη” συστηματική κίνηση από την πλευρά των αγοραστών.

Ανάλογες συστηματικές κινήσεις παρατηρούνται σε Coca Cola, Intralot, Τιτάνα, EXAE, Alpha Bank και Eurobank, ενδείξεις οι οποίες ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με την εξάντληση κάποιων βραχυπρόθεσμων περιθωρίων πτώσης.

Κλείσιμο της Αγοράς πάνω από τις 1600 μονάδες θα δώσει επιτάχυνση στο Γενικό Δείκτη θέτοντας πιο καθαρά τον τεχνικό στόχο των 1.680 μονάδων.

Το επόμενο κομβικό σημείο για την εξαγωγή μεσοπρόθεσμων συμπερασμάτων τοποθετείται χρονικά στις 25/10 όπου εισάγονται οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας από την μετατροπή των ομολογιών, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι ξένες Αγορές δεν δείχνουν διαθέσεις διόρθωσης τονίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Με την αμέριστη βοήθεια του κ. Μάνθου θα επιχειρηθεί η “ανίχνευση” των τεχνικών διαθέσεων για τον 40αρη, αλλά και για επιμέρους τίτλους.

Ξεκινώντας από τον FTSEM θεωρείται θετικό το ότι ο εν λόγω δείκτης έδωσε ανοδική διαφυγή από την αντίσταση των 1720 μονάδων και αν την μετατρέψει σε στήριξη η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στις 1880 μονάδες.

Σε αντίθετα περίπτωση, θα ξαναμπεί σε δοκιμασία η ζώνη στήριξης στις 1665-1624 μονάδες.

Επίσης δύο τίτλοι που σύμφωνα με τον κ. Μάνθο έχουν δώσει τεχνικό σήμα αγορών είναι ο τίτλος της Ελλάκτωρ και της Άβαξ.

Στην περίπτωση του πρώτου επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 3,30 ευρώ ανοίγει τον δρόμο προς την ζώνη 3,68 – 3,70 ευρώ. Αδυναμία κίνηση προς τα εν λόγω επίπεδα μπορεί να επιφέρει μικρό “pull back” προς την περιοχή των 3,10 – 3,00 ευρώ.

Στην περίπτωση του Άβακα, ο τίτλος έδωσε “buy” όταν διάσπασε ανοδικά την αντίσταση των 1,25 ευρώ βάζοντας σαν πρώτο στόχο τα 1,60 ευρώ και αμέσως επόμενο την ζώνη 1,78 – 1,85 ευρώ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σχετικής διόρθωσης, με αυξημένες συναλλαγές.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γυρίζοντας σε οριακές υποτιμήσεις 0,08%.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7248, τιμή εκκαθάρισης 767,84) κινήθηκαν μεταξύ 761,75 και 781 μονάδων.

Αυξήθηκε σχετικά ο δανεισμός τίτλων (777100 Εθνική, 154000 Coca-Cola, 100000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5001), Alpha Bank (1290), Πειραιώς (914), Eurobank (1250), ΟΤΕ (454), Κύπρου (768), MPB (108), Ελλάκτωρ (1019), Motor Oil (356), Αγροτική (260), Ιντρακόμ (234), Μέτκα (472), ΟΠΑΠ (403).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (174199 τεμ.) και Πειραιώς (209171 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (12338 τεμ.) και Μετκα (33647 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7056682 τεμ.), Eurobank (12775026 τεμ.), Εθνική (42746720 τεμ.), Κύπρου (11804043 τεμ.), Πειραιώς (11658438 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία TRAFALGAR ASSET MANAGERS LTD γνωστοποιεί με την από 20/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι την 19η Οκτωβρίου κατέχει –μέσω κεφαλαίων– καθαρή ανοικτή θέση ύψους -1.498.500 μετοχών της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό -0,21% των εισηγμένων μετοχών (728.450.000 μετοχές) της εκδότριας. Τα κεφάλαια (Funds) τα οποία κατέχουν την παραπάνω καθαρή ανοικτή θέση είναι τα ακόλουθα: Trafalgar Azri Fund: -78.624 μετοχές. Trafalgar Catalyst Fund: -366.957 μετοχές. Trafalgar Recovery Fund: - 745.177 μετοχές. Trafalgar Argyll Fund: -193.024 μετοχές. Trafalgar Volatility Fund: -24.718 μετοχές. Trafalgar Lighthouse Map 118: -90.000 μετοχές.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v