Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνησε κρίσιμη εβδομάδα για το ΧΑ

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ξεκίνησε θεωρείται κρίσιμη για την πορεία του ΧΑ λόγω των νέων μετοχών της ΕΤΕ και των στοιχείων από τη Eurostat. Bύθιση τζίρου. Στα 8,1€ η ΕΤΕ. Κέρδη για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ξεκίνησε θεωρείται κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και αυτό φάνηκε από την πρώτη συνεδρίαση, όπου η επιφυλακτικότητα και η σημαντική βύθιση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά.

Η επικείμενη είσοδος των πρώτων νέων μετοχών της Εθνικής που προήλθαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου και τα αναμενόμενα στοιχεία της Eurostat για την αναθεώρηση του εγχώριου ελλείμματος, φαίνεται να βάζουν στην άκρη τις όποιες προσδοκίες για Τραπεζικά deals και ταυτόχρονα σε σκεπτικισμό τους βραχυπρόθεσμους “παίκτες” από τους οποίους εδώ και πολλές συνεδριάσεις προέρχεται το μεγαλύτερο κομμάτι του ημερήσιου τζίρου.

Όμως αν ο τίτλος της Εθνικής έχει “άλλοθι” για την διστακτικότητα που παρουσιάζει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, την επικείμενη είσοδο των νέων μετοχών (σε δύο δόσεις για την ΑΜΚ και τα ομόλογα αντίστοιχα), ασφαλώς και προβλημάτισε έντονα η συμπεριφορά των υπόλοιπων Τραπεζικών τίτλων που ανήκουν στον FTSE, τόσο από πλευράς ημερήσιας μεταβολής, όσο και από την συναλλακτική τους διάθεση.

Η Αγορά έδειξε ότι κάτι την φοβίζει και οι όποιες προσπάθειες για να κλείσει ο Δείκτης σε θετικό πρόσημο, περιορίστηκαν σε μερικές από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, όπως ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, MIG (μετά τις αιφνιδιαστικές απώλειες της Παρασκευής), Coca-Cola.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας ο οποίος απέσπασε το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, εμφανίστηκαν “καθυστερημένοι” αγοραστές λίγο μετά τις 16.30, όμως οι πωλητές δεν έδειξαν να αιφνιδιάζονται και έτσι ενώ ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 8,11 ευρώ και με οριακά κέρδη, πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει εκ νέου στα 8,00 ευρώ, για να έλθουν οι δημοπρασίες και να κλείσουν την μετοχή αμετάβλητη στα 8,10 ευρώ με 103455 τεμ. ανεκτέλεστα προς πώληση.

Μία από τα ίδια όσον αφορά την εικόνα εκτός 20αρη, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από την σαφή τελική επικράτηση των μετοχών με αρνητικό πρόσημο, όσο και από το -0,94% του δείκτη μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης, έναντι του +0,27% του FTSE.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, όμως δεν παραλείπουν να συστήσουν σχετική αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας ότι οι πρώτες νέες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας θα δώσουν ένα στίγμα για την “ποιότητα” των κεφαλαίων που εισήλθαν στην πρόσφατη αύξηση και τις διαθέσεις τους.

Αν η απορρόφηση της προσφοράς γίνει χωρίς ιδιαίτερες “αναταράξεις” και σε σχετικά μικρό αριθμό συνεδριάσεων, τότε η Αγορά θα δημιουργήσει προϋποθέσεις παράτασης της ανοδικής αντίδρασης που μπορεί να επιταχυνθεί και από το αναμενόμενο “short covering”.

Σε αντίθετη περίπτωση που οι ρευστοποιήσεις επεκταθούν σε χρονικό εύρος, αλλά και σε σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, τότε η είσοδος άλλων 250 εκατ. τεμαχίων στις 29 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην ψυχολογία αναστέλλοντας την όποια διάθεση για τοποθετήσεις.

