Βαραίνουν τη Σοφοκλέους οι ομολογίες της ΕΤΕ

Πιέσεις με μεγάλο όγκο στην ΕΤΕ, καθώς επισπεύδεται κατά 2 ημέρες η εισαγωγή των νέων μετοχών από το ΜΟΔ με την τιμή έως και 2,9% χαμηλότερα. Βελτιώνεται η αποτίμηση της Eurobank, αποδίδουν 3Ε, Ελλάκτωρ.

Εντός… εκτός επί τα΄αυτά και σταθερά σε οριακή απόκλιση από τις 1.600 μονάδες. Περιοχή, όπου φαίνεται ό τι βραχυπρόθεσμα θα… δοθούν κάποιες αψιμαχίες προτού η αγορά κινηθεί ξανά.

Είτε για την πορεία προς τις 1.680 είτε για την απαραίτητη διόρθωση προς τις 1.540-1.550 μονάδες με το δεύτερο σενάριο να προοιωνίζεται μεγαλύτερης έκτασης και ουσίας ανοδική αντίδραση στη συνέχεια, προς τα μέσα Νοεμβρίου.

Αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο για συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα και μέχρι στιγμής βασικοί δείκτες και μετοχές δεν τους διαψεύδουν. Στις 1.590-1.595 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 775-780 ο FTSE 20 με τις περισσότερες τράπεζες υψηλότερα αλλά τον οδηγό, την Εθνική Τράπεζα, έως και 1,05% χαμηλότερα προς τα 8,35 ευρώ. Χαμηλότερα προς τα 4,03 ευρώ και η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

Αλλοι αναλυτές ποντάρουν στην διεθνή συγκυρία και τις όποιες εξελίξεις στο εγχώριο μέτωπο για να "ανοιχτούν" προς τις 1.680 μονάδες κίνηση λογική αν και μία τρίτη σχολή υποστηρίζει πως μία συντονισμένη-ελεγχόμενη υποχώρηση θα έβαζε και άλλους παίκτες στο παιχνίδι.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να εξελίσσεται διεθνώς, με το ΧΑ να παραμένει… υπό μέρος του ευρωπαϊκού νότου και να παρακολουθεί από κοντά κυρίως την Φρανκφούρτη (και αργότερα στη μέρα την Wall). Στις 6.577 μονάδες ο DAX με ισχυροποιούμενη φορά καθώς φτάνει το 0,87% (πριν από λίγο στις 14.05) .

Πράγματι αποδείχτηκε πως η πειστική ανοδική διάσπαση των 6.360 μονάδων "απελευθέρωσε" τον κυριότερο ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη, που από την θέση του οδηγού επιχειρεί να παρασύρει (ή και να… παγιδέψει κατ΄ άλλους) τους λοιπούς ευρωπαίους εταίρους.

Λίγο ως πολύ γνωστή στους τακτικούς φίλους της στήλης η επιμονή και εμμονή που δείξαμε στην κομβική περιοχή των 6.360 μονάδων, της προοπτικής διάσπασης της και των όσων μπορεί να συνεπάγονταν η επιβεβαίωση αυτής της τεχνικής προσέγγισης.

Εν πάσει περιπτώσει παρακολουθούμε την βραχυπρόθεσμη τάση, τους διαμορφούμενους σχηματισμούς "κορύφωσης", την προσπάθεια τεχνητής βελτίωσης του κλίματος. Και συνεχίζουμε να κατοχυρώνουμε βραχυπρόθεσμες θέσεις- ειδικά τώρα που μας βγαίνει και το Τ συν 3- και με το σερί 4 στα 4 να έρχεται… λουκούμι.

Παρακολουθούμε όμως και την προσπάθεια που καταβάλλεται γύρω-τριγύρω και οριακά χαμηλότερα από τις 1.600 μονάδες συνεκτιμώντας πως σε αυτά τα επίπεδα ενδέχεται να ολοκληρώνεται ένας κύκλος που ξεκίνησε από τις 8-9 Σεπτεμβρίου.

Για να δούμε όσο συνεχίζεται η προσπάθεια βελτίωσης της αποτίμησης της Eurobank προς τα 5,1-5,2 ευρώ με την απόδοση εβδομάδας να φτάνει στο 7,3%,. Όχι άσχημα, όταν αναλογισθεί κάποιος πως για τη μετοχή της Alpha Bank φτάνει το 3,8% με την τρέχουσα τιμή στα 5,35 ευρώ.

Στο 3,3% και η απόδοση 7 ημερών για τη μετοχή της ΑΤΕ, που θα θέλαμε να πιάνει- επιτέλους!- το ένα ευρώ. Στο 4,9% φτάνει η απόδοση για τη μετοχή της CCH, την ίδια περίοδο και το 3,5% για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Εάν ποντάραμε στο ενδεχόμενο άμεσης συνέχισης της φοράς θα προσέχαμε περισσότερο μετοχές του 20άρη, που έχουν μείνει λίγο πίσω όπως λ.χ την Marfin Popular, το Μυτιληναίο ή την Motor Oil με την προϋπόθεση όμως πως ακολουθεί μικρή-ελεγχόμενη διόρθωση.

Στο 10,4% φτάνει η απόδοση 97 ημερών του Ελλάκτορα από την…δεύτερη ταχύτητα του FTSE 20 και ίσως το πιο ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμο στοίχημα αυτής της φάσης. Τα 3,4 ευρώ είναι "δύσκολη" περιοχή για τη μετοχή αλλά εάν τα υπερβεί τότε το 4άρι είναι εφικτό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απεικόνιση των ΕΥΔΑΠ (4,85 ευρώ), Forthnet (0,67 ευρώ) με την διόρθωση τους να "κρύβει" εκπλήξεις. Από τον Mid 40 εξαιρετική παρουσιάζεται η Μέτκα, μετά μάλιστα την πειστική ανοδική διάσπαση των 8,20 ευρώ που αποτελούν και πάλι "στήριξη".

Πριν από λίγο οι βασικοί δείκτες με μέτριες συναλλαγές (μόλις 50 εκατ. ευρώ από τα οποία 17,5 στην Εθνική) κινούνταν στις 1.594 ο Γενικός Δείκτης και στις 778 ο FTSE 20. Με την ΕΤΕ να παραμένει ήπια έως 0,8-0,9% χαμηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v