Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διερευνητικά πέριξ των 755 μονάδων ο 20άρης

Σταθεροποιητικά πέριξ των 1.545 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, πέριξ των 750 ο FTSE 20, με την Εθνική στα 8 ευρώ. Στάση αναμονής και στις ευρωαγορές με τον DAX σε τροχιά κοντά στις 6.465 μονάδες.

Κατοχυρώθηκαν σημαντικές βραχυπρόθεσμες θέσεις, σταθεροποιούνται τα ξένα χρηματιστήρια και στο ΧΑ βασικοί δείκτες και μετοχές επανέρχονται στα… κανάλια των τελευταίων ημερών.

Αρχικά ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε προς τις 1.544,5 μονάδες όπου έγιναν κάποιες ρευστοποιήσεις, ορισμένοι… φοβήθηκαν με συνέπεια την υποχώρηση έως τις 1.538 μονάδες.

Στον μέχρι τώρα τοπικό πυθμένα έκαναν την επανεμφάνιση τους οι αγοραστές στη μετοχή της Εθνικής για να αναστραφεί και πάλι σταδιακά η διάθεση.

Από τεχνικής πλευράς, περίπου στις 11:05, διαμορφώνονταν «διπλή κορυφή» στα υψηλά τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τον FTSE 20 με τον εν λόγω σχηματισμό να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Εμφανής για αυτό και η διάθεση-στάση αναμονής λίγο μετά τις 11:10 (κυρίως στις τράπεζες) και τη στιγμή που ο DAX στην Φραγκφούρτη «κρατούσε» τις 6.476 μονάδες (0,32%).

Χρειάζεται υπομονή και ιδιαίτερη προσοχή ειδικά η σημερινή συνεδρίαση, καθώς ακολουθεί την χτεσινή… άτσαλη διόρθωση, και μεσολαβεί Σαββατοκύριακο.

Πιθανότατα σε ενδεχόμενη αδυναμία της αγοράς να δώσει ξεκάθαρη κίνηση πέραν των 1.555 μονάδων να οδηγήσει και άλλους βραχυπρόθεσμους παίκτες στην κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων.

Θα δείξει, με την βραχυπρόθεσμη τάση, να παίζεται αυτές τις ημέρες. Το ότι ο 20άρης διόρθωσε ακριβώς προς το όριο των 749 μονάδων και η περιοχή άντεξε προσμετράται στις ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Χρειάζονται όμως και άλλες ισχυρότερες για τη συνέχεια. Ανάλογης σημασίας κίνηση και για τη μετοχή της Εθνικής που υποχώρησε προς τα 7,93 ευρώ δεν έχασε δηλαδή την άμεση περιοχή στήριξης.

Όμως θεωρούμε πολύ πιθανό, πως η αγορά θα δοκιμαστεί και πάλι μέσα στις επόμενες μία-δύο ώρες (και σε κάθε περίπτωση πριν τις 14:00) καθώς οι πωλητές δεν υστερούν και πολύ των αγοραστών.

Συγκεκριμένα στην Εθνική Τράπεζα παραμένουν πέριξ των 8 ευρώ, στην Alpha Bank στα 5,18 ευρώ, στην Eurobank στα 4,82 ευρώ. Από τον FTSE 20 ξεχωρίζουν ανοδικά ο Ελλάκτωρ στα 3,05 ευρώ (από τις κύριους ευνοούμενους του fast track), τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 5,72 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 11,85 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 5,51 ευρώ, ενώ Τιτάν και ΤΤ οριακά υψηλότερα στα 15,79 και 3,99 αντίστοιχα.

Από τον 40άρη μετοχές που θα μπορούσε να θεωρηθεί πως άμεσα είτε έμμεσα από το fast track δεν αντιδρούν με ιδιαίτερη… θέρμη. Ενδεικτικά ο Βωβός ενισχύεται κατά 1,3% στα 2,47 ευρώ. Από την κατηγορία αυτή όμως κρατάμε την υπεραπόδοση της Γενικής (στα 2,60 ευρώ), την συνεχιζόμενη ενίσχυση της υποτιμημένης Τέρνα Ενεργειακής (στα 3,20 ευρώ) και ακόμη 2-3 επί μέρους.

Η μέχρι τώρα (11:15) σταθεροποιητική εικόνα της αγοράς μας παραπέμπει περισσότερο σε συνεδρίαση διερευνητική των προθέσεων των βραχυπρόθεσμων παικτών, σε λελογισμένες κινήσεις κατοχύρωσης αλλά και μερικής επανατοποθέτησης και βεβαίως αναμονής μέχρις ότου δοθεί σήμα από τα ξένα χρηματιστήρια.

Οι συναλλαγές που δεν ξεπερνούσαν τα 18 εκατ. ευρώ (στις 11:20) θεωρούνται και αυτές ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί προσώρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v