Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δοκιμάζοντας τις αντιστάσεις

Με την ταχύτητα του …4 στα 4 το ΧΑ φτάνει σε τεχνικό σταυροδρόμι. Κλειδί παραμένει η Εθνική, η στόχευση των 8,80 ευρώ και το δέλεαρ υπέρβασης των μέχρι τώρα αντιστάσεων. Οι 787 σημείο αιχμής-καμπής για FΤ 20.

Το 4 στα 4 πέτυχε η… Σοφοκλέους, σύμφωνα με τα γραφόμενα του Θανάση Σταυρόπουλου.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.589,15 μονάδες, τον FΤ 20 στις 776,78 και την Εθνική να κερδίζει έδαφος και χρόνο, εν όψει της μαζικότερης "εισόδου" νέων μετοχών στην αγορά.

Στα 8,44 ευρώ η τραπεζική μετοχή και με υψηλή περιόδου τα 8,71 ευρώ της 14 Οκτωβρίου.

Πρακτικά για βασικούς δείκτες, μετοχές έχουν σχηματισθεί "τοπικές κορυφές" αντιστάσεις – προσώρας- που μένει να φανεί άμεσα εάν μπορεί να μετατραπούν σε εν δυνάμει στηρίξεις. Ο αστάθμητος παράγοντας της πληθώρας νέων μετοχών της Εθνικής είναι αυτός, που καθιστά συγκρατημένα επιφυλακτικούς αρκετούς βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Συνεκτιμώντας μάλιστα την διαμόρφωση "σχηματισμών κορύφωσης" για S&P 500 και DAX το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι απαιτεί αυξημένη προσοχή και εγρήγορση.

Για τον Γ.Δ. τοπική κορυφή/ αντίσταση παραμένουν οι 1.594,9 της 14/10 αντίστοιχα δε για τον 20άρη οι 786,9 της ίδιας ημέρας. Η αγορά βρίσκεται πολύ κοντά, εγγύτατα θα έλεγε κάποιος πως δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από μία… απαλή ώθηση σε ένα ζεύγος δεικτοβαρών τίτλων για να ισχυροποιηθεί η φορά.

Από τη στιγμή μάλιστα, που οι πρώτες και δεύτερες στηρίξεις για βασικούς δείκτες, μετοχές λειτούργησαν άριστα στην διάρκεια της διόρθωσης, οι τεχνικές περιοχές επιβεβαιώθηκαν και με αφορμή κυρίως την α.μ.κ αρκετό ζεστό χρήμα μπήκε στην αγορά.

Μένει όμως να φανεί, πως μπορεί να συνεχίσει η μετοχή της Εθνικής που εδώ και καιρό "στοχεύει" στο χάσμα πέριξ των 8,80 ευρώ με ενδεχόμενη πειστική διάσπαση του να φέρνει την τιμή προς τα 9,2-9,4 ευρώ.

Χρειάζεται όμως αυξημένη προσοχή, παρά το χθεσινό ανοδικό κλείσιμο της Wall και την αξιοθαύμαστη ισορροπία, που δείχνει (εδώ και μήνες) ο DAX. Δεν μπορούμε επίσης να παραβλέψουμε την προσπάθεια της ομάδας της Eurobank και φιλικών δυνάμεων για την αξιοποίηση του κλίματος και πιθανότατο σκοπό την βελτίωση της αποτίμησης του ομίλου.

Σε δεύτερο βαθμό ακολουθεί η Alpha Bank αν και θα επιμείνουμε πως σε αυτή την φάση των διεργασιών στον κλάδο η Eurobank βρίσκεται 2-3 βήματα πιο μπροστά από την… ανταγωνίστρια της. Βλέπουμε επίσης την ίδια περίοδο την διάθεση υεπαρπόδοσης από μετοχές της δεύτερης ταχύτητας του 20άρη, με ενδεικτικότερη περίπτωση αυτήν του Ελλάκτορα.

Όπως και την προσπάθεια προσέγγισης τιμών-στόχων που επιδρούν περισσότερο ψυχολογικά παρά ουσιαστικά, με κυριότερη την ΑΤΕ. Δεν είναι τυχαίο, πως η μετοχή επιχειρείται να "πιάσει" το ένα ευρώ (!) με τα σχέδια να "τρέχουν" για αύξηση ενός δις. ευρώ. Εδώ να δούμε πως και από ποιους θα καλυφθεί (ή θα βρει να καλύψει) το βάρος συμμετοχής σε αυτήν την διαδικασία η πλευρά του Δημοσίου.

Η ενεργοποίηση του διοικητή της ΑΤΕ, Θόδωρου Πανταλάκη (σχετικό θέμα και για συνάντηση με υπουργό Οικονομικών) επαναφέρουν στο προσκήνιο όχι μόνο αυστηρά οικονομικές, επιχειρηματικές συνιστώσες αλλά και πολιτικές τάσεις, που εκφράζονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και που ως γνωστόν συχνά έχουν εκφραστεί ακόμη και με αντικρουόμενες απόψεις για το ίδιο θέμα, εν προκειμένω για την νέα…. χαρτογραφία του τραπεζικού κλάδου.

Με αιχμή τον καλούμενο… δημόσιο πυλώνα. Κατά την εκτίμηση μας η ενεργότερη συμμετοχή του διοικητή της ΑΤΕ, άριστου γνώστη της αγοράς, συνιστά και ουσιαστική αναβάθμιση του μέσα στο ευρύτερο παιχνίδι δυνάμεων-εξουσιών που εξελίσσονται στο κυβερνόν κόμμα.

Συνυπολογίζοντας μάλιστα το… φιάσκο του Αστακού (μένει να δούμε ποιόν θα πάρει η… μπάλα) δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε τυχαία την ισχυροποίηση της συγκεκριμένης ομάδας μέσα στην κυβέρνηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v