Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Ανοδική διαφυγή με τραπεζική παλιγγενεσία (!)

Με τραπεζική κινητοποίηση και τους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη να ακολουθούν έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ο ΓΔ σημείωσε ισχυρή άνοδο. Κέρδη για Εθνική (5,41%), Κύπρου (4,71%), Αlpha (4,53%).

Με Τραπεζική κινητοποίηση και τους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη να ακολουθούν έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ο Γενικός Δείκτης πέτυχε την ανοδική διαφυγή από το εύρος 1500 – 1555 και δημιούργησε τις τεχνικές προϋποθέσεις να κινηθεί και σε ψηλότερα επίπεδα, βραχυπρόθεσμα.

Ασφαλώς η σημερινή κίνηση είχε την θετική “χορηγία” των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τον Γερμανικό δείκτη DAX να κινείται σε υψηλά 13 μηνών, επιστρέφοντας σε τιμές Σεπτεμβρίου 2008.

Τεχνικά για τον εν λόγω δείκτη απαιτούνται τρία κλεισίματα υψηλότερα των 6350 μονάδων, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κίνησης προς τις 6650 μονάδες.

Θετικά για την ψυχολογία των αγοραστών στις διεθνείς Αγορές, τα αποτελέσματα της JP Morgan σύμφωνα με τα οποία στα 4,4 δισ. δολάρια, άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη στο γ' τρίμηνο, έναντι 3,6 δισ. δολαρίων κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εμφανίζοντας αύξηση κατά 23% σε ετήσια βάση. Τα κέρδη ανά μετοχή της JP Morgan διαμορφώθηκαν στα 1,01 δολάρια έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για κέρδη 90 σεντς ανά μετοχή, από 82 σεντς κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Εννοείται ότι ακόμα μεγαλύτερο “στοίχημα” και από τα αποτελέσματα των εταιρειών, για τις διεθνείς Αγορές είναι τα μέτρα πιστωτικής χαλάρωσης της Fed που αναμένεται να διατηρηθούν ή και να αυξηθούν, με την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει να τυπώνει χρήμα δημιουργώντας προσδοκίες πληθωρισμού στις Αγορές και διαφυγή από το “φόβητρο” του στασιμοπληθωρισμού.

Σύμφωνα με αναλυτές οι Αγορές προεξοφλούν την επιστροφή στον φυσιολογικό πληθωρισμό και αυτό συνεχίζει να φαίνεται από την κινητικότητα που παρατηρείται στις Αγορές Εμπορευμάτων.

Βέβαια οι αναλυτές δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι οι Αγορές θα επιστρέψουν στην νευρικότητα και σε πιθανές πτωτικές διαθέσεις, αν αντιληφθούν ότι η Fed έχει χάσει την υπόθεση “πληθωρισμός χρήματος” από τον έλεγχό της.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην περίπου “πανηγυρική” εικόνα της σημερινής συνεδρίασης ίσως αξίζει υποσημείωσης η σχετική κινητικότητα που μετά από καιρό παρατηρήθηκε και εκτός 20αρη, έστω και αν στις περισσότερες περιπτώσεις η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ήταν χαμηλού κόστους.

Τεχνικά το επόμενο τεχνικά ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 1594 μονάδων και η κίνηση προς την επόμενη ζώνη αντίστασης που οριοθετείται μεταξύ 1679 και 1692 μονάδων.

Από τους επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, θετική τεχνική εικόνα από τον τίτλο της Alpha Bank που μετά από καιρό πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα από την αντίσταση των 5,45 ευρώ και αν την μετατρέψει σε στήριξη, η επόμενη αντίσταση οριοθετείται στα 5,90 ευρώ.

Εξαιρετική η βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής Tράπεζας που έκλεισε με κέρδη 5,41% και σε υψηλά μήνα, ενώ “απασχόλησε” το 39% του συνολικού τζίρου.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι στο κλείσιμο έμειναν ανεκτέλεστα προς πώληση 283228 τεμάχια.

Επίσης να σημειωθεί ότι οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 91% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Ασφαλώς και όλα αυτά, λίγο άλλαξαν την άποψη όσων παραμένουν “λάτρεις” της αυξημένης ρευστότητας και οι οποίοι έχουν επιχειρήματα, όπως τα νέα στοιχεία από την εγχώρια ανεργία και ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται στην καταναλωτική διάθεση.