Όσον αφορά τα αναμενόμενα στοιχεία του ελλείμματος από την Eurostat, η αισιόδοξη σχολή σκέψης εκτιμά ότι ακόμα και αν εμπεριέχουν μικρές αρνητικές εκπλήξεις, αυτές είναι μάλλον προεξοφλημένες από την Αγορά.

“Αφήστε λίγες μονάδες ανόδου για τους βιαστικούς” συστήνει η συγκρατημένη μερίδα των επαγγελματιών του χώρου, τονίζοντας ότι τα “Greek statistics” έχουν γίνει “ανέκδοτο” στους κύκλους της Ευρωζώνης και ότι τα τελικά στοιχεία του ελλείμματος που θα ανακοινωθούν μέχρι τις 22 τρέχοντος δεν αποκλείεται να φέρουν νέους “κραδασμούς” στο Χ.Α. και στην Αγορά ομολόγων.

Πηγές από το Λουξεμβούργο, όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το ακριβές ποσό των οφειλών του Δημοσίου σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ.

Προσθέτουν επίσης ότι, παρά τους εξονυχιστικούς ελέγχους των τελευταίων 2 εβδομάδων, η Eurostat "δεν έχει πειστεί ότι με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της κλείνουν οριστικά τα κενά" και πως "συνεχώς ανεβαίνει το ποσό των οφειλών" (όπως αναφέρει και η Αγγελική Παπαμιλτιάδου).

Ψύχραιμη εικόνα και διαθέσεις διακράτησης των σημαντικών κερδών, δείχνουν μέχρι νεωτέρας τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όμως από την άλλη είναι σαφές ότι λείπει ο βραχυπρόθεσμος θετικός καταλύτης που θα μπορούσε να τα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι συγκρατημένες εκτιμήσεις για τον εν εξελίξει “νομισματικό πόλεμο”, για τα κέρδη των εταιρειών στα επόμενα τρία τρίμηνα και για τα αυξανόμενα χρέη αρκετών Επιχειρήσεων και για την χαμηλή δυνατότητα των περισσότερων εταιρειών να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές στο κόστος λειτουργίας.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η έκθεση της Moody΄ς που εκτιμά ότι η πιστοληπτική ικανότητα των Αμερικανικών Επιχειρήσεων θα επιδεινωθεί σύντομα, καθώς πολλές από αυτές αυξάνουν συνεχώς τα χρέη τους για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών και την υλοποίηση συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ταυτόχρονα, ο οίκος εκφράζει ανησυχία για τις Επιχειρήσεις που βρίσκονται στις χαμηλότερες κατηγορίες πιστοληπτικής ικανότητας, τονίζοντας ότι αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες για την αναχρηματοδότηση των χρεών τους που ωριμάζουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Εκφράζει μάλιστα την άποψη ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των χρεοκοπιών.

Στο ταμπλό του 20αρη υπερίσχυσε το “πράσινο” χρώμα με τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+7,38%), Μυτιληναίο (+4%) και ΔΕΗ (+2,04%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Coca-Cola, Motor Oil, MIG, θετικό τελικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τιτάνα και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής, Εθνικής, Πειραιώς και MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για την Jumbo (-3,35%), αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, Eurobank και αρνητική ημερήσια μεταβολή για την Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις, συχνές ενναλλαγές προσήμων και συνεχείς προσκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή των 1540 μονάδων. Όμως μετά τις 14.15 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1557,84 μονάδες (16.51), πριν τις δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 1553,17 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1557,21 μονάδες με κέρδη 0,47%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος ξεπέρασε τα 81 εκατ. από τα οποία τα 6,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές έναντι 80 πτωτικών, ενώ 29 τίτλοι “κατόρθωσαν” να κλείσουν με απώλειες από 4 έως 19,12%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την βραχυπρόθεσμη τάσης των Αγορών και κατ΄ επέκταση του Χ.Α., δηλώνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, που εκτιμά ότι όλες οι ενδείξεις από την πορεία των Χρηματιστηρίων συντείνουν σε συνέχιση της ανόδου τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς όσο τα χρήματα τα οποία μπαίνουν στο Σύστημα, δεν βγαίνουν στην πραγματική οικονομία, τόσο οι Κεντρικές Τράπεζες θα παρεμβαίνουν με ενέσεις ρευστότητας.

