Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μέσω ΕΤΕ η επιστροφή στις αγορές

Το "ξένο κεφάλαιο",  οι "αγορές" έχουν πλέον λόγους για να ποντάρουν long στο "ελληνικό πείραμα". Μέσω ΕΤΕ η προσπάθεια επαναφοράς στις αγορές, εντείνονται οι ζυμώσεις στις τράπεζες. Απαραίτητη η έξωθεν συνδρομή.

Παραμένει ζωντανό το ανοδικό σενάριο αναφέρονταν σχετικά στο euro2day (από το Σαββατιάτικο σχόλιο και με το -1,6% για τον Γενικό Δείκτη της Παρασκευής να έχει…ανησυχήσει αρκετούς φίλους) καθώς οι βασικοί δείκτες ξεπέρασαν εχθές σημαντικά εμπόδια.

Κυρίως για τον FTSE 20 η διαμόρφωση του υψηλότερα των 749 μονάδων έλκυσε πολλούς βραχυπρόθεσμους αγοραστές, οι οποίοι πήραν το ρίσκο να ακολουθήσουν την τάση.

Με αιχμή τις τράπεζες και προεξοφλώντας πως η ολοκλήρωση της α.μ.κ θα απελευθέρωνε δυνάμεις, ρευστό και διάθεση για γρήγορο παιχνίδι. Πέρασε εχθές τα 8 ευρώ η ΕΤΕ δικαιώνοντας όσους μιλούσαν για "Εθνικό" καταλύτη στο…ταμπλώ. Το σημαντικότερο όμως, όπως επανειλημμένα σημειώνονταν στο euro2day ήταν η μέσω της Εθνικής προσπάθεια σταδιακής επιστροφής στις αγορές.

Και μέσω της ΕΤΕ για άλλους ομίλους και ενδεχομένως για την ίδια την ελληνική οικονομία.

Ορισμένοι μπορεί να πουν, πως υπερβάλλουμε θα πρέπει ωστόσο να συνεκτιμήσουν την εμφανή γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται από τα "πανίσχυρα ξένα σπίτια" για να φανεί πως το "ελληνικό πείραμα" βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση.

Δεν θεωρούμε τυχαίο, πως σε αυτή την συγκυρία που οι ξένοι…αρχίζουν τώρα να μας τα λένε αλλιώς (σ.σ Εκηβόλος της 6/10) το ΔΝΤ "ανοίγει" και το θέμα της επιμήκυνσης (sic) της χρονικής διάρκειας του μηχανισμού βοήθειας.

Είναι αυτή η συγκυρία, που όπως εύστοχα παρατηρούσε ο Γιώργος Α. Σαββάκης "τσιμπάνε" οι τιμές-στόχοι για επιλεγμένα χαρτιά.

Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβεβαιωθεί το ανοδικό σενάριο είναι η συντήρηση του κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια. Στην Wall ο DJIA κράτησε τις 11.000 μονάδες και στην Φραγκφούρτη όσο ο DAX παραμένει σε "επαφή" με τις 6.360 μονάδες το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι θα παραμένει στο επίκεντρο.

Σε αυτόν τον ρυθμό και το ΧΑ, με την Εθνική και τις τράπεζες εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο.

Η πρόθεση της ΕΤΕ να εξαγοράσει τις προνομιούχες, το ανοιχτό ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος (σε συνδυασμό με ανάλογο ενδεχόμενο από τον ΟΠΑΠ) αναμφίβολα είναι προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδυτών στη…μαρκέτα.

Πρακτικά μας συνδράμει και η τεχνική προσέγγιση, καθώς ο 20άρης έχει φορά προς τις 762 μονάδες που αποτελεί και την πρώτη "πονηρή" περιοχή αντίστασης. Ενδεχόμενη κίνηση του προς αυτές τις τιμές βάζει αυτόματα τον δείκτη στο επόμενο καναλάκι προς τις 780-790 μονάδες που αποτελεί σαφώς ισχυρότερο σημείο αναφοράς.

Εκτίμηση μας είναι, πως αξίζει (με τα ρίσκα της βέβαια…) να παρακολουθήσουμε αυτή την προσπάθεια προσέγγισης των 762 και γιατί όχι της έκτασης του FTSE 20 προς την επόμενη περιοχή.

Με την ΕΤΕ να μπορεί να υπερβεί τα 8,2 ευρώ, σε αυτή την φάση της αγοράς, και τις υπόλοιπες τράπεζες σε διαδικασία μόχλευσης δεν αποκλείεται να προσελκυσθούν και ορισμένοι ξένοι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Πάντως από τη χθεσινή συνεδρίαση τέτοια ένδειξη δεν είχαμε και για αυτό χρειάζονταν μία-δύο ημέρες "μεστού τζίρου" και στοχευμένων αγορών σε δεικτοβαρή χαρτιά. Μένουμε στην εκτίμηση μας, πως οι δανειστές θα επιχειρήσουν ούτως ώστε σε ορίζοντα τέλους χρήσης να μην βγουν χαμένοι.

Ούτε από τις μετοχικές θέσεις τους ούτε- και κυρίως αυτό- από τις θέσεις δανεισμού που έχουν σε "ελληνικά προιόντα". Σε αυτό το πλαίσιο εξαιρετικά χρήσιμο είναι το πρόσφατο θέμα των F.T για το… πώς οι ΗΠΑ στήριξαν τη διάσωση της Ελλάδας.

Πρακτικά παρακολουθούμε τις προσπάθειες ισχυροποίησης της ΕΤΕ, μέσω αυτής και του κλάδου και εάν και εφ΄ όσον ο FTSE 20 διασπάσει πειστικά τις 762 μονάδες βλέπουμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v