Πιο συγκεκριμένα, στα 587.213 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 3,16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αύξηση κατά 5,84% καταγράφεται σχετικά και με τους μακροχρόνια ανέργους.

Επίσης οι μακροχρόνια απαισιόδοξοι παραπέμπουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και επισημαίνουν ότι το χρέος στο τέλος του 2010 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 338,78 δισ. ευρώ ή 144,3% του ΑΕΠ έναντι 298,5 δισ. ευρώ ή 125,7% του ΑΕΠ το 2009. Το 2011 το ύψος του χρέους προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 357,53 δισ. ευρώ ή 155,1% του ΑΕΠ.

Για την αναχρηματοδότηση των δανείων που λήγουν και των τόκων που πρέπει να καταβληθούν θα πρέπει η Χώρα να δανείζεται 75-90 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, καθώς μαζί με το χρέος διογκώνονται και οι δαπάνες για την εξυπηρέτησή του (τόκοι και χρεολύσια).

Μόλις δύο οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-0,38%) και Ελλάκτωρ (-0,32%).

Αντίθετα μετά την Εθνική (+5,41%), με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολούθησαν οι Αγροτική, Κύπρου, Μυτιληναίος και Alpha Bank και του 3% οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Jumbo, Eurobank, MPB.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1589,18 μονάδες (16.19) και έκλεισε τελικά στις 1581,69 μονάδες με κέρδη 2,53%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 180 εκατ. από τα οποία τα 10 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλή η τελική εικόνα με 143 ανοδικές μετοχές έναντι 31 πτωτικών και 30 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 6 έως 11,76%.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών ημέρας και οι Centric, Lavipharm, Sprider, Proton Bank, Σωλ. Κορίνθου, Χαλκόρ, ΚΛΜ, Τρ. Ελλάδος κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο νομισματικός πόλεμος θα φέρει το τέλος της παγκοσμιοποίησης, τονίζει ο Πάνος Δάντης που επισημαίνει ότι πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις ισοτιμίες νομισμάτων και τις πολιτικές που ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες και βέβαια και οι Κυβερνήσεις των Χωρών που ανήκουν αυτές.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η πιστωτική κρίση του 2007 – 2009 ήταν η σοβαρότερη οικονομική κρίση από την εποχή του 1929 και η δαπανηρότερη όλων των εποχών. Το σύστημα με την μορφή που το γνωρίζουμε από την Βιομηχανική επανάσταση και μετά και κυρίως από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και μετά, έφτασε στα όρια του και η διάλυση του απετράπη στο παρά ένα. Οι Κυβερνήσεις διοχέτευσαν απίστευτες ποσότητες χρήματος στις Αγορές και για να ξεπεραστεί η κρίση αλλά και για να αντιδράσουν οι Αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων.

Τα χρήματα αυτά δεν τα είχαν. Τα δανείστηκαν μέσω της Αγοράς ομολόγων από funds, πλούσιους ιδιώτες και Τράπεζες και κυρίως από άλλα Κράτη, βασικά όμως από την Κίνα που είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής του κόσμου αφού έχει 2,5 τρισ συναλλαγματικά αποθέματα. Τα δάνεια αυτά αύξησαν και συνεχίζουν να αυξάνουν τα χρέη και τα ελλείμματα των Κρατών.

Οι λύσεις που υπάρχουν σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μετρημένες. Για να μειωθούν τα ελλείμματα πρέπει είτε να γίνει αύξηση της φορολογίας και περιοριστική δημοσιονομική πολιτική δηλαδή λιτότητα, είτε το κάθε Κράτος να αρχίσει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς για να μεγαλώσει το ΑΕΠ του είτε συνδυασμός και των δύο, κάτι που ακούγεται εύκολο, όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο ειδικά από πλευράς timing και συνδυασμένων πολιτικών και κατάλληλης στρατηγικής.

Και για να αναπτυχθεί μια Χώρα ο πιο εύκολος τρόπος είναι να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της άμεσα, με μια υποτίμηση του νομίσματος της. Όμως τι γίνεται όταν όλος σχεδόν ο πλανήτης έχει το ίδιο πρόβλημα, πρέπει δηλαδή να αναπτυχθεί γιατί “χρωστάει” και μάλιστα άμεσα; Τότε γινόμαστε μάρτυρες της σημερινής κατάστασης που λίγο απέχει από το να χαρακτηρισθεί νομισματικός πόλεμος.

Πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, μετά από 6 χρόνια, παρενέβει στην Αγορά συναλλάγματος για να συγκρατήσει την άνοδο του γέν αγοράζοντας δολάρια και πουλώντας γεν. Επιθυμούσε και επιθυμεί ένα “φθηνό” γεν για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της Ιαπωνικής οικονομίας μέσω των εξαγωγών των Ιαπωνικών προϊόντων. Υπενθυμίζεται πώς πρόσφατα το δολάριο βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα 15ετίας έναντι του γεν (και επέστρεψε σήμερα στα πρόσφατα υψηλά) και αυτό θορύβησε την BoJ.

Ο Διοικητής της ΕΚΤ Τρισέ ήταν φειδωλός στην ομιλία του την προηγούμενη Πέμπτη και επέμεινε στην αυστηρή νομισματική πολιτική που έχουν υιοθετήσει όλες σχεδόν οι Κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη, ακολουθώντας ουσιαστικά μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα “οικονομική ανάπτυξη”, και θεωρώντας πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ήπιους ρυθμούς τα επόμενα τρίμηνα.

Από την άλλη η Fed έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους πως θα συνεχίσει να βοηθά τις Αγορές και την οικονομία επαναλαμβάνοντας την τακτική της ποσοτικής χαλάρωσης και υιοθετώντας, ίσως, ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Συμπερασματικά, “στριμωγμένη” η συντριπτική πλειοψηφία των Κυβερνήσεων από τα ελλείμματα επιδιώκει με κάθε τρόπο την ανάπτυξη. Και η υποτίμηση του νομίσματος έναντι όλων των άλλων είναι το μεγάλο όπλο, που δίνει σημαντικά αλλά βραχυπρόθεσμα κέρδη. Γιατί μακροπρόθεσμα δεν λύνει τίποτα, ούτε μειώνει αποφασιστικά τα ελλείμματα και ταυτόχρονα προκαλεί αντιδράσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι την επιβολή υψηλών δασμών από το έτερο Κράτος.

Η ρήση των ΗΠΑ “το νόμισμα μας πρόβλημα σας” δεν ισχύει σήμερα, γιατί εκτός από τις ΗΠΑ υπάρχουν και η Ε.Ε. και η Κίνα, και γιατί όλοι, ακόμα και η Βραζιλία και η Ιαπωνία προσπαθούν να κάνουν το ίδιο, δηλαδή να υποτιμήσουν τα νομίσματα τους. Η πολιτική λοιπόν της υποτίμησης μπορεί να οδηγήσει σε νομισματικό πόλεμο που θα οδηγήσει defacto στο τέλος της παγκοσμιοποίησης, κάτι που κανένα μεγάλο Κράτος δεν επιθυμεί.

Όσον αφορά το Χ.Α. ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros Sec. εκτιμά ότι εφ΄ όσον η Εθνική επιβεβαιώσει το κλείσιμο υψηλότερα των 8,20 ευρώ με δύο ακόμα κλεισίματα, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 8,92 ευρώ, όπου “παίζεται” ένα σημαντικό “στοίχημα” στα options Δεκεμβρίου.

Ο κ. Δάντης δεν αποκλείει τόσο οι ξένες Αγορές και λιγότερο το Χ.Α. να μπουν σε ένα βραχυπρόθεσμο κανάλι διόρθωσης που μπορεί να διαρκέσει 40 – 45 ημέρες και μετά να κινηθούν προς νέα υψηλά (!)

Με το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και την τεχνική του εικόνα ασχολείται ο Απόστολος Μάνθος και επισημαίνει: “Όπως είχαμε επισημάνει από τη προηγούμενη τεχνική ανάλυση (05/10) για τον FTSE ASE 20 τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης μετά και το πέρας των αυξήσεων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στενεύουν ιδιαίτερα κοντά στο επίπεδο των 700 μονάδων. Βέβαια αρκετοί επενδυτές αρέσκονται να «διυλίζουν τον κώνωπα» αναμένοντας έντονη καθοδική βύθιση προς τις 680 μονάδες με την είσοδο των νέων μετοχών από τις δύο αυξήσεις αλλά διαγραμματικά οι ενδείξεις, που λαμβάνουμε είναι πολύ πιθανό να τους διαψεύσουν καθώς εμφανίζουν την ύπαρξη ισχυρής βραχυχρόνιας ζώνης «σίγασης» (735 -715 μον.) στις οποιεσδήποτε καθοδικές βλέψεις του δείκτη.