Στα καθ’ ημάς, την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να ακολουθήσει και η Τραπεζα Κυπρου, αποδεικνύοντας ότι αυτοί που τοποθετήθηκαν ήξεραν κάτι περισσότερο από τους επενδυτές που φοβήθηκαν να συμμετέχουν στις συγκεκριμένες εκδόσεις πιστεύοντας στο σενάριο της χρεοκοπίας της Χώρας. Όπως φαίνεται άλλωστε, ως πιθανότερο σενάριο φαντάζει η επιμήκυνση των χρεών της Ελλάδας παρά η αναδιάρθρωση.

Όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, το θετικό σενάριο δείχνει να έχει σημαντικά περισσότερες πιθανότητες και αυτό θα διαφανεί αφού ολοκληρωθεί η είσοδος των νέων μετοχών της Εθνικής.

Διατηρούν τη θετική τους εικόνα οι διεθνείς Αγορές, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η διάσπαση του ΚΜΟ-200 ημερών (2,828 μονάδες) από το Shanghai Composite και η κίνηση των S&P 500 και DAX γύρω ή πάνω από τις σημαντικές αντιστάσεις των 1,175 μονάδων και 6,410 μονάδων (χρήζουν επιβεβαίωσης), μπορούν υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσουν μια νέα ανοδική κίνηση στις Αγορές, καθώς οι προσπάθειες διατήρησης της οικονομικής ανάκαμψης από Κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζονται.

Σε περίπτωση λοιπόν που τα εταιρικά αποτελέσματα του γ΄3μήνου κινηθούν πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο Τραπεζικός κλάδος δεν αναγκασθεί να προχωρήσει σε εγγραφή νέων επισφαλειών, τα μακροοικονομικά στοιχεία των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου παρουσιάσουν τάσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης εντός των στόχων που έχουν τεθεί και αποφευχθεί ένας νομισματικός πόλεμος, οι Αγορές μπορούν να διεκδικήσουν υψηλότερα επίπεδα.

Όσον αφορά το εσωτερικό, η συνεχής υποχώρηση των spreads των 10ετών Ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα Γερμανικά, η οποία αποτυπώθηκε πρόσφατα στο επιτόκιο που δανείσθηκε το Ελληνικό Δημόσιο στη δημοπρασία των Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων (άντλησε €1,17 δισ. με €4,54%, όταν στη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου είχε δανεισθεί με 4,82% και στη δημοπρασία του Ιουλίου με 4,65%), αναμφισβήτητα αποτυπώνει μια βελτίωση του κλίματος στην Αγορά χρεογράφων, η οποία σχετίζεται περισσότερο με την πιθανότητα παράτασης αποπληρωμής του δανείου των €110 δισ. από την Ελλάδα, την επιτυχή άντληση €1,8 δισ. της Εθνικής Τράπεζας (υπερκάλυψη 1,83x) μέσω της έκδοσης μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών και τα θετικά σχόλια από ΔΝΤ, Ευρωπαίους αξιωματούχους και ξένους οίκους και λιγότερο με τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της Χώρας.

Την τρέχουσα εβδομάδα εκτός από τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ (111 εταιρίες του S&P 500 ανακοινώνουν τα οικονομικά μεγέθη του 3μήνου που έληξε στις 30/09), τα οποία θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, ξεχωρίζουν επίσης η εισαγωγή των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που προέκυψαν από το σκέλος της αύξησης του μ/κ (121,4 εκ. μετοχές) και η νέα δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Κοιτώντας τα διαγράμματα των ξένων δεικτών, μα δίνεται η αίσθηση ότι το Χ.Α. δεν το έχουν “προσκαλέσει” στο τελευταίο ανοδικό “πάρτυ” και αυτό εμπεριέχει απογοήτευση και σημαντικούς κινδύνους σε περίπτωση που “σφυριχθεί” λήξη ανόδου στις διεθνείς Αγορές, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος που έχει την διάθεση να βοηθήσει με τις τεχνικές του γνώσεις και για αρκετές περιπτώσεις, για πολλοστή φορά την στήλη.

