Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση…

Υψηλότερα κινούνται βασικοί δείκτες, μετοχές με καύσιμο τον τραπεζικό κλάδο. Εως τα 8,44 ευρώ η Εθνική, υπεραπόδοση για Eurobank, Alpha, Πειραιώς. Στηρίξεις και από ευρωαγορές με τον DAX στις 6.525 μονάδες.

Κρατά η Εθνική Τράπεζα, συνεισφέρουν οι λοιπές δυνάμεις του FTSE 20 και με την πολύτιμη συνδρομή της Φραγκφούρτης η συνεδρίαση εξελίσσεται με αρκετό ενδιαφέρον.

Η Εθνική Τράπεζα «άνοιξε» από χαμηλότερες τιμές για να επιβεβαιωθούν τα 8,00 ευρώ και να ξεκινήσει αντίστροφη- πορεία αντίδρασης προς τα 8,19 ευρώ. Σημειώνεται ότι από σήμερα διαπραγματεύονται οι νέες μετοχές της τράπεζας που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Στη λογική του κανόνα, πως… η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση η ομάδα της Εθνικής ανέβασε σχετικά νωρίς τον πήχη προκειμένου να έχει δυνάμεις για τη συνέχεια.

Εάν η τιμή διαμορφώνεται σε σχετική απόσταση ασφαλείας από την πρώτη ζώνη στήριξης (7,80-8,00 ευρώ) έχει καλώς καθώς οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις πιθανότατα θα είναι πιεστικότερες.

«Εβαλάν πλάτη» όμως οι περισσότερες μετοχές του 20άρη, που από νωρίς αντέδρασε πάνω από τις 760 μονάδες, τη στιγμή που και ο Γενικός έφτανε προς τις 1.570-1.575 μονάδες.

Λίγο ως πολύ αρμονική η εξέλιξη των βασικών δεικτών και μετοχών- τουλάχιστον στα πρώτα 25-35 της συνεδρίασης- με τις Eurobank και Alpha Bank να… παίρνουν από νωρίς κεφάλι.

Ειδικότερα για τη μετοχή της Eurobank θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η άντληση κεφαλαίων από την διατραπεζική αγορά (σχετικό θέμα των FT) και των πιθανών επόμενων κινήσεων από την πλευρά του μεγαλομετόχου ( EFG Consolidated).

Στα 4,93 ευρώ η τιμή σχεδόν 4,5% υψηλότερα και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές, που ξεπερνούσαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ στις 11:05. Υψηλότερα και η μετοχή της Alpha Bank στα 5,20 ευρώ, ενώ ανάλογη φορά ακολουθεί η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 20.

Με τζίρο καλύτερο απ΄ ότι τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις κάτι, που μάλλον σαν ενθαρρυντική ένδειξη, θα πρέπει να εκλάβουμε.

Στα 12,70 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, υψηλότερα και η CCH στα 18,40 ευρώ, ενώ μετά τα πρώτα 25-30 προσφοράς ο Ελλάκτορας ισορροπεί και πάλι προς τα 3,20 ευρώ. Η μετοχή του Μυτιληναίου στα 4,67 ευρώ δηλαδή λίγο χαμηλότερα και στα 15,58 ευρώ του Τιτάνα που επίσης υποχωρεί κατά τι. Στα 4,05 ευρώ το ΤΤ, στα 0,93 ευρώ η ΑΤΕ που θα πρέπει άμεσα να «πιάσει» τα 0,95 ευρώ προκειμένου να είναι εφικτή η επαναπροσέγγιση του ενός ευρώ. Στα 0,85 ευρώ η μετοχή του Marfin Investment Group, στα 4,02 ευρώ και πάλι της Κύπρου. Στα 4,02 ευρώ της Πειραιώς, στα 5,79 ευρώ του ΟΤΕ όπου καλλιεργούνται προσδοκίες λόγω των δρομολογημένων εξελίξεων από την πλευρά τω μετόχων (Deutsche Telekom, ελληνικό Δημόσιο) .

Το ενδιαφέρον όμως είναι, πως προσώρας συντηρείται η ανοδική φορά της ισχυρότερης ευρωπαϊκής αγοράς με τον DAX να ενισχύεται κατά 0,3% προς τις 6.530 μονάδες. Εξαιρετική κίνηση από τον δείκτη-οδηγό της Ευρωζώνης, τη στιγμή που και στην Wall οι κύριοι δείκτες παραμένουν σε τροχιά ανόδου.

Όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, πως κυρίως ο S&P 500 κυμαίνεται πλέον στις 1.184 μονάδες, που πρακτικά παραπέμπει σε σχηματισμό κορύφωσης. Τουλάχιστον της τελευταίας ανοδικής κίνησης.

Αυτές τις ημέρες θα έχουμε περισσότερες ενδείξεις για την πορεία των βασικών αμερικανικών δεικτών, του γερμανικού και κατ επέκταση των υπόλοιπων χρηματιστηρίων συμπεριλαμβανόμενου του ΧΑ.

Προσώρας όμως ακολουθούμε την εξέλιξη της φοράς, που φέρνει τον Mid 40 προς τις 1.760 μονάδες με όλο και καλύτερη διαγραμματική απεικόνιση. Είναι ενδεικτικό, πως από την 40άδα των μετοχών μόλις για έξη σημειώνονται χαμηλότερες τιμές, ενώ και από τον SC 80 μόλις τέσσερεις υποχωρούν.

Στις 11:17 ο Γενικός Δείκτης ενισχύονταν προς τις 1.580-1.585 μονάδες, ο FTSE 20 στις 770-775 με την Εθνική στα 8,30 ευρώ και την Eurobank να υπεραποδίδει προς τα 4,97 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v