Εδώ ιδιαίτερη προσοχή χρίζει η συμπεριφορά ορισμένων Δεικτοβαρών μετοχών, που απαρτίζουν το δείκτη, όπως αυτή της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ, όπου στις τελευταίες συνεδριάσεις «τραβήχτηκαν» δεξιοτεχνικά προς τα πίσω σα «τη χορδή του τόξου» αφαιρώντας πόντους από τον FTSE.

Μονάδες, που πολύ πιθανόν - και διεθνών Αγορών θέλοντων φυσικά - να χρησιμοποιηθούν αργότερα αντισταθμιστικά όταν θα εμφανιστεί η πίεση στους δύο τίτλους της Εθνικής και της Κύπρου ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την εν λόγω ζώνη στήριξης των 20 μονάδων (735 με 715 μον.).

Η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών των 764 μονάδων θα ωθήσει βίαια το δείκτη προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 780 με 800 μονάδων αφήνοντας εκτός «νυμφώνος» τους «Bear» σκεπτόμενους επενδυτές.

Το μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ δηλώνει κάποιες αμφιβολίες για την “ποιότητα” των σημερινών αγοραστών για τον τίτλο της Εθνικής και θα ήθελε συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 8,80 ευρώ, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 9,20 ευρώ.

Αντίθετα περισσότερος θετικός δηλώνει για την τεχνική εικόνα της μετοχής της Τρ. Κύπρου και δίνει σαν πρώτο τεχνικό στόχο τα 4,20 ευρώ, με την αμέσως επόμενη και κρίσιμη αντίσταση να οριοθετείται στα 4,50 ευρώ.

Δυνατή Αγορά βλέπει ο Μάνος Χατζηδάκης, αλλά και κινήσεις “short covering” που προϊδεάζουν για τουλάχιστον θετικό άνοιγμα στην αυριανή συνεδρίαση.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει την σταθερή και συστηματική συρρίκνωση των spreads, λόγος ικανός να βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία και να δώσει καλύτερη ορατότητα για μεσοπρόθεσμα κεφάλαια στον Τραπεζικό κλάδο.

Ο κ. Χατζηδάκης θεωρεί ότι η Αγορά βάζει σαν ξεκάθαρο στόχο τις 1690 μονάδες, χωρίς να αποκλείεται κάποια στιγμή βραχυπρόθεσμη διόρθωση που θα δώσει ευκαιρίες “επιβίβασης”.

Δανεισμός Τίτλων - Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου που συνδυάστηκε και με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, έκλεισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή, εξαλείφοντας τις μικρές υποτιμήσεις.

Κατά κύριο λόγο αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9987, τιμή εκκαθάρισης 776,81) κινήθηκαν μεταξύ 753 και 780,25 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (108200 Εθνική, 180000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9492), Alpha Bank (1333), Πειραιώς (1547), Eurobank (1706), ΟΤΕ (1526), Ταχ. Ταμιευτήριο (394), Κύπρου (2258), MIG (919), Μυτιληναίος (508), ΔΕΗ (502), Αγροτική (540), MPB (337), Coca-Cola (212), Motor Oil (208), Ιντρακόμ (785), Βιοχάλκο (113), Ελλάκτωρ (190), ΕΧΑΕ (141), ΓΕΚ (259).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 13/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (210000 τεμ.), Κύπρου (75000 τεμ.), Πειραιώς (105000 τεμ.), Eurobank (78000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (1311146 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7600582 τεμ.), Eurobank (14602523 τεμ.), Εθνική (50126862 τεμ.), Κύπρου (10904377 τεμ.), Πειραιώς (11521121 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,50 ευρώ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία MAGNETAR FINANCIAL LLC γνωστοποιεί με την από 13/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τραπεζα Κυπρου ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ: Επενδυτής: Magnetar Financial LLC. Εκδότης: Τράπεζα Κύπρου ΛΙΜΙΤΕΔ. ISIN: CY0000100111. Σύνολο Εισηγμένων Μετοχών: 604.205.955 μετοχές. Καθαρή Ανοικτή Θέση (12 Οκτωβρίου 2010): 843.000 μετοχές. Ποσοστό: 0,14%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v