Σύμφωνα με το μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, “εκκωφαντικός” είναι πλέον ο θόρυβος, που προκαλείται από τα “τύμπανα του πολέμου” στις συναλλαγματικές ισοτιμίες καθώς σχεδόν όλα τα Κράτη επιδιώκουν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους “κατευνάζοντας” μέσω της ανταγωνιστικότητά τους τα ελλείμματά τους.

Από την Ελληνική Αγορά μια από τις εταιρείες, όπου πιθανότατα να επηρεαστεί μερικώς στα κέρδη της από τη πτώση του δολαρίου είναι αυτή του Μυτιληναίου αν και εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο όμιλος διαθέτει από τα καλύτερα τμήματα Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κινδύνων.

Από διαγραμματικής απόψεως η μετοχή λαμβάνει τιμές στο τελευταίο εννεάμηνο μέσα σε ισχυρό τριγωνικό σχηματισμό. Βάση λοιπόν του εν λόγω pattern το άνω όριο εντοπίζεται στα 5,18€ ενώ το κάτω στα 3,92€. Ανοδική ή καθοδική διάσπαση των ορίων αυτών θα δώσει σημαντική μεσοπρόθεσμη κίνηση. Προς το παρόν η τιμή της μετοχής κινείται μέσα στη βραχυχρόνια ζώνη των 4,12 με 4,72 ευρώ δηλώνοντας εδώ και καιρό -παρά το περιρρέον αρνητικό οικονομικό κλίμα - έντονη αδυναμία καθοδικής διάσπασης του επιπέδου των 4 ευρώ, γεγονός, που μας προϊδεάζει θετικά για τη μετέπειτα πορεία της.

Επίσης σοβαρή υποψηφιότητα για την ανοδική διάσπασης της αντίστασης των 6,00 ευρώ, δείχνει να βάζει η μετοχή της ΕΧΑΕ. Η πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή θα επιφέρει αλλαγή τεχνικού σκηνικού, ωθώντας της άμεσα προς την ζώνη των 6,40 με 6,58 ευρώ.

Την γνώριμη πορεία 11,00 με 12,60 ευρώ πραγματοποιεί ο τίτλος της ΔΕΗ προσπαθώντας για πολλοστή φορά να “πείσει” για πιθανή κίνηση προς τα 13,00 ευρώ, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ ζητά επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 55 ημερών στα 5,75 ευρώ, κάτι που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 6,00 ευρώ.

Επανερχόμενοι στο νομισματικό πεδίο “μάχης” τον πρώτο λόγο έχει το ημερήσιο διάγραμμα τιμών της συναλλαγματικής ισοτιμίας του EUR/USD.

Εδώ η αναλογία μετά την επιβεβαιωμένη διπλή ανοδική διάσπαση, στα μέσα Σεπτεμβρίου, της κάτω πλευράς του ανοδικού καναλιού και του Fibo μακροπρόθεσμου απλού κινητού μέσου των 233 ημερών στα 1,316 έχει στη κυριολεξία “εκτοξευτεί” προς την άνω πλευρά του προαναφερόμενου καναλιού, στα 1,4125. Στη πορεία της μάλιστα έχει καταστρατηγήσει ανοδικά σημαντικά επίπεδα αντίστασης, όπως αυτά των 1,37 και 1,3852.

Για τη συνέχεια τώρα η πραγματοποίηση μιας πιθανής ανοδικής διαφυγής από την περιοχή των 1,4125, θα δώσει νέα ώθηση οδηγώντας την ισοτιμία πάνω από την αντίσταση του 1,4210, θέτοντας ως διαγραμματικό στόχο την ισχυρή αντίσταση του 1,4450.

Η έντονη όμως κίνηση αυτή των 1450 pips έχει οδηγήσει τους περισσότερους βραχυχρόνιους ταλαντωτές ορμής σε “overbought” περιοχές, ένδειξη όπου στις επόμενες μέρες θα αυξήσει τις πιθανότητες για την εκδήλωση γρήγορης καθοδικής αποκλιμάκωσης. Εδώ όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μέσω των εβδομαδιαίων κυματισμών το μεσομακροπρόθεσμο “view” δείχνει το επίπεδο του 1,53.

Τέλος σύμφωνα με τον κ. Μάνθο βαρύ “τραυματισμό” έχει υποστεί η συναλλαγματική αναλογία του USD / YEN μετά και τη καλοκαιρινή επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση του τελευταίου σημαντικού ορίου στήριξης στα 87,2. Μάλιστα ακόμα και η παρέμβαση, μετά από πολλά χρόνια της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας στη “spot” Αγορά συναλλάγματος, πουλώντας γεν και αγοράζοντας δολάρια δεν αποτέλεσε παρά μια “σταγόνα στον ωκεανό”, καθώς η ισοτιμία συνέχισε -με μια μέρα καθυστέρηση- τη κατάβασή της προς τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας. Χαρακτηριστική είναι δε η διαγραμματική γωνία κλίσης της μηνιαίας καθόδου, καθώς έχει ήδη ξεπεράσει τις 280°. Το πρώτο

επίπεδο στήριξης, όπου αυξάνει σημαντικά την πιθανότατα πρόκλησης ανοδικής αναπήδησης είναι αυτό του 80 με 78,5 , περιοχή από όπου διέρχεται και η κάτω πλευρά του μακροπρόθεσμου καθοδικού καναλιού. Σημαντική αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό θα επέλθει μόνο εάν η ισοτιμία καταγράψει επαναλαμβανόμενα “κλεισίματα” πάνω από το επίπεδο του 84,4.

Εάν τώρα στη διαγραμματική ανάλυση προσθέσουμε και τη τεχνική ανάλυση χρησιμοποιώντας πληθώρα δεικτών στα ημερήσια data τιμών τότε οι ενδείξεις, που λαμβάνουμε αποκαλύπτουν ακόμα περισσότερο τη περιρρέουσα σαθρότητα του ανοδικού εδάφους .

Στάση αναμονής και συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα “είδε” ο Μάνος Χατζηδάκης, με σημείο αναφοράς την διακύμανση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στην οποία η νευρικότητα των τελευταίων συνεδριάσεων έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά της αγοράς.

Ωστόσο η ημέρα δεν προσφέρθηκε για ισχυρά συμπεράσματα αφού σε μεγάλο βαθμό η Αγορά τήρησε στάση αναμονής ενόψει της εισαγωγής των 120 εκατ. νέων μετοχών της Εθνικής ακολουθώντας παθητικά την πορεία των διεθνών Αγορών.

Υποχώρηση στο άνοιγμα της αυριανής συνεδρίασης προς την περιοχή των 1.535 μονάδων θα μας έβρισκε αγοραστές στην μετοχή της Alpha Bank (5,08 – 5,00) και της Eurobank (4,72 – 4,66), τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με μικρή άνοδο και ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, ξεκίνησε η εβδομάδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,5%.

Αξιόλογες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5179, τιμή εκκαθάρισης 751,83) κινήθηκαν μεταξύ 741,25 και 755 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (10000 Εθνική, 25000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4005), Alpha Bank (1276), Πειραιώς (467), Eurobank (877), ΟΤΕ (1063), Ταχ. Ταμιευτήριο (148), Κύπρου (592), MIG (219), Μυτιληναίος (292), ΔΕΗ (457), MPB (118), Coca-Cola (264), Ελλάκτωρ (278).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (27607 τεμ.), Πειραιώς (60000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΠΑΠ (12000 τεμ.), Εθνική (73005 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7578982 τεμ.), Eurobank (14547773 τεμ.), Εθνική (49756958 τεμ.), Κύπρου (12322377 τεμ.), Πειραιώς (11803771 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,50 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v